» »

Z diskom "skuril" procesor?

Z diskom "skuril" procesor?

dëych ::

Folk, dons sm bil priča nekemu čudnemu pojavu, k si me zdi mal ne logičen. Namreč v nov računalnik (AMD 64bit, Gigabyte plata, Nvidia 6800GT, SATA disk Maxtor 120Gb), sm priklopu namesto CD-enote, IBM-ov disk 40GB 7200 ATA. No v glavnem, računalnik pržgem, vse dela ok. Na disku sm mel posnete filme, in sem jih pač mal pregledoval in kar naenkrat po parih minutah se računalnik ugasne! WTF??:\ Grem gledat proc, hladilnik vroč, da se ga ni dalo držat. Čakam par minutk, pržgem računalnik. Ventilator na moč zavrti. Zopet ugasnem. Ok sm reku, pustim 10minut, da se mal ohladi. Potem pržgem, grem v BIOS, temp. procesorja 65°C. No sej potem je začela padat na normalno vrednost. K sreč ni nč odpovedalo do konca.

Zdej mene zanima al je res to zarad diska, al je to zgolj naključje? Je možn da je ventilator na procesorskem hladilniku zatajil?
Pa kakšne posledice pustijo na procesorju taki extremi?:8)

lp:8)

forplan ::

trdi disk si priklopo prav in nima to veze. tako visoka temperatura pa je verjetno zaradi previsoke napetosti na procesor(poglej v bios-u).
lahko pa je kriv hladilnik, a ni ustrezen ali pa ni dobro namescen.:\
da se strinjam

Caligula ::

V biosu si tudi doloci shut down temperaturo tam med kakimi 70 in 80 stopinjami. Z samim diskom pa to nima veze.

Ok.:8) Shut down sm določu na 70°C. Tko da.8-)

thnx.

Caligula ::

Sej das lahk tud 85C.
Sej procesorji niso spet tok hudo obcutljivi na temperaturo. Tam cez 100C je pa ze manj fajn.

OZZY ::

Ja čistomožno je, da je vent zataju. Zakaj...Lahko rečem,da sem pri sebi tudi opazoval podobno dogajanje 3x in 1x pri bratu. Ko se mi je posvetilo sem poskušal še sam ponazorit to dogajanje.

Zakaj gre... Ena fora je če se računalnik na hitro resetira zaradi nihanja napetosti..recimo vidiš ko ti luči utripajo ali se za trenutek ugasnejo. Ni vedno rečeno, da se bo comp resetiral ampak pri meni je bilo to dovolj, da so se določeni venti nehali vrteti, med njim tudi za hladilnik. Na tej mašini mam en 350W napajalc.
Ko sem to ugotovil sem probal sam isto ''napako'' ponovit. In kaj sem ugotovil. Če računalnik na hitro ugasnem in takoj spet prižgem...res zelo hitro-v najkrajšem možnem času...tako da se venti še vedno vrtijo in vse dela, se je pojavila ta hiba. Seveda to nisem delal ko se je win naložil ampak preko dosa še preden se začne karkoli loudat...Ampak isto bi lahko bilo iz winsov. Razmišljam tudi o nabavi enega UPS-a, samo je treba prvo avto uštimat pa bo tudi to.
Go with the flow.

lopov ::

Preveri ce imas v biosu vkljuceno opcijo "Smart Fan" --> izklopi!

Ja, sm je zanimiv tut to, da mi je komputer delal 2 al 3 tedne brez težav, pol k sm pa dal notr disk je pa po nekaj minutah samo ugaslno vse.:\ Ne moreš verjet če ne videš.

vidi ::

DISK je čist možno povzročil težavo!

Glede na tvojo konfiguracijo (6800GT, AMD 64,......) pa en napajalnik od 350W je to čist možno!
Ko si priklopil disk je lahko bil ta ključnega pomena, da je dodatno obremenil napajalnik (ker ga CD-rom ne obremeni tolk k disk, ki skos laufa)! Ta obremenitev je lahko povzročila nihanje napetosti, kar je lahko rezultiralo v pregretju CPU-ja :\ :\ :\ (po mojem je to možno)

Drgač pa so bile tut že variante, ko vem da je bil en programček zraven plate sm ga dubu (mislm da en motherboardmonitor al tm nekje), ki je vsake toliko časa zajebal in izklopil vent od procesorja)! Ampak to se je zgodil šele ko se je naložu v Windowsu!

Nenazadnje si pa lahko tudi sam butnil hladilnik od proca , medtem ko si dajal not disk:\ !

Lohk ti je pa tut tist smartfan v biosu zajebu!

Dejstvo pa je, da če boš hotu stabilen računalnik, boš moral pri tvoji kombinaciji mal razmislt o novem napajalniku (350W po možnosti en no name, verjetn ni tok dobr)
Prodajam bučke!
Dej kup si liziko!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se po par sekundah starta nepričakovano ugasne

Oddelek: Strojna oprema
423107 (2369) suhi
»

računalnik se kar ugasne...

Oddelek: Strojna oprema
152133 (2005) seljo
»

ugasanje_racunalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
121502 (1236) kubanc
»

računalnik se mi resetira med delom

Oddelek: Pomoč in nasveti
412162 (1616) gpetrov
»

Navijanje barton 2500 problemi (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
814554 (3580) s5cougar

Več podobnih tem