» »

2 vzporedna sistema

2 vzporedna sistema

Tic ::

Ziv.

Vceraj sem si nalozil FreeBSD in Gnome na workstation. Zadeva mi je vsec, vedar bom vseeno pogresal windows 2003 server. Zdaj me pa zanima, ce obstaja kak softver, ki bi mi omogocil, da bi poganjal 2 os vzporedno.

Masina je dovolj mocna, da bi zmogla, samo uprasanje ce je ze kdo to izumil.


Ps, http://www.vmware.com/ Tole naj bi blo skoraj to. V win odpres in v tem pozenes unix/linux. Vendar to ni to kar hocem.

Lep pozdrav
persona civitas ;>

Jakka ::

To je kar rabš. :D

Tic ::

Mislm da to ni to.
persona civitas ;>

CCfly ::

Zdaj me pa zanima, ce obstaja kak softver, ki bi mi omogocil, da bi poganjal 2 os vzporedno.

To je to.

Gandalfar ::

dokler ne bo fancy multicore procesorjev s se bolj fancy multi-os funkcijami je vmware kar to kar hoces

SleepLess ::

Gandalfar ma prav, mislim da nimas druge izbire kot je vmware. Al pa dve kisti pa dva ekrana pa mas 2 os-a vzporedno >:D

Gandalfar ::

ubistvu obstajajo alternative v obliki VirtualPC ter Qemu ampak to so samo finese. Rabis pac nek virtualizer

Exilian ::

da bi 2 osja tekla vzporedno in neodvisno drug od drugega, je nemogoče (emulatorji in ostalo je nekaj drugega), saj bi oba uporabljala iste sistemske resurse, kar bi bil polom.. npr. win bi iz tipkovnice dobil prvo črko linux pa drugo.. da o ramu in ostalem sploh ne govorim
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Gandalfar ::

ne, ubistvu ni polom, ce ti arhitektura omogoca locevanje OS ze na HW nivoju

Tic ::

Torej sem obsojen poganjati Fbsd v win oz win v Fbsd?
persona civitas ;>

SasoS ::

Laufanje večih OSov je prisotno na mainframe mašinah (LPAR - logical partition), na PCju to ne špila. Bi se pa verjetno glede na današnjo zmogljivost to dalo naresti - rabil bi operacijski sistem (če bi temu tako lahko rekel - čimbolj zminimaliziran, najbolj priročno da bi bil zapečen že v bios) ki bi skrbel za dodeljevanje hardwarskih resourcov (recimo da ti winsi ne pišejo po ramu od bsdja :D). Tako bi mašina najprej pognala ta OS, nato bi se ti odločil koliko resourcov bi dal vsaki logični particiji in zbootal sisteme...

Tic ::

Torej to ne obstaja?

Mislm, HT tehnologija je + pri tem. 2 2x 256mb rama, se pravi ločeni palčki.

Ampak še vedno ni rešitve?
persona civitas ;>

SasoS ::

Nope, zaenkrat ne...razen če greš spisat prej omenjeni OS :D

darkolord ::

Z virtual serverjem bo probal pa bomo vidli ce se da kej s tistim :D

Gandalfar ::

SasoS: naceloma ti je vmware itak samo posrednik tako, da ne zgubis vec kot 20% resourcev zato, ker se gres emulacijo.


Drugace je pa Vanderpool kao en tak wannabe od intela, ki to obljublja .. nekoc .. nekdaj .. glede na to, da pri intelu ze zelo dolgo niso nicesar PR-ovskega povedali o tej tehnologiji.

SasoS ::

V VMwaru je virtualiziran samo procesor, ostale komponente so pa emulirane - program nikoli ne dobi direktnega dostopa do grafike, zvočne...pravi sistem kjer laufata 2 OSa hkrati bi rabil neposreden dostop do vsega hardwara.

darkolord ::

Kljub temu bi moral bit nek vmesnik s katerim bi lahko nadziral OSa... drugace bi recimo oba OSa naenkrat refreshala sliko na ekranu :D, pa recimo tudi input bi mogu bit tocno kontroliran... (al pa ce bi mel skoraj vse komponente podvojene)

SasoS ::

In kaj sem napisal tam zgoraj da rabiš? :D Na mainfrejmih je sistem tak da dodeljuješ hardware particijam ki si ga načeloma ne morejo deliti. No, na PCjih kjer rabiš osnovne stvari kot so grafična, tipkovnica in miš (mainfrejm tega pač nima) bi rabil nek sistem (za to bi skrbel vmesnik - OS - že v biosu) da bi bil določena naprava nek trenutek dodeljena enemu sistemu, nato bi jo prenesel na drugega - recimo z alt-tab ali podobno...

Gandalfar ::

ja, ok .. nikoli ne dobi dostop do graficne. Lahko pa dobi direktni dostop do diska in usbja in etherneta skozi bridged network.

Naceloma bi lahko vzel en linux/bsd, ga okrnil do neke hude stopnje in zacel furat dve instanci Bochsa. Nakar bi pac kernel popravil do te mere, da bi ti omogocal menjavanje inputa. Npr z Ctrl+Alt+F9 :)

darkolord ::

mnja zdej sm opazu tvoj post zgoraj :D

Matri[X] ::

Locevanje glede na OS stopnji ti podpira VMware ESX Server. Laufa na modificiranem linuxu. Zal pa racunalnika ne mores uporabljat za "client", sepravi da bi lahko tudi kaj delal na njem. ESX server samo gosti navidezne racunalnike, do katerih potem dostopas preko terminala po lastni izbiri oz. izbiri OSja. Povezava do dodatnih informacij.

Tic ::

Zelo zanimiva debata. Skoro za razglas :-)

Se pravi ce jim je uspelo narest to, za server, in potem nekake vrste remote admin, ker verjetno za userja ni ravno uporabno, jim ne fali veliko do user-frendly-not-remote-on-screen-virtual-serverja :>


Naceloma bi lahko vzel en linux/bsd, ga okrnil do neke hude stopnje in zacel furat dve instanci Bochsa. Nakar bi pac kernel popravil do te mere, da bi ti omogocal menjavanje inputa. Npr z Ctrl+Alt+F9 :)


Nekako sem racunal, da to nekako ze obstaja. Nekako :)
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

Gandalfar ::

Tic: men ze npr. virtualizacija win2k v ozadju ali pa bootanje linuxa dost zasteka masino. Pomojem so spredvideli, da taksnih superracunalnikov, ki bi bili potrebni za taksno delo noben ne bo direktno uporabljal in so uporabili lazji pristop in sli na remote odjemalce.

Sicer pa, ce ti razlog za winse niso igrce jih lahko mirno laufas v enem vmwaru za kompatibilnost po potrebi. Ce so pa igrce pa zal kar dual-boot. (ali pa xbox ;))

ješ ::

Linux lahko poganjaš v windowsih (ali linuxu) brez virtualizacije:
Cooperative Linux (linux v windowsih)
User-mode linux (linux v linuxu)

Tic ::

Not bad. Bom pozkusil konec tedna ko popravim sesut filesystem ;D
persona civitas ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
206678 (6195) Buggy
»

Strežnik za malo podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
283924 (3137) SasoS
»

VMware - ne morem ustvariti particij na SCSI disku

Oddelek: Operacijski sistemi
81104 (1053) ender
»

Virtual Server 2005 R2; na voljo zastonj!

Oddelek: Programska oprema
161532 (973) ToniT
»

V čem je fora opcije "združljivost" v XP-jih?

Oddelek: Pomoč in nasveti
432277 (1676) DMouse

Več podobnih tem