» »

Toshiba 1802 ali 1912?

Toshiba 1802 ali 1912?

TheJack ::

Kupujem nov DVD-rom, ki bo lepo dopolnil moj novi DVD pekač (ki bo ali NEC 3500 ali pa Pioneer 108, se še nisem odločil. Ampak topicov in razprav o primerjavi teh dveh je dovolj po celem netu).

Moj trenutni DVD je Toshiba SD-M1612, ki je brez dvoma najboljši reader kar sem jih kdaj imel in še vedno dela kot ura. Ampak tega bom dal bratu, sam bom pa kupil takega ki se bo bolje skladal z mojim ohišjem, torej črnega.

Ker hočem toshibo, je izbira omejena na SD-M1802 in novejši SD-M1912 ( (Izishop). Morda kdo ima katerega od obeh pogonov (morebiti celo oba)? Kako se primerjata s starejšimi toshibami, kajti po forumih gre beseda, da so vsi Toshibini pogoni po 1712ki precej slabši. Kateri od obeh je pravzaprav boljši?

Je pa še ena, bolj zoprna reč. Bolj ali manj znano dejstvo je, da so toshibe z originalnim firmwareom za branje kakršnihkoli DVDjev skorajda neuporabne. Ponavadi jih berejo nekje s 4x-6x hitrostjo, čeprav se z oznako 16x ponašajo že tja od 1502ke. Šele s hekanim firmwareom ( http://hijacker.rpc1.org/toshiba_nolimit/) začnejo DVDje brati z deklarirano, torej 16x hitrostjo. Zakaj Toshiba (morebiti tudi drugi proizvajalci, ampak tega ne vem) zavestno omejuje lastne pogone mi ni jasno, bi pa to zelo rad vedel.

Malce sem pogledal po The Firmware Page in ugotovil, da za 1912ko hekanega firmwarea še ni, medtem kot naj bi 1802ka tudi s hekanim firmwareom DVD-+Rje brala le z 10x hitrostjo (kar je čudno, kajti moja 1612ka jih s Hijackerjevim VJ808 brez težav bere s 16x).

Okej, malce zmeden post je tole, zato bom kar naravnost povedal: Če je kdo na tem forumu (in svoje čase jih je bilo kar nekaj, s Hijackerjem vred), ki se spozna na Toshibine DVD pogone in na miljon firmwareov za njih, naj mi pove, kateri pogon naj kupim in s katerim firmwareom naj ga flasham, da bo različne vrste DVDjev bral vsaj tako dobro kot 1612ka. Pa da bo črn.:D

Han ::

Toshiba SD-M1912 = Samsung SD-616. Verjetno si že prebral, da "brata" iščeta Samsungov firmware, da bosta lahko hitreje pohekala Toshibo. 1802 so glede na izginotje na uradni strani umaknili iz prodaje, kar ti gotovo da misliti...

Sam imam 1712 in sem super zadovoljen - bere praktično vse, kar je za silo dobro posneto, tudi DVD+R9.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

TheJack ::

Hvala lepa za odgovor!

Če bi se še dalo kje dobiti 1712ko, bi jo seveda takoj kupil. Ampak kolikor vem, zadeva ni več v prodaji. Zato bi predvsem rad vedel, če je 1912ka vsaj tako dobra kot sta 1612 in 1712. Ne le glede hitrosti branja različnih DVDjev (čeprav je to zame najbolj pomembna reč), ampak tudi glede ostalega, recimo glasnosti, dostopnega časa...itd.
Kar se kvalitete in hitrosti branja DVDjev tiče, se po mojem ne da reči nič, dokler ne bo zunaj ''no limit'' firmwarea.

In to je pravzaprav to. 1912ke ne bom kupil, dokler takega firmwarea ne bo na voljo. Ne mislim čakati 20 minut da mi bo vsebino DVD+-Rja prekopiralo na disk. Rajši potem obdržim 1612ko, beli barvi navkljub.
Problem bo nastal, če za 1912ko sploh ne bo hekanega firmwarea, oz. če bo tudi z njim 1912ka bistveno slabši reader od starejših toshib. Ker potem bom moral nekje najti en drug reader, ki se lahko glede branja, hitrosti, tišine, dostopnega časa... primerja z mojo toshibo. Ampak kje?

Kakorkoli že, z nakupom bom še počakal.

Caligula ::

Kolega prodaja prakticno nerabljeno 1712 za mislim da 5 alli 6 jurjev. Je kupil lani v novem compu skupaj se s pekacem.

Bere pa res vse. Se kar sem mu kdaj zgonjenega prinesel na kakem slabo zapecenem DVDju je dostikrat dobil dol s Toshibo.
Skratka bere res dobro.

krneki ::

Jaz z 1802 nimam problemov. Trenutno imam gor 12x firmware, ker mi 16x pri slabših DVD-Rjih dela preveč napak na koncu in kakšnega ne zna prebrati.

TheJack ::

Caligula: Je črna? :D

krneki: 12x firmware? A nista zunaj le 10x firmware in pa neka 16x eksperimentalna zadeva od Dangerous Brothers? Mogoče veš oznako tega firmwarea?


Aja, če bo kdo na forumu kupil 1912ko, bi bil vesel če bi se oglasil tukajle in malce povedal kako se kaj obnese....

krneki ::

Bil je izdan en fun pack (od The Dangerous Brothers), ki vsebuje ene 6 različnih firmwareov (11x, 12x, 13x, 14x, 15x, 16x). Firmware, ki ga jaz uporabljam za 12x se imenuje TDB_X12.BIN in sloni na originalni verziji 1034.

TheHijacker ::

Ker mi je morda kdo od vas poslal email bom tu napisal kako je glede odstranitve rip hitrosti. Branje DVD-ja pri 16x hitrosti je MUKA za DVD enoto. Dovolj je že malce slabše skalibriran medij ali pa kakšna manjša praska, da se enoto dobesedno muči brati takšen DVD. In zakaj muči? Preprosto zato ker ta hack neprestano sili DVD enoto v branje s 16x hitrostjo. Sam sem tako že izgubil eno 1802 enoto. Preprosto se je pokvaril motorček ko je bral bolj slabo posnet medij. Zato smo se odločili, da pri 1802 raje spremenimo, da se bere najhitreje s 10x hitrostjo.

In zakaj pri 1712 ali 1612 ostaja 16x branje? Zato ker so boljše od 1802. Starejše Toshibe še vedno delujejo na dobrem starem Z80 procesorju (ja, tisti, ki je bil v spectrum Z80 računalniku). 1802 pa ima nov procesor, ki je po moje malce zgrešen. Ne odziva se najbolje na DVD ukaze. Vem, da je imela KiSS firma na začetku hude probleme, ko ga je vgrajevala v svoje komponente a so to deloma odpravili s precejšno modifikacijo firmwara. Jih je prišlo ceneje kot da bi Toshibi vračali cirka miljon teh enot prve pošiljke.

Sam imam doma še vedno model SD-M1612 revizija B, ki za moje pojme deluje najboljše. Celo boljše kot 1712. Prebere mi tudi CD-je, ki so obupali na mojem Pioneer pekaču.

Kako je pa z 1912 pa ne bi vedel, ker te enote sam še nisem videl. Brata pravita da je podobna kot 1802. Bomo vidli, ko dobimo kakšen konkreten firmware.
http://www.google.si

Caligula ::

TheJack, bela je, ampak crn sprej dela cudeze :D

TheJack ::

krneki: Aja, torej lahko v tistem fun packu kar sam izbiraš zadeve? Kul.

Hijacker: Jaz sem ti poslal mail. Lepa hvala za odgovor tam in tukaj.

Aha, tako je s to stvarjo.... Sicer se mi je pa zdelo da je kaj takega (da so nove toshibe hardversko drugačne in slabše od 1612 in 1712). Res škoda da se 1612 in 1712 ne dobi več. Bom počakal na 'no limit' firmware za 1912 in se bom potem malo po forumih pozanimal kako se obnese.

Caligula: :D To lahko pa tudi svojo 1612ko prebarvam. Kot sem rekel hočem črno da bo fino pasala v chiefteca. 1612ko bom dal bratu če bom lahko dobil nov (in črn) DVD pogon ki bo vsaj približno tako dober. Drugače jo bom obdržal.

iso2000 ::

Mogoče možna rešitev: v primeru da sta po izgledu novi in stari DVD-ROM-a enaka, bi lahko kupil črnega novega in zamenjal čelni plošči. Tako bi svojo enoto preoblekel v črno, brat pa bi dobil novo enoto v stari preobleki. 0:)

TheJack ::

Dobra ideja. Je pa res da ne vem, če sta čelni plošči na 1612 in 1912 zamenljivi. Po mojem obstaja velika možnost da nista.

Han ::

1912 ima Samsungovo masko in pladenj...

TheJack ::

TheJack ::

No ja, črna malce bolje zgleda... Bi bilo pa fino, če bi se še vedno dobila tudi nekičasta varijanta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Han ::

Obstaja samo "Samsung" varianta. Ostale slike so od prejšnjih modelov.

morphling1 ::

Torej če nabavim Samsunga SD-616, je to enako kot bi vzel Toshibo in lahko pričakujem tudi kak firmware, ki izboljša branje večine medijev. Ali je že ta samsung v osnovi čisto ok zadeva.
Btw tudi jaz nujno rabim en dober DVD-rom, pa še črn mora biti :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Han ::

Toshiba SD-M1912 in Samsung SD-616 se malenkost razlikujeta le v firmwaru - razlika je načeloma le v ID-ju pogona.

Gre za povprečen DVD-ROM, ki v ničemer ne izstopa. Osebno malo dvomim, da jim bo uspelo povečati hitrost branja plošč, saj tega za prejšnje Samsungove modele niso niti poskušali. V kolikor bosta brata to "pomanjkljivost" le uspela odpraviti na Toshibi, lahko pričakuješ popečan firmware tudi za Samsunga...

TheJack ::

Hja, zoprno tole.... Ampak kateri DVD pogon naj pa potem vzamem? Na tem področju niti ne sledim trendom in dobesedno nimam pojma kateri DVDromi so poleg toshib sploh še vredni nakupa.
Mogoče lite-oni? Fino je, ker so baje kompatibilni s K-Probom in podobnimi zadevami. Ampak kako je s hitrostmi branja? Patchanimi firmwarei? So tako tihi kot toshibe? Kako je z dostopnim časom? Kje in kateri model naj sploh kupim?
Kaj pa Pioneer?
Mogoče kdo tretji?

Han ::

Ja, Lite-On in Pioneer sta trenutno edini dobri alternativi, a žal dokaj glasni. Za Pioneerje se dobi poseben program, ki na račun hitrosti utiša pogon... Kateri model se splača kupit, žal ne bi vedel; je pa ogromno testov, tako da odločitev ne bo težka. :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Han ::

Test Toshibe SD-M1912 by CDRLabs.

Še manjši popravek: Samsungov DVD-ROM, ki je enak kot tale Toshiba, ima oznako Samsung TS-H352A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

TheJack ::

Sem prebral pred dnevi.

Ni slab test, ampak na žalost ne pojasni prav dosti. Okej, na koncu sicer mimogrede omeni, da je zadeva tiha, kar je dobro. Glavni problem, torej počasno branje posnetih DVDjev, ostaja. Dokler ne izide ''no limit'' firmware (če sploh bo), reč zame prav velike uporabnosti nima. Poleg tega iz meni neznanega razloga CD-RWje bere le z 32x, kar je glede na prejšnje toshibe nazadovanje (moja jih bere z 48x).
Bom še malo počakal, čeprav sem se že skoraj odločil da bom za brata kupil liteona SOHD-167T, sam pa obdržal toshibo.

Han ::

Po tem testu sodeč bi ti morda ustrezala Toshiba SD-R5372. Ultra hitro peče in bere plate vseh vrst. 8-)

TheJack ::

Ne izgleda slabo. Ampak DVD writer sem že kupil, kot bralnik se pa zadeva verjetno ne bi preveč dobro obnesla zaradi počasnega zaznavanja ploščkov.
Vseeno hvala za zanimiv test. 5x DL pisanje? Kdo bi si mislil...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri DVD-ROM

Oddelek: Kaj kupiti
211997 (1654) pia
»

Kateri DVD-rom mi priporočate?

Oddelek: Kaj kupiti
101051 (957) sash
»

Odstranili smo rip limit v Toshiba DVD-ROMih

Oddelek: Strojna oprema
482234 (1177) TheHijacker
»

Kateri CD-RW in DVD pogon kupit

Oddelek: Kaj kupiti
121446 (1185) boštjan
»

Kater CD-ROM?

Oddelek: Kaj kupiti
401736 (1200) Clemento

Več podobnih tem