» »

25fps ->50fps

25fps ->50fps

PhotoBlaz ::

1.vprasanje: A kdo ve, s katerim proframom se bi dalo interlaced video posnetek spraviti v 2 dela in tako, da bi bili ODD fields v enem filmu, EVEN fields pa v drugem, po domace,..en cel film samo z ODD filedsi, drugi pa z EVEN fieldsi?

2. vprasanje: Torej imel bi ta dva filma,...kako bi ju zdruzil skupaj, na nacin, da bi iz vsakega vzel po en field(v bistvu zdaj ze frame) in tako sestavil film, ki bi vseboval 50fps?

Oziroma,...glede na zgornje,..ali kdo ve kako to narediti preprosteje? ...se pravi iz 25fps DV(interlaced) videa narediti non-interlaced s 50fps?

fuuuuuuuuuuul hvala, ta odgovor iscem ze 1 leto!

Cau

krneki ::

Avisynth in uporabi kaksen bob deinterlacer, da bos dobil 50fps progressive.

CaqKa ::

na doom9.org si poišči avisynth skripto ki to dela.
pa avisynth si namesti. če skripte ni je menda v helpu avisyntha napisano kak se naredi. vem da sem videl da se da razdelit na vsake posebej. pa ti ni potrebe po dveh fajlih ker kr z enim narediš.

PhotoBlaz ::

yup, sem tocn tko naredu s tem Avisynthom,...50fps dela extra smooth ;) Preveril sem se na Yamadi 6600 kako je glede playanja DivX-a s 50 fps-ji in na tem kratkem testnem posnetku se je izkazal da ga predvaja popolnoma gladko, smao obcutek imam, da se bo pojavila desinhronizacija audia in videa...bom preskusil, ko bom kaj daljsega posnel. Ce pa bo spilalo normalno,..potem pa 25fps ne bom nikoli vec uporabljal ;)
Pa se to moram povedat, da filesize ni 2x vecji, kot sem pricakoval, pri tem kratkem posnetku se razlikuje za 2Mb (se pravi 25fps deinterlacan posnetek = 5Mb, 50fps progresive = 7Mb, z DivX-om nastavljenim na 3000kbps)

Ce ma se kdo zeljo in cajt naj mal probava te stvari kako kaj delujejo, bi rad da se se kej naredi v to smer, ker navadni home posnetki, pri katerih je kamera skos neki v movo, zgledajo deinterlacani v DivX-u obupno.

Cau

SasoS ::

Seveda ni še 1x večji ker je pol manjša resolucija. Kljub temu je pa 50fps za 40% večji. Problem 50fps posnetkov je da sta fielda zamaknjena za 1 vrstico in tako vse malo skače gor in dol kar dela težave divxu pri kompresiji. Jaz bi se še vedno odločil za 25fps in pa kak motion estimated deinterlace (edit: al pa direktno kodiranje interlace posnetkov v mpeg2).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

pivmik ::

www.100fps.com
vse o tem in še več
LP, Gregor GRE^

iso2000 ::

Za kaj je to početje pravzaprav dobro? Ma ne mi rečt google - mene zanima vaše lastno mnenje.

pivmik ::

Zakaj je dobro?
Zato ker videokamere snemajo 50 slik na sekundo, zapišejo pa v video ki je 25 slik/sek in 2 polji(fields) shranijo v 1 sliko. ČE običajno deinterlaceaš združiš(blend-aš) ti dve sliki in dobiš malo bolj motno in zatikajočo sliko.
To kar pa hoče naredit "model" je, da 25 fps video(ki ima dve polji v eni sliki) pretvori v 50fps video.

Po moje je najbolj enostavno stvar zakodirat v MPEG, ki podpira interlaced posnetke. Žal pa malokateri (softverski) predvajalnik ga zna pravilno predvajat, to je predvajat s 25fps. Večina predvajalnikov enostavno sproti deinterlacea(blenda) in predvaja pri 25fps, zato slika ni tekoča. Mislim, da PowerDVD (s hardware accelleration) predvaja MPEG tako kot je treba (50fps).
Mimogrede MPEG(2) je daleč najbolj podprt in znan format.


To je moja AVS skripta, ki sem jo enkrat uporabil za delanje 50fps XviD-ov:
AviSource("video-posnetek.avi")
SmoothDeinterlace(doublerate=true)
Convolution3D(1, 6, 10, 6, 8, 2.8, 0)
BicubicResize(608,448)


Tole je en filter kateri odlično zmanjša default šum, ki je vedno prisoten pri snemanju s MiniDV kamerami:
Convolution3D(1, 6, 10, 6, 8, 2.8, 0)
Potrebno pa je imeti še plugin Convolution3D (Convolution3D.dll, mislim da je samo za AVS 2.08). Parametre sem pobral iz Doom9 foruma.
LP, Gregor GRE^

PhotoBlaz ::

Ja sej v Mpeg2 sem probaval dajat, pa je, kot si omenil bil problem z predvajanjem,....se vedno se je slika zatikala, zato sem to opustil....samo nisem pa tudi preprican da sem vse prav naredil takrta, tako da bom najbrs preizkus ponovil.

Bom odgovoril se iso2000-tu: To pocetje je ce nasplosno pogledas cisto brez veze, samo ko enrkat obdelujes te posnetke pa ko ze veliko o tem ves, te zacnejo motiti nekatere stvari in vedno bolj stremis k popolnosti,....tako bi rekel, redkokateri uporabnik, ki si pac ogleduje tvoj posnetek, sploh ne vidi razlike, oziroma sploh ne ve da je lahko se bolje.
Je pa to tako, ce bi, ko bi snemal imel lepo kamero na stojalu in bolj ali manj staticno, da se bi premikale samo osebe na posnetkih,..potem tega problema vglavnem sploh ne bi bilo, bolje receno, ne bi bil tako opazen (govorim glede smooth predvajanja) in bi bil z lahkoto zadovoljen z blendanjem fieldov.

Pa se tole: Iz mojih izkusenj je ze 30fps popolnoma zadosti da zgleda posnetek smooth. Sam imam namrec se fotoaparat ki posname 640x480 v 30fps.....pa moram priznati da je koncni izdelek bolj smooth kot pri midiDV kameri,...razen audia raje ne bom komentiral :\

pivmik ::

Jap, 30fps se kar pozna proti 25, vsaj jaz takoj opazim razliko.
(Da se naredit tudi Telecine 25fps posnetka na 30fps :), samo dvomim, da je kej efekta. )
LP, Gregor GRE^

laguna ::

Jaz pa laično razmišljam takole:
če kamera 50 polslik na sekundo, ki jih računalnik združi v 25 celih slik, torej sestavi lihe in sode vrstice, in če bi te slike skodirali npr. s čim manjšo izgubo kvalitete, posneli na cd ali DVD ter ta nosilec nesli na DVD ali DIVX player priklopljen na televizijo, bi ta player spet pošiljal na televizijo 50 polslik, in sicer, najprej bi iz 25 slik izločil (iz vsake) najprej sode in nato lihe, bi dejansko spet predvajali 50 slik kot jih je zajela kamera. Ali je moje razmišljanje pravilno. Pri tej diskusiji npr. zanemarimo izgube pri kompresiji. Mogoče tudi obstaja program, ki razbije teh 25 slik na sode in lihe slike. Kaj menite.:\
lagunaaaa

CaqKa ::

ja samo...
divx iz tistih dveh polovičnih slik naredi eno celotno, kjer je vsaka soda vrstica zamaknjena z liho. to pa potem dela grozne težave divxu pri kodiranju.
upam da veš da je najtežje z jpeg zakodirat šahovnico.

SasoS ::

@laguna: seveda, dvd player deluje natačno tako. Mpeg2 podpira interlace enkodiranje, tako da ga tiste črtice ne motijo preveč in pri predvajanju na TV player razdruži obe sliki, pri predvajanju na računalu pa deinterlaca. Poleg mpeg2, interlace enkodiranje podpirata tudi mjpeg in xvid.

pivmik ::

Ampak pri XviD se "interlaced encoding" izkaže za neuporabnega, Kolikor sem jaz testiral pride kvaliteta sliek slabša in velikost datoteke večja.

laguna:
DivXviD predvajalniki in novi TVji podpirajo progressive scan tako, da bi divxvide predvajali v progressive scan načinu. Dvomim, da kakšen predvajalnik prepozna XviDe z interlaced encoding in se temu primerno obnaša. Samo samo domnevam možno je tud da dela :)
LP, Gregor GRE^


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323357 (2260) teoo
»

Deinterlace pri zajemanju videa

Oddelek: Zvok in slika
212167 (1696) AtaStrumf
»

Filmčki iz digitalnega fotoaparata

Oddelek: Zvok in slika
211876 (1538) CaqKa
»

DV v mpeg,divx,...

Oddelek: Programska oprema
111981 (1833) pivmik
»

Kako interlaceat film pri enkodiranju?

Oddelek: Zvok in slika
13916 (839) DMouse

Več podobnih tem