Forum » Operacijski sistemi » Mountanje preko sambe
Mountanje preko sambe
alexb ::
Zivjo!
Imam problem pri mountanju direktorijev.
na serverju je sambo, kjer so sherane nekatere mape, in ce se iz win masin prijavim s svojim username/geslom je vse ok. Ce pa se iz Fedore C2 kot user (mape pa mountam kot root (vednar z istim user/pass na sambi) je vse ok, datoteke vidim a vecina jih je nedostopnih (privilegiji?). Ce sem prijavljen kot root, pa tega problema ni.
Kje bi bila tezava?
Imam problem pri mountanju direktorijev.
na serverju je sambo, kjer so sherane nekatere mape, in ce se iz win masin prijavim s svojim username/geslom je vse ok. Ce pa se iz Fedore C2 kot user (mape pa mountam kot root (vednar z istim user/pass na sambi) je vse ok, datoteke vidim a vecina jih je nedostopnih (privilegiji?). Ce sem prijavljen kot root, pa tega problema ni.
Kje bi bila tezava?
SasoS ::
takoj ko si v linuxu ima tudi direktorij permissione. Če mountaš kot root, bo načeloma imel samo root dostop...zato moraš pri mountanju specificirati kako oz. kot kakšen user naj direktorij mounta (opcija uid in gid [userid in groupid]...primer:
# mount -t smbfs -o uid=sasos,gid=users //my_smb_server/sasos mout_point
# mount -t smbfs -o uid=sasos,gid=users //my_smb_server/sasos mout_point
alexb ::
Aha. Hvala.
Mi das se kak hint za automount? Da bi ze ob nalaganju sistema bile mape zmountane?
lp
Mi das se kak hint za automount? Da bi ze ob nalaganju sistema bile mape zmountane?
lp
mile ::
v /etc/fstab das nekaj takega
//10.0.0.1/video /mnt/video smbfs user=mile,passwd=xxxxx,users,defaults,umask=000 0 0
//10.0.0.1/video /mnt/video smbfs user=mile,passwd=xxxxx,users,defaults,umask=000 0 0
BigWhale ::
hm, smbfs afaik ne pozna umask parametra.
Direktorij v katerega mountas samba filesystem chmodas na 755 pa je..
Should work..
Direktorij v katerega mountas samba filesystem chmodas na 755 pa je..
Should work..
MasterMind ::
Poskusi cifs . (če kernel podpira..). S CIFS-om lahko tudi spremeniš nabor znakov iz cp1250 na utf-8 (zelo priročno ).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [Linux][OpenSuSe] SVN repozitorij na Windows shared folders in pravice za datotečni sOddelek: Operacijski sistemi | 1875 (1679) | 'FireSTORM' |
» | Kubuntu in NTFSOddelek: Operacijski sistemi | 1302 (1216) | root |
» | zunanji USB disk na SuseOddelek: Operacijski sistemi | 1386 (1259) | kriko1 |
» | Suse to the data rescueOddelek: Operacijski sistemi | 1286 (1191) | Jst |
» | mountOddelek: Operacijski sistemi | 809 (693) | BigWhale |