» »

Čim manjše oz. Mini mini. Od celih ohišij do komponent

Čim manjše oz. Mini mini. Od celih ohišij do komponent

Keyser Soze ::

Rad bi sestavil en Mini sistem. Ne predrag. Majhen in dovolj zmogljiv za internet, multimedio in pisarno. Ter temu primerno tih. Oz neslišen.

mATX je največ na kar še pristanem. Malo sem gledal plate, pa je kar pestra izbira. Samo problem je ker ne vem na katerega naj se obrnem.
AMD, Intel. Morda VIA?

Bilo bi lepo če bi imela plata AGP in vsaj en PCI. Če je integrirana grafična že dovolj močna potem pomoje AGP ni ravno nuja. Mrežna in 5.1 zvočna sta tudi obvezni.

Potem je tu disk. 2,5" so dragi in počasni. 3,5 so pa veliki. Pomoje je še vedno bolje 2,5" razen če obstaja kakšna alternativa. CFII ne pride v poštev.:D

Napajalnik kar se da majhen in vsaj 300W. Sam še nisem zasledil napajlnikov manjših od ATX standardnih. Ali sploh obstajajo?

CD RW ali mogoče DVD RW. Kakšne slim varijante. Na kakšnem principu deluje optični pogon v prenosniku? Se ga da priključit na takšen običen PC?

Ohišje. Nah. Ta bo home made. Po meri in čim manjši.

P.S.: Če veste za kakšne ugodne mini sisteme lahko tudi priporočite. Samo niso ravno poceni kolikor sem gledal.

bmen ::

poglej na www.mini-itx.com.

Imajo kar nekaj zanimivih stvari, in robo pošiljajo tudi v Slovenijo.
... B ...

CCfly ::

Na žalost je mini ITX drag. mATX ploščo se pa da dobiti, tudi mATX ohišja so dostopna, če malo pobrskaš.
Aja za VIA Epia: http://www.kadarkoli.com/tree.asp?class=000100120001000200010003

zlobcek ::

Tudi jest delam podoben računalnik za mojo sobo. Poganjal pa bo večinoma filme, muziko in razorazni chat. Prikloplen bo pa na Tv ter s prenosno tipkovnico in mišjo. Zaenkrat mi služi Celi 600Mhz, vendar je prepočasen.

Torej kar sem jest slišal, se dobijo matične plošče za tele čisto mini računalničke ampak so predrage. Ohišje imam od enega novega VHS playerja, ki so ga polil z vodo in ne dela več sploh, tako da s prostorom nisem lih zelo omejen. Seveda pa želim imeti soundstorm zvočno na nforce2 čipovju. Če si kje zasledil mini atx s tem se priporočam za informacijo:)

Dobijo se seveda manjši napajalci od Atx - to so tisti, ki so nameščeni v teh malih kišticah, samo nevem kje - so pa dovolj močni za nove procesorje, saj so v teh kišticah večinoma nameščene kar hude zadeve. Enkrat se je po forumu že nekaj spraševalo samo sem pozabil. Amd ali intel je dobro vprašanje. Jest ciljam na Durona 1400 ali 1800Mhz, ki prideta pod 15 tisoč. 1400 še celo 10k sit. Hladil bi ga zalman Cu7000 na najnižjih obratih - preverjeno neslišno.

Disk? 2,5" je zame predrag. Res se ti pomoje splača stisnt tisth par cm in spravt not enga najmanj 40G tavelzga, ki je hitrejši in še za ceno 2,5" dobiš lih dvakrat več placa na 3,5". Nevem no...

Za DVD-rom pa nevem. 2,5" diski imajo en tak mini ide konektor, na katerega vtakneš en pretvornik in ga lahko furaš na normalnem ide kablu. Sigurno se dobi kakšen pretvornik tudi za DVD itd enote, za navaden IDE.

CCfly ::

mATX nForce 2 se načeloma dobi v Mlacomu. Načeloma zato, ker je vnos na ceniku eno, lokacija plošče pa drugo.

Keyser Soze ::

Ja tele mini ITX al pa mikro ITX so hude. Jih nikjer nič ni. 43 tisoč za 1Ghz procesor, matično, integrirano grafiko, zvočno 5.1, USB 2.0, Dual LAN, ipd. Hm, niti ni tako drago, če pogledaš na kakšen majhen format je zadeva stlačena. Aja pa Avtera ma tud te VIE.

Ampak kaj pa preformance?? Jutri moram pobrskat za kakšnimi testi. Me ful matrajo tele VIE, čeprav so dokaj drage. Ampak so one of a kind.:\ Bo treba kar fino premislit.

Disk imaš prav. 3,5 pa si rešen. Je lahko 120 ali pa 160GB pa 7200 z 8mb catcha. KAr je hitreje in večje kot 2,5.

Optično enoto je treba pa preučit. Če je kakšna opcija od laptopa???

Če je kdo že kdaj kaj menjaval v laptopih al pa kakšen serviser - javi se.:D

mATX je pa tud kar OK. Ampak problem je tudi v gretju. Pasiva je važna.:) In VIA s tistimi par wati se mi kar smeji.

CCfly ::

1GHz VIA je hitrostno približno v rangu P3 500.

jeso ::

Podobno zadevo si sestavljam tudi jaz.
Najbrž boš hotel plato Epia MII10000 ali pa 12000, odvisno od denarja ki ga boš hotel dati >:D
Na isti strani imajo tudi slim cd rome...splača se po mojem dvd-rom/cd-rw kombinacija (panasonicov slot loading), dvdrw je nekoliko drag, imajo pa tudi mini-ide adapterje.

Tukaj imaš review "ta močnejše" plate.
Na tej strani imaš tudi epia power simulator-- ugotovil boš, da ti 60W zunanji napajalnik zadošča (pa še popolnoma tih je).

Potem so tu še specifikacije itx plošč.

Po mojem se razne slim cdrome, napajalnike in plošče splača kupiti v tujini ostalo pa tukaj kupiš.
Drugače pa to pri nas prodaja tudi Avtera.

Imam še polno bookmarkov na to temo- če rabiš samo povej :D

lp,
jeso

PS. Kakor jaz vem so viini 1GHz procesorji občutno hitrejši kakor P3.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeso ()

borchi ::

js tut razmišljam o tej stvari že več kot en mesec. sam nikakor se ne morem odločit. js bom to mel za router/firewall/mail&web&print server/bittorent.... pa X-e tut, da mam vedno en sistem delujoč, če slučajno glavno mašino "raztrgam". važno je, da je neslišen. disk že mam pripravljen - nek maxtorjev 5400 40Gb (ful tih) - gentoo je bil v chroot-u že skompajlau z vsem potrebnim. zdej se je pa pri ohišju zataknilo. mini-itx so draga in pri nas ni neke izbire. mATX so mi pa že mal (pre)velika. a je še kaj manjšega od mATX? pa da grejo kakšne socket a plate noter? verjetno bi se dalo kakšnega durona underclockat na kakih 500MHz in ga samo pasivno hladit oz. s kakim res neslišnim ventilatorjem.
l'jga

rognaj ::

Tukaj imate mini ITX stvarce + ostalo (LCD, ohišja, RAM-i). Pošiljajo v SLO, samo plačat sem moral preko banke:( .

CCfly ::

Za server bi pa jaz raje prostorno ohišje. Nikdar ne veš kdaj dobiš kakšen poceni dual sistem pod prste. Poleg tega mi 200-tka dovolj dobro služi trenutno.

Zanimiva alternativa so barebone sistemi formata flexATX.

Dr_M ::

2.5" diski pa res niso pocasni... mam doma enga starga IBMa 5GB (4500rpm) in ma popolnoma isti dostopni cas, kot ga ima hitachi 160GB... prenos pa res ni ravno velik, obstajajo pa zato ze 5400rpm in 7200rpm 8mb 2.5" diski, ki se pomoje lahko brez sramu primerjajo z 3.5" diski. So pa dragi, to pa je res. So pa tut mnogo tisji in hladnejsi :)
vsaka stvar ma svoje prednosti in slabosti.
glede samga racunalnika... jest bi uzel mATX nforce2 in ksnga durona 1600, gretje minimalno:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Keyser Soze ::

No, to je ohišje. Tisto na levi strani.:D



:)

bergers ::

Ma če bi rad postavil čim cenejši se ti splača kupiti kaj rablene opreme pa res lahk prideš za mali gnar sklozi
Bergi

borchi ::

flexATX!!! hvala CCfly! a to majo kje v sloveniji?
l'jga

CCfly ::

Ponavadi samo v kompletu. Poglej si Epox minime, Shuttle je malo drag, Elitegroup je tudi imel nekaj svojega.

borchi ::

a jih je kdo že vidu v sloveniji? kje?
l'jga

CCfly ::

Poglej na mlacom.
ELITE EZ-Buddie D1S4-2 35.568 37.440
ELITE EZ-Buddie D1V7-2 43.206 45.480
EPOX EX5-300S MINI ME 60.762 63.960

Temu pa prištej še ceno procesorja in pomnilnika. Aja pa diska in CDROM-a seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

Brane2 ::

Ravnokar sem dobil posebno ponudbo za EPIA 800 boarde. cca 21 kSIT + DDV

Vem, da oglasevanje bash ni v slogu STja, a tole je stvar, ki jo mnogi tu iščete, akcija je pa časovno omejena, torej...

Preden znorite od navdušenja, naj povem, da gre za prejsnjo generacijo boardov. ki delajo se na SDRAM ploscke in so zato pocasnejse od zadnje generacije in imajo slabso grafiko kot nove serije (M CL, PD itd), ne spomnim se pa natanko kako je z zvokom.

No, stvar je vsekakor uporabna za kak router, firewall, fileserver in printserver, verjetno povsem enako kot veliko dražji novi modeli. SPloh, če imate itak kje v omari kak stari SDRAm plošček ali dva, mogoče kje kak stari CDROM ali disk...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

Ja, tale 800 je mal švoh. Sploh za multimedio. Za fanless router, server al pa FW je pa kar primerno. Jo lahko daš v en Tupperware pa je.:D

Brane, če dobiš kakšno ponudbo za EPIA MII10000 pa povej.

CCfly ::

Tisto 800-tko naviješ na 900 in brez problema prebavlja tudi filme. Ne vem kako je s to starejšo generacijo, ampak novejša ima sedaj v predvajalniku Xine podprto strojno pospeševanje.

Keyser Soze ::

Ja, saj sem potem malo premišljeval. Sestra potrebuje nekaj za delo z Wordom, ipd. Pa morda kdaj kakšen ogled filma. Samo plac je problem, ker ga nima tud za en fascikel ne in ma trenutno računalnik kar v predalu:D . Tale Epia bi pa morda pasala...

Brane, kaj pa napajalnik? Mi lahko na ZS pošlješ malo bolj natančne podatke.

borchi ::

CCfly: še enkrat hvala! tile ez-buddie-ji so mi všeč! bo treba sicer vzet tistega, ki je za socket a (čeprav je dražji), ker je sempr0n cenejši od celerona. upam, da se da te semprone downclockat in jih potem minimalno hladit.

aja, kolk se pa kj najšvohnejši celeroni, ki se še dobijo, grejejo. itak bi ga čim bolj underclockal.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

borchi ::

drugače pa so epia 800 board-i na eni spletni trgovini v slo 23k sit (z davkom).
l'jga

bond007 ::

@borchi: jst mam xp1800+ downklockan na 1100 mhz .. pri 1.1V in je komot brz ventilatorja.. temperatura prileze do 48 stopopinj. Recimo poleti v najhujši vročini bi bla okol 60. Pomoje je najbolši buy kak duron@1.1V fanless za 10k sit pa mislim da je veliko bolj zmoglvc kot te via rešitve. Seveda bi rabil eno mini plato zanj.

borchi ::

bond07: fajn to slišat! sam upam, da ta plata v tem barebone sistemu podpira tako nizke voltaže. ja, se strinjam. najprej sem bil čist nor na via rešitve zaradi res majhnih mer. ampak tile ez-buddie tut niso preveliki so pa veliko bolj fleksibilni glede upgrade-ov in zmogljivosti.
l'jga

JXS ::

a kdo ve kako je z prodajo tele ljubice??
zanimiva mi je ker ima "graphics with MPEG-2 decoder/MPEG-4 acceleration", 1 SATA connector, no fan in seveda 12x12 cm:P

jeso ::

Epia N se še ne prodaja...na žalost- po mojem bi jo ljudje kupovali na veliko :D

lp

Arthur ::

če še niso vsega prodali, imajo v Avtenti, ali Avteri ni važno, na Šmartinski razprodaje rač. opreme. videl sem tudi cel kup mini sistemov, tudi razne Epie9000, recimo, če sem si prav zapomnil.

črna stavba zraven parkirišča. pa nisem siguren da imajo še kaj. jaz sem nabavil QDI plato za XP-ja, via KT400A čipset, za 5600 sit. :P meli so tudi take s i865PE za 10k... se splača pogledat, ali pa vsaj poklicat.

Brane2 ::

DObil sem ceno za EPIA N in ta je prav roparska- čez 80 kSIT z DDV.

Je pa res, da gre za prve primerke, namenjene razvojnikom. Ko zalaufajo proizvodnjo pošteno, bodo tudi te zadeve cenejše...
On the journey of life, I chose the psycho path.

borchi ::

ok, še mal pomoči rabim. pri procesorjih sem čist ven padu v zadnjem letu/dveh. a je na kak način možno underclockat celerone (s478) glede na to, da imajo zaklenjen množilnik? recimo na sub 1GHz. ker je kar nekaj majhnih barebone rešitev za s478 procesorje, za socket a pa zelo malo. pa so mi bolj všeč nekateri barebone-i z s478. al je možno tut kake celerone dobit, ki jih pri default frekvenci lahko hladiš samo pasivno oz. z neslišnim ventilatorjem. rebro bom pač kupu največje kolker bo še šlo v ohišje (sam me mal skrbi, ker prostora verjetno ni veliko).

hvala!

edit: aja, a low-end semproni so relabel-ani duroni?
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Dr_M ::

glede na to, da majo zaklenjene mnozilnike in da je 100mhz najnizji fsb....tezko :)

glede pasivnega hlajenja...zelo zelo tezko. 50-70W je kr velik, tko da...vsaj en ventilator z ene 1500rpm more bit gor. tok da vsaj mal zraka premakne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

borchi ::

prekleto!
l'jga

Dr_M ::

jest bi uzel mATX socket A plato, pa bartona mobile in bi mu mal znizu mnozilnik pa napetost. verjetn bi se dal prblizat ene 30W al pa se mn, kar bi blo dost za en minimalen prepih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Big_Al ::

ECS EZ-Buddie varianta. Mislim, da je bil že tudi v enih naših revijah predstavljen in ocenjen!

Sicer pa si lahko konfiguracijo sam sestaviš...

borchi ::

ja, sj tega bom verjetno vzel. ni mi najbolj všeč, pa bo že!
l'jga

jest10 ::

Brane2:
Koliko pa je kaj razlike v zmogljivosti med P2 400MHz in temi VIA platami z SDR in 800MHz?

CCfly ::

Približno enako hitra je.

Big_Al ::

Buddije maš v bistvu s tremi različnimi "obrazi". Malenkostne optične razlike.

Intel - SIS661 in I865G
AMD - VIA KM400

Meni je najbolj všeč I865G, ki je sicer najdražji ampak ima tudi najboljše tehnične rešitve (HEAT PIPE). Sem ga sprobal tudi s Prescotom, pa je mogoče že malo preveč, se ob porastu temperature že sliši ventilator.

borchi ::

js sem do sedaj vidu samo dve varjanti pri nas. z heat-pipe pa nisem še zasledil. maš mogoče kak info kje to prodajajo. pol misliš, da bi z najnižjim celeronom (kateri so bili najnižji, 1700?) šlo brezslišno?
l'jga

Big_Al ::

Na zgornjem linku ki sem ga navedel malo povprašaj. Intel 865G varianta ima HeatPipe pa en vent 80x80 na zadnjem delu ohišja - temperaturno reguliran. Napajalnik z ventom pa je zunanji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel NUC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7617881 (6456) Invictus
»

Vgradnja LCD-ja v avto ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132724 (2431) gfighter
»

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Oddelek: Novice / Matične plošče
314985 (3934) sidd
»

Via C3 1 Giga Pro

Oddelek: Strojna oprema
181548 (1324) kuglvinkl
»

mini plate

Oddelek: Strojna oprema
161945 (1716) moj_nick

Več podobnih tem