» »

1 racunalnik, 2 uporabnika

1 racunalnik, 2 uporabnika

PlayR ::

Imam sledec problem:
Na en racunalnik, z enim diskom in dvema particijama bi moral instalirati Windows XP in narediti 2 uporabnika, ki delujeta neodvisno en od drugega.
To pomeni, da en drugemu ne more gledati e-poste, priljubljenih, ne more mu bristai igric, dokumentov, itd. - niti videti jih ne sme.

Je to mozno narediti?

Ce ve kdo kaksno resitev bi mu bil zelo hvalezen.

PlayR ::

Anyone?

iskra ::

Vse je odvisno od izkušenosti drugega uporabnika. Če imaš naprimer kakega mlajšega brata, je dovolj, da narediš NTFS particijo, sebi dodeliš administratorski račun, njemu pa navadnega. Svoj račun lepo zaščitiš z geslom.

Potem označiš mape, ki želiš, da postanejo nevidne, in klikneš z desnim gumbom na mapo -> properties -> sharing -> obkljukaš "Make this folder private" in bo za vse, razen tebe, neviden.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

PlayR ::

Jaz imam to opcijo zasenceno.Kaj mi je za storiti?

Hammer123 ::

Lahko nastaviš samo dva userja, pa naj bo eden admin., tako kot je rekel iskra.

lahko pa si izberaš eno particijo nanjo postaviš geslo, ki ga boš vedel samo ti. drugi uporabnik uporablja drugo particijo. samo to je brezvezna pot tako, da...

ne, ne, prva stvar je boljša!:D

iskra ::

Tudi jst mam to zasenčeno ... Sm šele zdej opazu ker pač te funkcije nism še nikoli potreboval. :\ Sem šel pogledat v My computer in mi pravi da imam FAT32 particijo za sistem in drugi dve particiji na istem disku sta NTFS (ko sem formatiral sem napravil ravno obratno, če se ne motim).;((

U glavnem: imaš vse formatirano v NTFS?
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

PlayR ::

Imam vse particije NTFS.
Ce je en Admin potem lahko zbrise drugemu.Torej to odpade.

gumby ::

admin lahko dela karkoli... zato pa je admin ane?:\

PlayR ::

Jaz pa sem napisal, da en drugemu ne sme nic brisati.
Sploh pa ne vem zakaj se oglasas ce nimas namena pomagati.

Daedalus ::

Vsakemu uporabniku skreiraš navaden "user" account. Igrice in programje pač inštaliraš v ločene folderje v njunih C:\Dokuments and Settings\imeuporabnika folder. Navaden uporabnik ne more šarati po folderju, kjer je shranjen profil drugega uporabnika in s tem rešiš ta problem. Sem se shranjujejo tudi dokumenti - privzeto, ni treba posebej nastavljat in vse ostale nastavitve. Če boš za mail odjemalca uporabljal Outlook, vsakemu posebej nastaviš račun - pod njegovim profilom seveda. Tako ne bosta mogla gledati maila en drugemu... Brskalnik ala IE itak podpira profile - če en brska po netu iz drugega profila ne moreš gledati njegove zgodovine brskanja, piškotkov ipd... Pa mislim, da Firefox isto obvlada to, tak da ni problem.

Ti pač obdržiš dostop do admin accounta, s katerega boš pol po želji uporabnikov inštaliraš igre.Za inštaliranje uporabljaj Run As opcijo, ker boš mogo inštalirat igrice in ostalo programje vsakemu uporabniku pod njegovim profilom. Če se nisem kje zmoto (že lep čas ne uporabljam več windowsov za domačo uporabo), bi to moglo delat... Pač poskusi po teh navodilih, če pa kaj ne bo šlo, pa vprašaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Mislim, da bi moral narediti dva računa - oba administratorska. Nisem pa še poizkusil... Tako da ne me držat za besedo.

Seveda moraš potem določiti kateri folderji so deljeni in kateri privatni...

Probaj, vem da se da ampak sem pozabil točneje.

P.S.: En admin račun pa dva navadna računa. In pri admin računu si vsak zapomni polovico kode, pa je. Bratsko..:D Ne me jemat resno.

PlayR ::

Daedalus: Super navodila.Bom probal.
Bom za instalacijo programov ali igric moral uporabljati Admin account, ali bo lahko vsak uporabnik sam sebi instaliral kar bo hotel?
Ker racunalnika ne bom uporabljal jaz ampak druga uporabika.In ce bo en nekaj instaliral mu drugi tega ne bo mogel zbrisati, ali mu ne bo mogel zbrisati le ce bo posneto v c:\docuents and settings\imeuporabika\...?

Daedalus ::

Če boš delal po mojih navodilih, pol si uporabniki sami ne bojo mogli inštalirat programov, ker za kaj takega potrebuješ admin pravice. Glede predloga inštaliranja programov v documents and settings je pa tako - ker navaden uporabnik ne more drugemu gledat v to mapo - če hočeš popolno ločitev uporabnikov, je to en način. Samo verjetno ni potrebno tak naredit, tak da ti verjetno ni treba s tem komplicirat. Navaden uporabnik tudi ne more odinštalirat programov, tako da te to naj ne skrbi.

Za inštalacijo programov boš rabil admin dostop. Če maš možnost dostopa preko mreže, lahko to urediš z remote desktopom ali VNC, drugače pa boš mogo pač biti fizično prisoten pri mašini. Drugače pač ne gre, razen če boš dodeljeval admin pravice uporabnikom, kar pa ni najblj pametno, glede na to da bi rad, da en drugemu ne bosta mogla brisati nastavitev, programov pa dokumentov:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

PlayR ::

Jaz mislim, da se ta problem ne bo dal resiti.
Ker so moznosti tri :
1.en uporabnik instalira in mu drugi lahko zbrise (torej oba Admin pravice)
2.igrice/programe lahko instalira samo Admin, ostala dva pa sta normalna userja - Admin torej mora biti vedno na voljo ko si uporabika kaj zazelita
3.en uporabnik skrbi za oba, kar pa tudi nocem ker potem lahko uporabnik z Admin pravicami drugemu prepreci instalacijo oz. drugemu brise zadeve ce hoce.

Se kaksna ideja?

Daedalus ::

Še eno računalo? Drugače ne vem, kako bi to izvedel... Vsaj ne brez konkretnega kompliciranja z local policy nastavitvami... Za kaj takega bo pa treba še kaj prebrat (ni instant nasveta). V tem primeru bi verjetno šlo z posamičnim dodeljevanjem pravic. Bom jutri malo v službi pogledal. Lahko pa poskusiš v run okence vpisat gpedit (nisem čisto prepričan), pa pogledat malo zadevo. Al pa poglej v windoze help po local policy al pa local security policy.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

PlayR ::

Kaj pa ce bi naredil 2 particiji in na vsako instaliral xpje.Potem bi se samo moral najti kaksen program, ki "skrije" ali ne pusti drugemu uporabniku da uporablja particijo od prvega uporabnika?To bi bilo najbolj enostavno, a verjetno bi mi vzelo tudi najvec casa.

Keyser Soze ::

To ne bi bilo slabo. Tudi če en zjebe sistem, drugemu še vedno deluje. V bistvu ti ne vzame največ časa. Pač samo kopiraš sistem iz prve na drugo pa je. Potem pa geslo za vstop pa je..

Lahko sicer zažene XPje od drugega, ampak dlje od login screena ne bo prišel.

PlayR ::

Zdaj vem kaj bom naredil.
Dva diska, en bo v rack-u , drugi pa bo notranji in vsak bo imel svoj sistem.Ko ga prvi ne bo rabil bo disk samo ven vzel.V boot-u bi moral potem nastaviti prioriteto in v boot.ini napisati od katerega so Win XP, ki se bodo zalaufali.Potem pa v gpedit.msc skriti particije.
Jaz mislim, da je to najelegantnejsa resitev.Ce ima kdo kaksen predlog ali izboljsavo kar na dan z njo.

Keyser Soze ::

A zezaš? To je najbolj simpl rešitev?:\

Jah no. Vsak ima svojo definicjo simpl... Pač...Eni bolj drugi manj.

PlayR ::

Ja ce bi zase delal bi naredil drugace, a tukaj ne odlocam jaz.Ce bo enemu Winsi crknili bo drugi se zmeraj lahko normalno delal.In se ne bo mogel zgovarjati na drugega.Ce fase virus en ga drugi tezko dobi, ce pa bi bilo na enem disku pa je stvar drugacna.
Zdaj ce je en disk ali sta dva za mene ni razlike.

ToniT ::

@PlayR
Če boš imel samo dva diska - enega notranjega in enega v racku, ne bo dobro (tisti, ki bo imel disk v racku, bo lahko gledal disk v škatli.
Potem rajši uporabi zadevo tako, da bosta imela oba diska v racku in pozabi na disk v škatli.

PlayR ::

ToniT: Dobra ideja.To pa bi zagotovilo popolno zasebnost.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Safe modu ni dostopa do particije

Oddelek: Operacijski sistemi
272686 (2477) k4vz0024
»

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5815499 (13363) noraguta
»

Admin račun

Oddelek: Operacijski sistemi
121022 (767) keka20
»

0-day varnostna napaka v MS Word (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
12312512 (9046) MrStein
»

Userji v Win2000

Oddelek: Operacijski sistemi
161248 (1018) andrej

Več podobnih tem