» »

kater linux je najboljši?

kater linux je najboljši?

«
1
2

MesQue ::

mene zanima kater linux je najboljši tak... ne za igerce nabijat pač naspošno?
sorryy ,če je ta tema že bla:D
MesQue
Moj web www.zupizumi.tk
Lep Pozdrav!

rh^ ::

ni najboljšega. pač glede na svoje potrebe se odločiš za enega.

Tiger ::

Za novince: Mandrake, Fedora, SuSe,...
Za eksperte: Debian, Slackware, Gentoo,..

MesQue ::

Mandrake ta verzija mi je lepa...
kje bi pa jaz to verzijo dobil?;)
MesQue
Moj web www.zupizumi.tk
Lep Pozdrav!

HroSCeK ::

Za zacetk lahko probas na njihovi uradni strani:

http://www.mandrakelinux.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HroSCeK ()

MesQue ::

hvala :)
MesQue
Moj web www.zupizumi.tk
Lep Pozdrav!

rh^ ::

potem pa probaš še tukaj ki je stran in forum v slovenščini za vse ki uporabljajo mandrake. svetujem ti da počakaš še teden ali dva, da pride tudi za nas navadne uporabnike vn nova verzija 10.1 official ;)

ql000 ::

Ej Tiger dej mi prosim razloži zakaj naj bi bili Mandrake, Fedora, SuSe za novince, ostali trije pa za eksperte? Kaj je po tvojem mnenju tisto, kar naredi distribucijo za eksperte; mogoče zaj... namestitve, mogoče grd UI-ja, mogoče to, da večina hardwear-a ne dela pa se moraš mesec jebat, da zadeva dela pogojno v redu?! Dej malo razloži!

Daedalus ::

Točno tako. Distribucije za leet haxorje majo grd UI, pa tekstovno namestitev in ponavadi je kaj nalašč broken, da se lahko jebeš en mesec in pol ostalim leet haxorjem razlagaš, kak si na novo spisal tričetrt init skript pa še en driver, al pa v Gentoo primeru skompajlal cel sistem že tretjič tot tedn in da zdaj dela 0,003 % hitreje kot prej. Distribucije za n00be pa majo lep UI, grafično inštalacijo in so nasploh tako user friendly, da ni treba met pojma, kaj počneš. Pravzaprav pri vsej tej grafičnosti in uporabniku prijaznosti ni jano, zakaj za vraga pol tile noobi tule težijo in kradejo čas (pa plac v bazi) izkušenim haxorjem. RTFM all noobz>:D Pa bejžte na mandrake forum>:D :D :D

/nisem si mogo pomagat0:) :))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MesQue ::

tisti link ko si dal sem že včeraj tam neke brsko
MesQue
Moj web www.zupizumi.tk
Lep Pozdrav!

ql000 ::

@Deadalus: kaj za vraga si hotu povedat????? K tvoj post je malo dvoumen! Kaj zdej kritiziraš moj post (kao replika) al dodatek (predvidevam, da k mojemu) postu?

mnja, vseeno, jaz laufam Suse 9.1 personal upgradan na professional brez Gnom-a >:D! Pa ga ne menjam za nobeno drug distro (ja prej sem laufal od mandraka pa do FC2, pa se po mojem mnenju skrijejo pred Suse!) Predvsem pri FC me moti, da če hočeš mp3 poslušat moraš najprej pachat xmms, da zedeva dela, sux big time!!! pa je to komaj začetek popravljanja FC.

gpg ::

Če gre verjeti temu, ni res, da moraš "patchat" xmms, ampak le namestiš dodatek.

Daedalus ::

>@Deadalus: kaj za vraga si hotu povedat?????

He, he, sarkazem na delu:D ;)

Sam sem mnenja, da je treba poskusit ene par distribucij, pa se pol odločit. Jaz sem nekaj časa mel nameščen Mandrake, pa se nisem znašel v poplavi paketkov, pa še kičasto zgleda, kasneje sem poskusil netinstall Debian, ga uporabljal pol leta, potem sem preizkušal S-T linux (za testiranje morm še kako particijo namenit), trenutno se ubadam z Ubuntu linuxom. Sam pomojem bom šal nazaj na zloži-kot-lego-kocke-netinstall Debian Sarge. Mi je všeč način namestitve, vzameš kar rabiš, dodaš po svoje skompajlan kernel - kot zlaganje lego kock0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

karafeka ::

Jst bolj mislim, da je bolj odvisno od tega kolko časa imaš na razpolago za take "zajebancije", kot pa od tega kateri distribuciji daš prednost.

Pri men je blo tak:
Najprej sem imel red hat 7.3 in kasnej 9.0, pa vse kar sem naredo je blo dal sem cd not pa je laufalo :). Sicer ti je res požrlo 5 gb placa, pa jebi jo.

Pred kake pol leta sem si namislo Gentoo, pa imam občutek da sem ga šele zdaj malo bolj začel obvladat, pa sigurno bo še prišlo kaj takega, da bom celo noč prebedel pa se v glavo zajebavo :).

ql000 ::

Malo konstruktivnega sarkazma ne škodi:D!

Jaz sem se odloču na koncu za Suse samo zaradi tega, ker sem rabil soliden workstation, ki mi bo zamenjal Windowse. Pri Mandraku se je tudi meni zdelo, da je preveč kičast, pa skozi se je kaj sesuvalo, Mandrake 10 mi sploh v X-a ni hotu prit zaradi komplikacij z grafično! Pri RedHatu pa potem FC, me je pa hardwear zajebaval (nisem mogu usposobit dlančnika na FC zaradi USB modulov, pol so ble pa ene finte, da uporabiš USB na COM... v glavnem nisem imel cajta ne pretirane volje se do nezavesti zaj*** s tem, četudi sem zapravil ogromno časa, da bi pogruntal). Pol sem pa enkrat za foro probal Suse and never looked back! Sinhronizacija dlančnik - mašina dela (isti dlančnik na USB; zadeva je bila nastavljena v 1min), xmms dela tak ko treba, YAST je definitvno najboljše orodje kar sem jih dosedaj srečal za nastavljanje strojne opreme, dodatnih programov, pač karkoli! Me ne moti, da je mogoče preveč Win podobno.

Za konec bi samo še rekel, da Linux je Desktop ready (glede na to koliko se je folk v preteklosti razpisal na to temo) sam pravega je treba izbrat, jaz sem svojega našel!

Volk| ::

Nekje sem prebral da obstaja linux ki ga lahko zaganjaš z Cd-ja. Kje bi ga lahko dobil?
Pa kake izkušnje mate z njim?

ToniT ::

Obstaja!:D
Več o tem tukaj.
Izkušnje pa v temi Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi]

MasterMind ::

ql000. Expertni linuxaši želijo imeti 100% nadzor nad sistemom. Gentoo jim to omogoči (Debian in Slackware tut, sam ne tok k Gentoo :D). Suse ima pa GUI in GUI ponavad kar nekaj svojega naredi, da na koncu ne veš kaj je kej.
Gentoo, KDE uporabnik.

BigWhale ::

> Suse ima pa GUI in GUI ponavad kar nekaj svojega naredi, da na koncu
> ne veš kaj je kej

Saj ves kaj je kej ampak vprasanje je, ce ti je vsec kako je to narejeno in kje je to narejeno... To je vprasanje... :)

Fukomuko ::

kateri linux (brez grafike) je najbojlši za strežnik?

64202 ::

> ql000. Expertni linuxaši želijo imeti 100% nadzor nad sistemom. Gentoo jim to omogoči (Debian in Slackware tut, sam ne tok k Gentoo ).

Kazes simptome okuzbe z imrdzitisom :D

btw.: ajej, ste to videli: http://www.slackware.at/data/slackware-...
cist grozno

64202 ::

bulek: Vecinoma bi izbral debian. Z malo truda pa zna slackware bolje sluziti namenu. Oba sta zelo stabilna. Debian ima goro paketiziranega softvera, samo stabilne verzije so zelo-precej stare. Slackware ima pa majhno grucico skoraj cisto frisnih paketov. Ce rabis malo novejsi softver in ce te ni strah kaj obcasno na roke skompajlat je slackware ok. Drugace pa debian. No, da ne bom lagal, vecinoma tudi debian unstable s frisnimi paketi cisto dobro deluje.

Gentoo mi pa osebno ni bil pretirano vsec za vlogo serverja, ker se mi zdi da jim absolutna stabilnost ni cilj. Ceprav jih veliko rece, da imajo dobre izkusnje (sam jih zal nisem imel toliko).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Fukomuko ::

Kakšna sta pa debian in slackware v primerjavi s fedoro core 1? Ker slednjo trenutno uporabljam.;)

64202 ::

Uf, siroko vprasanje :). Ce ne pocnes nic kaj posebnega (imas server napol zares/napol za hec), naceloma nima veze kaj laufas. Ce pa rabis da server res dela 24/7, je bolje vzeti nekaj zares stabilnega. Fedora je precej experimentalna, nekaksen test-bed za RH Enterprise Linux, ki je za $$$. Se to kar precej pozna v primerjavi z debian/slack, ce malo bolj poznas zadeve.

BigWhale ::

En in isti prdec je kaj imas, ce ves kaj delas...

64202 ::

BW: se ne strinjam. Primer: gcc na fedori 2 s staticnim linkanjem in pthreadi zgenerira binary, ki se usuva 100 na uro. To na slacku/debianu dela.

BigWhale ::

Saj postavljas server,... Na serverju nimas kaj imet prevajalnika... Ce bi rad imel varen server ;)

64202 ::

Kakorkoli ze hoces obrniti, Fedora JE test-bed za RHEL in se upas reci, da zaradi tega ne trpi stabilnost? Osebno mislim da prevec, ce pa na tvoji kisti vse deluje ok, pa fajn. Samo ne se cuditi, ce kdaj kaksna stvar krepne.

Aja to s compilerjem na serverju je verjetno bs. Saj skompilas na svoji kisti, pa uploadas binary.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

Ja fedora ja...

Tisto s compilanjem je pa cist resna zadeva... ce imas nek production server, kaj sele firewall, nima compiler kaj gor delat... Firewall imas tako ali tako na disketi... ;>

64202 ::

No, ampak compiler ni setuid ali karkoli, torej kaksnih velikih varnostnih prednosti ni. Ali se motim?

Okey, mogoce se edino spomnem nekaj takega kot PHP injection, ki se zanasa, da je na serverju compiler. Mogoce je lazje izkoristiti sistemski compiler in injectati samo c kodo s kernel exploitom namesto velikega binarya. Binary mogoce sploh ni mozno prek injectiona direktno spraviti gor. Ocitno imas prav :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BigWhale ::

Compiler ti da moznodst, da si nekdo neko kodo prevede na masini. To je pa nedopustno.

64202 ::

bash, cat, echo, etcetc. ti dajo moznost, da posnames executable na disk! Prepovejmo se njih. :)

Screamboy ::

hm jaz uporrabljam debina pa sem zadovoljen zelo ,)

BigWhale ::

/home direktorij bi moral tako ali tako biti mounted z nosuid, noexec opcijami.

User nima kaj poganjati programov, ki bi jih lahko sam posnel na masino. Ima vse kar rabi za delo, ce pa rabi kaj extra ima pa zato roota, ki mu lahko to omogoci.

hruske ::

samo kolikor jaz vem, te noexec in nosuid delajo samo na ext2 ... :\
Rad imam tole državico. <3

64202 ::

Potem tudi compiler ni tak big deal, ce sploh pognati ne mores programa. Saj compiler je samo neke vrste filter za text, ki ga "slucajno" spremeni v executable binarno kodo.

MesQue ::

no, zdaj mi pa povejte kater je najboljš tak po uporabi?
npr. tak kot slo-tech linux...? ker bom verjetno konc decembra inštaliro gor linuxa... (pa win. xp bom meu tut gor)
MesQue
Moj web www.zupizumi.tk
Lep Pozdrav!

Pithlit ::

Vse je ista pašta... dej gor - probaj - in se odloči. Osebno mi RPM hell čist ne sede. Ne maram KDE in Gnome (niti njunih knjižnic).
Sem pa probal:
RedHat - delalo skor vse... dokler se ni blo treba z vsemi odvisnostimi ukvarjat
Mandrake - Ni se hotu instalirat... niti pod razno
Slackware - Crosscompiler ni hotu delat (pojma nimam zakaj)
Debian - instaliral ene 5 krat pol pa pop****l ker nikol ni blo željenga rezultata
Gentoo - Sledil handbook-u (z vsemi razlagami ukazov, etc, etc) in dela s prve ko šus. (sem pa uporabil custom CFLAGS tko da sem par stvari polomu predem sem zgruntal foro... pa man še zmeri noče delat)

Pač, če hočeš vedet kter je 'najboljši' boš to ugotovu le s testiranjem. Konec koncev... linux je linux... nekaterim je tud Linspire (Lindows) najboljši >:D
Life is as complicated as we make it...

Poldi112 ::

Najlazji so ti za zaceti razni suse, fedora, mandrake, najvec podpore na tem forumu bos dobil pa za debian ali gentoo, s katerima je tudi precej manj tezav na dolgi rok. Samo razho tezko je takoj zagristi v to.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Daedalus ::

Če imaš približno dobre živce in se hočeš iz štarta kaj naučiti, pol debian/gentoo. Zna biti zaj*bano na trenutke, sam se precej hitro naučiš nastavljati razne stvari, jasno ti je tud, kako kaj dela, ipd...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

hatch ::

-- slackware user since 3.0 :P

drejc ::

Pingo 3.0?

64202 ::

Nastej seznam stvari, ki bi jih rad pocel na racunalniku, ane? Ziher ne mislis matematicno "na sploh" :)

mcrastur ::

jst bi uporablu linux(z računalnikom) namesto ruterja... kater bi bil najprimernejši. Pa v skriptanju linuxa nimam pojma :|

LP

BigWhale ::

Kaj pa je skriptanje linuxa?

O tem tudi jaz nimam pojma...

Daedalus ::

mcrasur - pozabi skriptanje, karkoli si že s tem mislil...

Ipcop al pa Clarkconnect rabiš, pa je. Če pa hočeš res minimalac, pol je pa tudi kak router na disketi na voljo - recimo Coyotelinux al pa Freesco. Bo dovolj?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Nerdor ::

Prav tako na eno disketo v vlogi kot router je na voljo ClosedBSD
... for lifetime!

Poldi112 ::

Ja, samo da ni linux in da jim site ne dela.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Nerdor ::

Upam, da mi ne zamerite, če sem napravil "reklamo" za soroden FOSS OS. Ja res je, da jim stran ne dela. Škoda.

Popravek: preveril sem url in njihova stran od ClosedBSD je zopet aktivna!
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Poldi112 ::

Ej, sej je kul. Jaz imam tudi freebsd za router in sem zelo zadovoljen. To sem zinil zamo zato, ker je v naslovu teme, da hoce linux.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux. Prepoznavanje distribucije

Oddelek: Operacijski sistemi
71196 (1030) BigWhale
»

Katero distribucijo uporabljate

Oddelek: Operacijski sistemi
412836 (2055) hanibal
»

Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
584830 (3999) Nerdor
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161487 (1208) MasterMind
»

Kateri Linux uporabljate (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
804800 (3883) hruske

Več podobnih tem