» »

Kako narediti image XP

Kako narediti image XP

Volk| ::

Imam celerona 1.7. dela dobro dokler s časom ne začne sistem srat...saj veste kaj to pomeni.
Da si sistem z vsemi programi nanovo naložiš pa traja 1 dan. saj veste, če hočete met tako kot vam paše pač traja. po formatu C: je to neprijetno opravilo. Vsaj zame.
Rešitev je da naredim image sistema.

Tu pa vas prosim za nasvete saj še tega nisem delal.
Imam nortona Ghost-a. toda kako začeti?
  • spremenil: Tero ()

Dead_Eye ::

Mene bi to tudi zanimalo, še posebej če bi lahko image dal na DVD...
The one and only

zandar ::

Izdelava image-a je enostavno opravilo s programom Drive image (Powerquest). S programom narediš dve disketi. Bootaš računalnik s prvo disketo, na drugi je preprost in "user friendly" DOS programček (s podporo miške), s katerim enostavno narediš image celotnega diska (particije) v eno (ali več) datotek. Z istim programom narediš tudi restore oziroma disk copy.

Hux ::

Gre ze. Z drive Image sem mel zelo slabe izkusnje. Program installiran na drugi particiji po restoru ni delal vec zato ker stvar ni znala registra prav skopirat.

Drugace pa NewXP install z Office, Photoshop, Emaili, volanom, ter drobnarijami me priblizno uro pa pol stane na dan in ne celi dan :D. In to zato ker mam vse programe na disku, nic na CDju tak da vse leti samo skoz.

Drugace pa uporablam Symantec Ghost ki ti sliko restora v 3 minutah. Prednost Onega Drive Image je predvsem da ma CDboot. Ghost pa nepozna tega se danes ne ce si lih sam rocno ne naredis. Zato uporablam prvo 1CD Dosboot, 1CD Ghost (lahko tudi 2 disketi) in teoreticno sliko diska z DVDja, jaz pac kr z diska vse. Ghost in Boot CD se ze da zdruzit skupaj ce znas :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

schejk ::

js mam ghost 2003 in nardim priblizn tako:
zalaufam ghosta gres na backup image in te potem program vodi. lahk ga das na drugo particijo al pa cd. ko pa hoces restorat system ga lahk pa iz ghosta vn ce ti racunalnik takrat deluje ce pa ne pa das not boot disk ki ga nardis v ghostu pod utilities Norton ghost boot wizard. Pa ko restoras si konc v priblizn 10 min. in je sistem nov. ful dober.
tu mas pa tud tutorials http://www.symantec.com/techsupp/ghost/...

gkovac ::

Najprej si uredi sistem tako, da bo brezhiben... po navadi naredim tako, da inštaliram sistem, vse popravke, vse kar NUJNO rabim, vse drajverje in tako naprej.
Ne pozabi narediti dveh particij na disku (oz imeti dveh diskov), ker ti drugače Ghost nič ne pomaga.

Z Ghostom naredu zagonsko datoteko, štartaj comp iz zagonske datoteke in naredi image particije po navodilih... zadeva je res enostavna.

Image posnemi na DVD in si zmagal.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Volk| ::

Fantje hvala vam.Bom poskusil. če ma še kdo kak predlog...vesel ga bom.
pa še to: ko imam na dvd-ju posnet image...kak pa pol nazaj? Isto dam disketo not pa zaženem pol pa nazaj kopiram?

poweroff ::

V bisdtvu je na voljo tudi opensource rešitev. :D

Potrebuješ:
a) Slo-Tech Linux
b) eno dovolj veliko particijo, kamor se zapišejo podatki (in sicer FAT32), ali pa en računalnik, ki je s tvojim povezan z mrežnim kablom.

Potem pa, Voila!
- ta tekst je dostopen tudi na samem ST Lunix CDju, in sicer pod O ST Linuxu - Zvijače - Varnostne kopije


Izdelava varnostnih kopij razdelkov na računalnik v omrežju Windows
Če želite narediti varnostno kopijo podatkov na vašem razdelku trdega diska na drug računalnik v omrežju Windows, si lahko pomagate z nekaj preprostimi ukazi. V primeru okvare razdelka, lahko podatke z nekaj preprostimi ukazi obnovite. Vendar pozor! Omenjeni ukazi shranijo celoten razdelke, vključno s praznim prostorom, kar pomeni, da se shrani veliko podatkov. Najprej v Nadzornem središču Morphix zaženite Root terminal. Vnesite ukaz:

# > mkdir /mnt/backup

s katerim ustvarite nov podimenik z imenom backup. Nato ga priključite na oddaljeno omrežno sredstvo v omrežju Windows. Pri tem morate poznati IP-naslov računalnika, na katerega se želite priključiti, ime podimenika, ki je deljen, uporabniško ime ter geslo. Seveda lahko naredite varnostno kopijo razdelka ne glede na to, kakšen je datotečni sistem na njej (FAT32, NTFS ...). Predpostavimo, da je IP-naslov računalnika v omrežju Windows 192.168.0.2, deljeni podimenik se imenuje LinuxBackup, ime uporabnika je STL, geslo pa linux. V tem primeru se priključite z naslednjim ukazom:

# > smbmount //192.168.0.2/LinuxBackup /mnt/backup –o username=STL

Ko pritisnete enter, vas bo sistem prosil za geslo, ki ga vnesete. V primeru, da povezava ni uspešna (oddaljeni sistem je zaščiten s požarnim zidom ali pa ste vpisali napačno geslo), se bo na zaslonu izpisalo sporočilo o napaki (SMB connection failed), sicer pa se uspešno vzpostavi povezava med podimenikom /mnt/backup ter oddaljenim deljenim omrežnim sredstvom. Vse kar boste odslej pisali na /mnt/backup, se bo v resnici zapisovalo na disk oddaljenega računalnika. V naslednjem koraku se morate odločiti, kateri razdelek želite kopirati. Seznam vseh razdelkov na vseh diskih si ogledamo z ukazom

# > sfdisk -l

Izpisal se bo seznam vseh razdelkov, na katerem bo označeno, ali je razdelek zagonski in kakšen datotečni sistem uporablja. Označevanje diskov in razdelkov je v Linuxu drugačno kot v okolju Windows. Trdi diski so označeni s hdXY (oziroma sdXY za SCSI-diske), kjer je X črka (a, b, c ...), ki pomeni zaporedno številko trdega diska, Y pa številka particije. /dev/hda1 tako pomeni prvi trdi disk (a) in razdelek 1, /dev/hdb3 pa drugi trdi disk (b) in razdelek 3.

Ko se odločite, kateri razdelek boste shranili kot varnostno kopijo, poženete ukaz dd, s katerim boste razdelek prepisali v datoteko na /mnt/backup, torej na oddaljeno omrežno sredstvo, na katerega je priključen /mnt/backup. Ker ukaz dd v datoteko zapiše popolno sliko razdelka, je potrebno paziti, da bo na oddaljenem omrežnem sredstvu dovolj prostora.

Vsekakor ni odveč opozorilo, da imajo nekateri datotečni sistemi omejitev največje možne velikosti datoteke. V sistemu FAT je lahko datoteka velika največ 2 GB, v FAT32 4 GB, NTFS pa te omejitve nima. Ker želimo velikost slike razdelka zmanjšati, je smiselno uporabiti stiskanje (gzip). Razdelek bomo zapisali v datoteko kopija_hda1:

# > dd if=/dev/hda1 | gzip –9 > /mnt/backup/kopija_hda1

S tem je varnostna kopija narejena. Kopijo in njeno velikost lahko pregledamo z ukazom

# > ls -l /mnt/backup/

Če želimo razdelek obnoviti s strežnika, na katerem se nahaja varnostna kopija, pa je postopek sledeč. Najprej moramo ponovno vzpostaviti povezavo z oddaljenim omrežnim sredstvom, nato pa datoteko zapišemo nazaj na razdelek:

# > gunzip –c /mnt/backup/kopija_hda1 |dd if=- of=/dev/hda1

Pri vpisovanju imena razdelka (/dev/hda1,...) je potrebno biti skrajno previden, da ne povozite napačne particije, poleg tega pa na tak način ne morete shranjevati in obnavljati aktivnega razdelka (iz katerega ste npr. zagnali operacijski sistem oz. je priključen), kar pa pri zagonu Linuxa iz zgoščenke ni problem.

Opozorilo
Shranjevati ne morete tudi razdelkov, ki stisnjeni zasedejo več kot 2 GB. Razlog je v hrošču v modulu smbmount. Na napaka bo predvidoma odpravljena v naslednji različici Slo-Tech Linuxa. Zasilna rešitev je, da si pri ukazu dd pomagamo s parametri count in skip, s pomočjo katerih sliko razdelka razsekamo na več manjših kosov.

Izdelava varnostnih kopij razdelkov na računalnik z nameščenim Linuxom
Postopek je v tem primeru preprostejši, saj se ni potrebno priključiti na omrežje Windows. Uporabimo ukaz:

# > dd if=/dev/hda1| gzip -9 | ssh uporabniskoime@streznik.com dd of=kopija_hda1

Ko pritisnete enter, vas bo sistem prosil za geslo, ki ga vnesete.

Razdelek s strežnika, na katerem se nahaja varnostna kopija, obnovimo tako:

# > dd if=kopija_hda1 | gzip -d | ssh uporabniskoime@streznik.com dd of=/dev/hda1
sudo poweroff

Hux ::

Lol zakaj bi se pa kdo tak mantral ce gre vse enostavno z 2MB vlkih dos ghostom?

poweroff ::

To je res.. ampak recimo, da ima firmo, ki lahko dobi inšpekcijo... pa mu je škoda dati 15k SIT... :D

Ali pa nima pri roki drugega kot ST Linux... :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk Cloning - ghost image (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
537002 (5422) thebaloh
»

Nov članek: Vzpostavitev v celoti šifriranega sistema na Ubuntu Feisty

Oddelek: Novice / Nova vsebina
465507 (3864) poweroff
»

ntfs mount suse 10.2

Oddelek: Operacijski sistemi
131305 (1182) karafeka
»

Linux filesystem in particije

Oddelek: Operacijski sistemi
181900 (1627) BigWhale
»

Kriv MBR?

Oddelek: Operacijski sistemi
131367 (1167) CaqKa

Več podobnih tem