» »

Rezanje pločevine

Rezanje pločevine

Keyser Soze ::

OK, rabim pomoč, ker ne vem s čim bi razrezal oz. pravilno in natančno obrezal 1mm pločevino. Dremel ne pride v poštev, ker ga ne mmorem nikjer dobit. Kupoval ga pa ne bi, ker nimam denarja za to. Ubodna ravno tako ni primerna, saj je ta pločevina že oblikovana in naštancana, tako da ni ravne površine, po kateri bi lepo peljal vbodno. Navadna žaga za železo je pa malo prevelika.

Razmišljal sem o lok žagici. Modelarski. Le da bi list, ki je namenjen žaganju lesa ali plastike in podobnih materialov zamenjal z enim za železo. Tu pa je problem, ker ne vem če ta stvar sploh obstaja. Torej čim tanjši (nitka) list za lok žagico? Kje ga dobim?

P.S.: V poštev bi prišel tudi laserski razrez. Če je kdo že delal kakšne manjše kose na ta način in pozna koga, ki to dela(manjše stvari) naj to pove tukaj. Kaj je potrebno naredit, kaj lahko režejo, koliko časa traja in koliko stane. Pa da ne pozabim. Ljubljana je edino kar pride v poštev.

m.i.h.a. ::

Jaz sem zrezal že 3/4 svojega ohišja in pleksi stekla samo z modelarsko žagico in listom za železo. Sicer venomer folku tupim, da bolj poceni in bolj kvalitetno ne bo prišel skozi kot z modelarsko žagico, ampak nekateri še vedno raje vrtajo luknjo do luknje in potem pilijo. Če nisi ravno šlampast potem lahko izrežeš praktično vse kar si zamisliš. Sama kvaliteta je odvisna od truda ki ga vložiš in od materiala, katerega režeš.
Žagice pa dobiš praktično v vsaki tehnični trgovini (bauhaus, baumax, merkur,...).

m.i.h.a. ::

Aja, žagice za železo obstajajo in jih imajo v zgoraj naštetih trgovinah.
Laserski razrez imajo sicer v našem kraju (ni Lj), ampak se mi za moje mode ne da še njih plačevat, itak pa nekaj bolj pride do izraza, če sam narediš, to je tudi point modifikacij.

Keyser Soze ::

Ne vem no. Če je point modifikacije ravno to, da sam narediš ravno vse. Predvidevam, da nisi sam izdelal pleksi stekla ter da nisi sam pridobival železove rude in je nato predelal v pločevino iz katere si izrezal ohišje.

Point je ideja, izvirnost. Realizacija je nekaj drugega. Laser je natančnejši kot modelarska žaga. Sicer pa. Sem se sam tudi lotil s to žagico. Ker pač nihče na tem forumu ne pozna nobene firme z laserskim razrezom.

Ena luknja je že. Še par to go. Le tega ne vem, kako bom izrezal en velik in oblikovno zelo zamotan kos? Z modelarsko se mi bo pomoje sfuzlalo.

P.S.: Je pa res, da sem na cca. 70cm reza polomil 6 lističev za žago. In za to porabil debelo uro. Me je kar groza, kaj bo na tistih 100 ali pa še malo več cm reza, ki je pri večji luknji.:\

Jackal ::

Namaži žagico z milom, da bo tekla bolj gladko pa bo.

m.i.h.a. ::

Ja seveda! Najbrž lahko res primerjaš nekoga, kateremu je mamca dala 100k sit in je pob šel v trgovino in kupil kišto z že izrezanimi luknjami, napajallnik z že tihim delovanjem, vodno hlajenje (recimo reserator), katerega so mu zmontirali v trgovini, kakšen lep fan controller, potem kupi še okrogle kable ter neonko in s tem se počuti kot pravi moder in lahko on s tako kišto jeb* mat** vsem ostalim.
Lahko je s polno ritjo srat, če pa nimaš keša je pa treba improvizirat in za moje pojme se šele tukaj začne modificiranje.

Sicer se pa ne mislim prerekat, ker vidim da mi ob moji pomoči začne dlakocepit in nasploh komplicirat in s takimi jaz ne mislim zgubljat cajta.
;((

Keyser Soze ::

Spet si zgrešil point. Ne razumeš pa ne razumeš, da je bistvo v ideji.Če ti rata sestavit zadevo samo z stvarmi iz trgovine in da je nekaj posebnega oz. originalnega si car. Imaš še vedno garancijo na vse zadeve pa še OK zgleda in je funkcionalno. Ampak v tem primeru mislim, da dlakocepiš ti. Ko misliš, da je potrebno vse narediti doma, čeprav brez pravega orodja, da je to modifikacija. Lahko vse narediš doma. Pa je podn mod. Ker ne zgleda lepo, pa še popolnoma nefunkcionalno je. Skratka BZVZ.

P.S.: Z žajfo? OK, najbrž bi šlo tudi z GT85 oz. teflonskim sprejem. Bom probal. Upam, da bo res teklo kot namazano.

P.P.S: A kdo ve kje prodajajo kakšne poceni dremle? Tam cca. 5 jurjev. Ne rabim neke kvalitete. Samo toliko, da se vrti malo hitreje, pa da je dremel.:D

steev ::

Fantje! Kaj pa vodni razrez? Je veliko cenejši kot laserski. Nekje 1500 sit/h ali 2 sit/m.
:|

Keyser Soze ::

Ja valjda. In kje to???

Saj sem vprašal, še za kakšen princip. Samo ta vodni je malo manj znan. In še manj folka ve za to kot za laser.

Tako, da če veš kaj kar mi ne vemo povej.

steev ::

To je voda ki pod velikim (ampak res velikim) pritiskom šprica skozi majhno šobo. Pred tem se u neki komori zmeša še z nečim. Ker je velik pritisk, razreže in pri tem ne topi (npr. pri pleksiju), saj gre za vodo.

Drugače pa malo pogoolaj in poglej na rumene strani. Vodni razrez, vodna plazma itd.
:|

Jackal ::

Ne vem kako se bo kaj obnesel teflonski sprej. Sam imam veliko izkušenj pri rezanju s takšno žagico in rahlo navlaženo milo je prava stvar. Like a hot knife through butter... >:D

Poceni dremel pa dobiš tu. Sicer je njihova kvaliteta zelo dvomljiva - firma Starke (sam imam tistega 130W), ker sem jih zamenjal že kakih 5 v roku enega leta, medtem ko proxxonov dremel, ki je 3x dražji in 3x manj močen dela že brezhibno že več kot 6 let.

Vodno rezanje pa ni vodna plazma ampak rezanje z abarazivnim vodnim curkom.

Keyser Soze ::

BRUSILNIK NATANČNI MS 170 tale model mi je prov fajn. PA še gibljiv podaljšek ma. Majka. Tako rečem. Za pet jurjev + 600sit poštnine... Upam, da crkne že v prvem letu. Dokler je še pod garancijo.:D Pomoje se splača. Kaj misliš? ZA občasno rabo. Striktno neprofesionalno.

Drugače pa vem kako deluje vodno rezanje. Voda se zmeša s posebnim sredstvom in nato s par tisoč bari v tankem curku to sredstvo voda porine ven s tako hitrostjo, da odbrusi obdelovanec. V bistvu reže poseben pesek in ne voda. Ta je le medij. JAz sem mislil, da si to dal že kaj rezat in poznaš koga, ki reže tudi manjše kose. Takšno informacijo.

QuickShot ::

O vodnem razrezu si lahko prebereš tukaj,
v Ljubljani je delavnica na Bričičevi

andrej_brucek ::

Da ne boste tople vode odkrili! Najlažje ti bo, če boš ob krivulji vrtal luknje eno zraven druge, z razmakom 1mm med luknjama. Po vrtanju vzameš v roke cvikarce (klešče ščipalke) in izščipaš ploskvo odvečnega materiala iz obdelovanega kosa. Nato vzameš v roko pilo in začneš švicat. Upam da se ti bo ta način obnesu.:8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rezanje laminata

Oddelek: Loža
145308 (4968) noraguta
»

Stranska zareza v ohišje...

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91424 (1186) HardwareMaster
»

No pa se moja modifikacija ohisja in ostalega

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
331751 (974) kuglvinkl
»

V ohišje bi izrezal luknjo za pleksi...

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
341844 (1385) simonchelo
»

Kje lasersko razrežejo pleksi?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
134482 (4087) Misty

Več podobnih tem