» »

Znanstveni kalkulatorji

Znanstveni kalkulatorji

jjimmi ::

Lep pozdrav.

Pojavil se mi je problem, in sicer sem ugotovil, da potrebujem malce boljsi kalkulator z vec funkcijami.

Prosim pomagajte mi izbiri le-teh zadev.

Zanimajo me namrec koliko stanejo ter njihove funkcije.
Najlepsa hvala

bad2Dbone ::

Če rabiš hudo žverco, potem kupi hp g48 (al neki takega) ta je cca 20-25k SIT, drugače pa sharp za cca 5,5-6kSIT (ne vem modela, vendar je najzmoglivejši v tem rangu) Ti imajo zelo lahko dostopne funkcije in so logični za uporabo.... Sam naslednjega ko si ga bom jaz kupil bo texas instruments ker ima za mali denar več kot sharp, čeprav se ga je male težje navaditi. Računati zna vse kar rabiš za tehniški fax npr: kompleksne matrike korene polinomov....

Trdi ::

Priporočam TI, ker je najenostavnejši za uporabo, nudi pa veliko. Pri HP nisem znal izračunati izraza 6-4.
Trdota d.o.o.

iskra ::

Jst že par let uporabljam kalkulator firme CASIO in je res super. Pri Canonu sem se popolnoma zgubil. Če rabiš kalkulator za strojni, elektro al kak podobn fax, potem rabiš nekje med 5 in 8k vredno mašino. Moj CASIO (modela se trenutno ne spomnem pa še v Lj ga imam) je stal malo nad 7k in ima tudi funkcijo reševanja treh enačb s tremi neznankami pa tudi matrike, vektorje in imaginarna števila :D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Trdi ::

Kar je bad2Dbone hotel povedati je, da TI za malo denarja ponuja veliko in predvsem lahko dostopno. Za par tisočakov več imaš že 5 enačb s petimi neznankami pri TI. :)
Glede Canona se popolnoma strinjam, s Casiem pa nimam veliko izkušenj.
Trdota d.o.o.

mescaline9 ::

Js mam za študijske potrebe tega
Casio fx-991ms

Sem zelo zadovoljen z njim, u izi za poštekat, vse glavne funkcije ima (zame tudi kakšno preveč). Stane okoli 7k, vsaj jaz sem dal ene tolko za njega. Kar sem probal drugih (sharp, texas instruments) se mi ni noben od njih ni zdel pol toliko intuitiven za uporabo. Loh pa tud zato ker mam že 5 let casio calc in mi je zlo domač interface:)

Drugač mi zgleda pa zanimiv tale nova casiova pongruntavščina
http://www.casio.co.jp/edu_e/product/ntd/

Pomoje ti ni treba gledat calcov višjega razreda (20+kSIT), ker se s temi do 10k precej zadovoljivo pride skozi. Ponekod tudi profesorji ne dovolijo tako sofisticiranih calcov. Nevem no, men osebno se zdi škoda, če pa potrebuješ močan calc, don't hesitate to buy it:)


/edit
Iskra je opisal isti calc kot ga imam jaz, razen v napajanju se mogoče razlikujeta.

Sem pogledal mal tanovo casio zadevco, ni tko fajn. Mu manjka kar precej meni uporabnih funkcij (integrate, differentiate, equation...) Eh, z 991ms ne moreš falit.

Zgodovina sprememb…

Trdi ::

Ja, saj. Grafični so ponavadi povsod prepovedani, tako da je treba kupovati najboljše negrafične. :)
Trdota d.o.o.

iso2000 ::

Jaz uporabljam HP 48G in ko se enkrat navadiš načina vnosa (poljski način) in računanja, je to zate najboljši kalkulator na svetu. Pravzaprav sem že tako deformiran, da na ostalih ne znam več izračunati nič:8).
Mah, mislim da pri malo višjem rangu itak ne moreš kaj dosti falit, ker so te zverinice že zelo zmogljive. Se mi pa zdi, da pri grafičnih zadnje čase prednjači Ti pred HP-jem. Predvsem se mi zdi, da so Ti-ji hitrejši in imajo modernejšo zasnovo. Za info - moj HP je iz leta 1993. A ga ne zamenjam...
LP

BluPhenix ::

Ze dolgo velja za najboljsega Texas Instruments TI-92, edini problem je ta, da pri nas stane 55k.
Ce rabis tak kalkulator se ti ga splaca kupiti, saj zna res cuda (izdealen za na kakasen tehnicni faks).

Caligula ::

Jz bi priporocu, da si kogoce omislis kak rabljen dlancnik pa pac programski hud kalkulator gor das. Zihr so ful hudi pa nadgradljivi pol pa dlancnik je se za vse kej druzga koristen pol...

ethelred ::

Prodam HP 48G za 22.000 če koga zanima
Pošljem tudi po pošti.


info: ethelred@butn.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ethelred ()

Eddy ::

V bistvu je res tko, da ko se nekega načina (znamke) navadiš potem ti skoraj noben drug ni všeč. Meni je tudi crknu SHARP pa hocem isto znamko da se ne bom na izpitu uču računat z novim kalkulatorjem.

Baje da ima SHARP 40 let al nekaj takega in da imajo v Šparu v ljubljani eno akcijo.
Mogoče kdo kaj ve o tem... Za calc bi pa dal do 5k sit, no mogoč kj vevč če bo res dober.

Thnx!
www.ekwaterblocks.com

Loki ::

Imam enak kalkulator kot Ibn, edino kar me moti na njemu so bolj ciganska navodila.
in mogoce pocasno racunanje dolocenih integralov... ampak tega vsaj na faxu ne rabim toliko, doma imam pa PC.

CCfly ::

Jackal ::

Tudi sam sem v srednji šoli še uporabljal Sharp-a, vendar mu je pri prehodu na faks odpovedal prikazovalnik. Od takrat uporabljam Texas Instruments TI-68.

Na prvi pogled izgleda kot navaden kalkulator z malo več funkcijami, vendar premore tudi alfanumerični display, dobro se ločijo velike in male črke, zna delat s sistemu enačb (do 5enač s 5 neznankami), računat korene polinomov do 4. stopnje, zna shranit simbolne formule in na koncu tudi z vstavitvijo simbolov rešit (uporabno za veliko računov z eno enačbo, a različnimi vhodnimi podatki), numerično zna računat integrale, zna računat v kompleksnem, vsebuje vse osnovne logične funkcije (OR, AND, NOT, XOR), eniški, dvojiški komplement in pač vse ostalo kar se pričakije od kalkulatorja. Poleg tega ima približno 200 spominskih mest za hranjenje raznih spremenljivk in enačb.

Stal je pa okoli 10k pred ~ 4 leti.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

gorjanc ::

Lep pozdrav ali mogoče kdo ve kje bi dobil HPjev kalkulator HP 33s po neki kulturni ceni, v ZDA se prodaja za 50 dolarjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gorjanc ()

teoo ::

za zahtevnejše delo predlagam texas instruments, za fax(npr. elektro) pa maš enega sharpa za par k sit dovolj.

drugače, pa je fajn če se vas zbere več, ki rabiste kalkulatorje in kontaktiraj uvoznika TI (ne vem kdo je, vprašaj v kaki trgovini) in bo dal nižjo ceno, če jih kupiste več. tako so enkrat naredili eni prijatlji s strojnega faxa.

lp

humanoid ::

mescaline9 ::

GraphCalc
Za doma loh uporabljate tega. Je zastonj:)

fogl ::

Ti-92 ali ti-89 sta si zelo podobna (razen po obliki) in oba zelo huda! Na netu imaš posebej zanju narejene programčke npr. za računanje enačb (tudi do 50 linearnih). Gor si lahko naložiš poseben paket za strojnike ali poseben paket za elektrotehnike, ...
Če boš kaj takega kupoval pazi, ker ti ti-92 Plus rešuje tudi diferencialne enačbe, ti-92 pa mislim da ne.
lp, klemen

trdabuca ::

Kot prvo, ne kupuj takega kalkulatorja, katerega funkcije ne boš nikoli rabil!
Če želiš kalkulator izključno za enostavno računanje (brez kake hude statistike in simbolnega računanja) potem za njega odštej nekje do 10k.
V kolikor želiš in potrebuješ kalkulator, ki ti bo znal računati domala vse (simbolično integriranje, odvajanje, reševanje diferencialnih enačb, ... ), si omisli grafični kalkulator, npr.: TI-92 Plus, Voyage 200, TI-89. Vendar tudi od teh ne pričakuj preveč (predvsem na področju diferencialnih enačb in simoličnega integriranja). Vsekakor se ti ne splača kupovati HP-jevih kalkulatorjev, čeprav so cenovno bolj ugodni, saj so predvsem počasnejši in slabši v določenih funkcijah.
Sam imam TI-92 Plus in z njim sem zadovoljen. Uporabljam (sem) ga predvsem na faksu. Za domače delo pa ti priporočam, da uporabljaš računalniške matematične programe, ki so hitrejši in neizmerno boljši (npr. Mathematica, ...).
Če želiš o kalkulatorju izvedeti kaj več, ti lahko po e-mailu pošljem emulator, da vidiš kako deluje.

joker16_7 ::

Pozdravljeni!

Od takrat, ko je bila narejena tale tema se je že mnogo spremenilo. Trenutno sem še 4. letnik gimnazije in so mi na žalost pred nekaj dnevi kalkulator v šolski jedilniki ukradli (imel sem Sharpa nekega bolj novejšega z mislim da 400+ funkcijami in sem bil izjemno zadovoljen). Pri Sharpu mi je bila zelo uporabla funkcija ta, da je bilo že tovarniško pod eno tipko vnešenih mislim da 52 konstant, kar mi je pri fiziki zelo prav prišlo, ker se nisem rabil konstant na pamet učit:) Sedaj imam namen kupiti nov kalkulator, vendar ker bom čez pol leta že obiskoval strojno fakulteto, bi rad namenil morda malo večjo vsoto in kupil kaj takega, kar mi bo tudi za časa faksa dobro služilo in ne bom rabil menjevat. Edini pogoj je ta, da ne sme imeti matrik za risanje funkcij, ker na maturi takšni niso dovoljeni.

Torej nekaj brez matrik, čim večje kvalitete (v mislim imam razne funkcije) in cena do nekje 80 EUR.

Vsakega predloga bom neizmerno vesel :)

Lp
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

dzinks63 ::

Ne vem, kaj ti je prioriteta. Npr, za malo denarja veliko Casio FX-991ES

clix ::

Sam imam casio fx-570ES, ki se od zgoraj naštetega loči samo po tem, da nima sončnih celic. Z njim sem zelo zadovoljen. Ima shranjenih 40 konstant, in tudi 40 različnih možnosti pretvarjanja med enotami. Omogoča računanje matrik, ampak ni pa grafični, tako da je na maturi dovoljen. Omogoča tudi računanje odvodov, integralov, reševanje enačb, imaginarna števila...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: clix ()

joker16_7 ::

Ne vem, kaj ti je prioriteta. Npr, za malo denarja veliko Casio FX-991ES


Denar do 80 EUR mi ni preveč pomemben. Zaj če je razlika med 30 EUR in 80 EUR samo funkcija ali dve potem ne. Če pa to pomeni skok iz 450 fukcij na 600 pa razlika 50 EUR to ne bo tak problem. Torej ni nujno, da je zadeva best price/performance;) Pomembno bi bilo, če bi se našel kdo, ki je obiskoval strojno fakulteto oz. če pozna nivo tamkajšnje matematike, fizike in podobnih strok, da lahko pove, da bo nek kalkulator dovolj dober in da ne bo težav.:)

Drugače pa ja... Rabim kr konkretni kalkulat, a brez matrik.

Lp
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

tlozej ::

Če si bil zadovoljen s Sharpom, kupi podobnega - verjetno je imel tvoj tudi funkcije za računanje statistike, kar pride prav na faksu. Če si navajen na sharpa, ti odsvetujem casio - vsaj meni je bolj všeč razpored tipk pri sharpu...
Za faks bi ti zelo koristil kakšen grafičen kalkulator, ki zna risati tudi grafe in delati z matrikami, toda takega praviš da ne boš kupil zaradi mature. Sicer ne poznam cen, verjetno pa da so grafični od 100, 150 € dalje. Ti pa lahko zelo prav pride pri matematiki, kjer si na kalkulatorju zrišeš graf funkcije in si potem lažje predstavljaš, kaj sploh moraš izračunati :P

Nasvet... kupi sharpa, dobiš ga za kakih 20€, potem pa mogoče kasneje kupiš še grafičnega za faks (če bo denar;))
http://www.mimovrste.com/katalog/1615/m...

Ni pa toliko pomembno koliko funkcij ima temveč katere ima... Lahko je kalkulator z 300 funkcijami bolj uporaben kot tisti z 400!

dodano:
Meni je všeč tale: http://www.mimovrste.com/artikel/379025... , ker ima velik zaslon. Je pa za preveriti, če slučajno omogoča tudi računanje matrik...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tlozej ()

joker16_7 ::

Če si bil zadovoljen s Sharpom, kupi podobnega - verjetno je imel tvoj tudi funkcije za računanje statistike, kar pride prav na faksu. Če si navajen na sharpa, ti odsvetujem casio - vsaj meni je bolj všeč razpored tipk pri sharpu..


Točno tako! Sem včasih pri kakšnem kolegu malo poizkusil na Casiotu pa je res bistvena razlika, tako da tudi jaz mislim da je bolje ostati na tistem kar sem navajen.:)

Vidim, da bo treba čez leto ali dve sigurno menjati še enkrat kalkulator tak da bom najverjetneje vzel kar takšnega kot sem ga imel. Mislim, da je bil model 506 s 469 funkcijami. Sem bil generalno zelo zadovoljen, tako da najverjetneje ne bom gledal kaj dosti druge varjante.

Hvala tlozej za izčrpen in kvaliteten odgovor ;)

p.s. On z velikim zaslončkom je super... Bom še premislil ;)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

joker16_7 ::

Samo eno vprašanje še na to temo. Ali ima kateri od kalkulatojev tudi možnost Hornerjevega algoritma (iskanje ničel polinomom itd.)? Precej koristna zadeva, ki je na mojem prejšnjem Sharpu bila žal mogoča le do tretje stopnje polinoma...
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

matichy ::

Če si bil zadovoljen s Sharpom, kupi podobnega - verjetno je imel tvoj tudi funkcije za računanje statistike, kar pride prav na faksu. Če si navajen na sharpa, ti odsvetujem casio - vsaj meni je bolj všeč razpored tipk pri sharpu...
Za faks bi ti zelo koristil kakšen grafičen kalkulator, ki zna risati tudi grafe in delati z matrikami, toda takega praviš da ne boš kupil zaradi mature. Sicer ne poznam cen, verjetno pa da so grafični od 100, 150 € dalje. Ti pa lahko zelo prav pride pri matematiki, kjer si na kalkulatorju zrišeš graf funkcije in si potem lažje predstavljaš, kaj sploh moraš izračunati :P

Nasvet... kupi sharpa, dobiš ga za kakih 20€, potem pa mogoče kasneje kupiš še grafičnega za faks (če bo denar;))
http://www.mimovrste.com/katalog/1615/m...

Ni pa toliko pomembno koliko funkcij ima temveč katere ima... Lahko je kalkulator z 300 funkcijami bolj uporaben kot tisti z 400!

dodano:
Meni je všeč tale: http://www.mimovrste.com/artikel/379025... , ker ima velik zaslon. Je pa za preveriti, če slučajno omogoča tudi računanje matrik...

LP

@tlozej
Tudi meni je všeč ta Kalkulator Sharp EL-W531H. Zanima me le če lahko vanj shranim neko enačbo in jo pri testu pogledam. Kot "plonk ceglc"?
Mogoče kdo ima ta kalkulator?
Prosim za pomoč

Matic Hribar


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kalkulator za študij

Oddelek: Šola
316247 (3113) seminal
»

Nakup kalkulatorja

Oddelek: Kaj kupiti
476955 (5910) Samael
»

Kalkulator

Oddelek: Šola
5803 (707) TehDucky
»

Kateri kalkulator kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
145212 (2070) JamesQ
»

Kateri kalkulator..

Oddelek: Kaj kupiti
195537 (5274) teato

Več podobnih tem