» »

Pritožba - prosim za pravni nasvet

Pritožba - prosim za pravni nasvet

Kebab ::

Danes sem dobil od sodnika za prekrške odločbo, da sem odgovoren: da že več kot štiri mesece ne prebivam na naslovu xxxxx ampak na yyyy, vendar v predpisanem roku nisem prijavil spremembe naslova stanovanja.

S tem naj bi storil prekršek po čl. 25/I tč. 4 v zvezi s čl. 6/V Zakona o prijavi bivališča (Ur.l. RS št. 9/01).

Seveda so zraven položnice za 16.000,00 SIT (10 + 6 povprčnine).

Zdaj pa moja plat: res sem se odselil in živel ca. 4 mesece na yyy naslovu.
To je stanovanje prijatelja, kamor sem šel samo prehodno, nakar sem se odselil na nov naslov.
Takrat sem šel na občino in prijavil začasno bivališče na novem naslovu, kjer pač trenutno živim.
Nisem spreminjal stalnega naslova, saj nameravam čaz nekaj mesecev kupiti stanovanje in se odseliti tja (upam da za stalno) in takrat urediti stalno bivališče.

Zakon sem si pogledal tukaj in me zanima, če imam kakšno možnost oz. kako naj napišem ugovor ne da bi še bolj zamočil zadevo.

Hvala

pinkpanter ::

Postavi vprašanje na
http://www.e-svetovanje.com/pravniki.net

imaš več šanse za odgovor. Pa še bolj resen bo. ;)
www.SloMusic.com

MadMicka ::

Kebab, bi moral še mal več napisat o ozadju zgodbe. Po kakšnem čudežu božjem je sodnik za prekrške sploh izvedu, da živiš drugje???

Edino kar mi pade na pamet, da se je zapletlo pri najemni pogodbi, ki je bila na "črno" in je potem ta ali oni zadevo prijavil na inšpekcijo. Če je temu tako, je treba še preverit, če te lahko doleti še kaj hujšega. Sicer pa, če bi delal pritožbo, bi obvezno moral zapisati priče (ožje sorodnike), ki bi potrdili, da si živel doma in da si le občasno prespal kje drugje.

Kebab ::

Bom malce bolj razsvetlil celotno zgodbo:

Bil sem priča pri nekem procesu. Sodišče mi je poslalo vabilo s priporočeno pošto, ki pa je pošta ne preusmeri (navadno pošto dobivam).
Policija je šla gledat kje sem in verjetno od sosedov dobila informacijo, da me že dolgo ni tam.
Hec je v tem, da sem to 2 x sporočil pristojnim policistom (so me klicali na delovno mesto) in tudi sodnici. Njej sem natančno razložil celotno stvar in si je tudi pribeležila, da naslednja vabila pošilja z navadno pošto (kar tudi je in sem se seveda tudi vedno odzval in stvar na sodišču je davno urejena).

Na pravniki.net sem zastavil vlogo in odgovorili so mi, da bi se moral prijaviti v roku 3 mesecev. Ker pa sem spal pri prijatelju ali pa pri punci (med tem ko sem si urejal stanovanje) se tam nisem mogel oziroma smel prijaviti. Pri prijatelju ne, ker je stanovanje v nekakšnem postopku lastninjenja in pri punci sploh ne (recimo da starši niso dovolili).
Hotel sem se tudi prijaviti pri babici, ki pa živi v "varnem stanovanju", kjer se lahko prijavi samo nekdo, ki je nad 60 let, mama pa živi v drugem slovenskem mestu.

Kaj pa storiti v takšnem primeru? Tukaj so mi iz pravniki.net odgovorili, da se pač brez privoljenja lastnikov ne morem prijaviti.

Na občini recimo so mi povedalil, da sem ravnal prav in da sem se prijavil pač takrat, ko sem imel pogoje.

Pritožbo sem že spisal in poslal, me res zanima, kaj bo iz tega...

Gandalfar ::

Pa dejmo bit malo offtopic. Si lahko brez stalnega pribivalisca. Kako to prijavis? Preprosto reces, da ga nimas ali je kaksen drugacen postopek?

darh ::

"med tem ko sem si urejal stanovanje"

Torej imaš že čel čas stanovanje ki ga tudi lahko prijaviš kot stalno prebivališče?

What am i missing here?
Excuses are useless! Results are priceless!

Sycroft ::

ce bi dobro prebral, bi pomoje ugotovil da si misli cez cas kupit novo stanovanje, in kolikor sem ga jaz razumel si ga se ni. in stem da si je urejal stanovanje ga jaz razumem kot to, da je iskal primerno stanovanje:)


em... pomoje nikjer ne prijavis da nimas stalnega prebivalisca:) samo npr nikjer nisi prijavljen. mislim da je nekako tako:D

EMET ::

tole s stalnim bivališčem je včasih šlo takole:
kot mulc si bil pri starših - ko so oni menjali SB, si ga jasno tudi ti.
Dokler nisi šel od doma in se za stalno prijavil kje drugje, si SB imel še vedno pri starših, sicer si lahko imel začano (če si se prijavil)
prijavljeno imaš lahko STALNO in ZAČASNO bivališče - oboje mora biti uradno zavedeno

brez STALNEGA (razen v primerih migracije, katastrofe, vojne, ...) torej NE moreš biti, saj se podatki vlečejo od placa, kejr si zadnjič bil stalno prijavljen. Zato pa obstaja začasno (najemnik, poročen, koriznik ... ali pa lastnik dveh stanovanj) bivališče.

Če te lastnik začasnega NOČE prijaviti, ti pa moraš nekje stanovati, ti ne morejo nič (imaš pač nekje stalno bivališče).
zakon pa določa, da kot državljan RS nekje moraš prebivati (biti prjiavljen) in tudi koliko časa si lahko "neprijavljen".
zakonsko ti morajo tudi dokazati, da tam kjer imaš SB ne bivaš v zakonu določen čas - če ti tega ne morejo dokazati, ti ga lahko samo povelčejo ...

načnov kako odbiti take insinuacije (metanje koce upravnih organov) je mnogo, koliko se jih kdo upa uporabljati, je pa druga štorija ...
EMET is the truth ...

BigWhale ::

To s stalnim bivaliscem je en kurac. Tako cisto po domace povedano.

Jaz sem bil brez stalnega bivalisca pet let, se vec. Ja imel sem ga, ampak vsake toliko casa sem se preselil, nekam kjer se nisem mogel prijavit.

Enostavno, se ne mores prijavit, nimas starsev, ki bi te lahko prijavili in tvoj trenutni stanodajalec ne pusti, da se prijavis na njegov naslov. Niti zacasno, kaj sele stalno.

Kebab ::

Od nekje junija imam stanovanje v najemu in na ta naslov sem prijavil začasno bivališče.
Stalno pa je še vedno enako.

Največji problem je pri pošti, saj vse kar je pripopročenega, ne preusmeri.
To so spremenili, če se ne motim, lani, in nisem edini, ki mu to povzroča preglavice

Davčni sem npr. posebej z rdečo kulico napisal naslov začasnega bivališča, pa so odločbo za dohodnino poslali vseeno na stalni naslov (in je seveda nisem dobil). Enako je pri ostalih državnih ustanovah.

STASI ::

Probaj še v pravni pisarni ŠOU-a.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč pravniki - stalno prebivališče in teženje UE

Oddelek: Loža
325785 (4425) Markus386
»

Odjava stalnega prebivališča

Oddelek: Loža
3611595 (6759) St753
»

Stalni naslov bivanja?

Oddelek: Loža
153641 (3113) AndrejO
»

"Oddaja" stanovanja sorodnikom

Oddelek: Loža
296995 (5469) St235
»

vprašanje za pravnike - prijava stalnega prebivališča v najemniškem stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6126482 (24870) Mavrik

Več podobnih tem