» »

NUJNO. Je disk zanič ali ne?

NUJNO. Je disk zanič ali ne?

V-i-p ::

Povejmo zgodbico na kratko. Pred nekaj meseci sem si omislil novo mašino. Ker nisem rokfeler mi za dvesto petdeset in nekaj tisoč sit ni vseeno kolikor sem jih odštel, me tole mori že od začetka. Najprej sem na novo mašino dal win xp, bolj za hec kot zares. Malo iger, neta, mule, filmov, levo desno... Mašina je za tak denar delo opravila OK, le tu in tam sem fasal kak blue screen. Ok, sem mislil, xpji pač. Po nekaj več teh _xpji pač_ blue screenih sem resno rekel, tole je drek, gremo na win2k. Delali so še bolj perfektno, ampak tudi tukaj tu in tam v igrah, na netu, muli, blue screen... ni mi bilo jasno kaj je to, probam windows server 2003, blue screenom se tudi tu nisem mogel ogniti. Hmm, kaj za hudiča je to? Driverji? Grafika? Sveti peter? Ne vem si rečem, še zadnje bom probal, win xp z SP2. Prvi dan gut, seveda, še ni bilo nič gor, nič se še ni delalo, kopiralo, dljalo, igralo, itd... Potem pa žal, tudi tu blue screen. Jebempti sveca, kaj je to? Potem pa mi je en dogodek slučajno odprl oči, da sem začel sumiti in sicer. Pred eno urco sem pognal tele winxp z sp2 v safe mode-u da inštaliram novejši sp2. dvesto in nekaj mega se začne extractat iz particije C na D, kaj fašem? Blue screen! postopek sem ponovil desetkrat, vedno blue screen. Potem pa fajl prestavim iz C na D in ga poženem tukaj. Kaj dobim? File is corupt. Ponovno downloadam, mašina spet melje in extracta kot nora iz D na C, spet blue screen, takoj restartam, probam ponovno ene petkrat, vedno blue screen. Potem pa pet minut sploh v winse nisem mogel, vedno blue screen že ob štartu winsev. Po desetih minutah ohlajanja pa zdajle lahko tole napišem. Grem stavit, če na temu 120gb disku iz ene particije na drugo skopiram nekaj filmov, se bo spet sesul. Sicer nimam toliko pojma, ampak če mene sedaj kdo vpraša ni nikoli bila kriva ne grafika, ne gonilniki ampak tale disk. Se motim? Hvala. (OK, malo na dolgo, ampak... ;)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

McHusch ::

Dej napisi, kaj rece BSOD.

Drugac bi jest rekel, da je RAM. Tale File is corrupt mi je sumljiv. Disk namreč crkne tako, da ali se sploh ne pobere ob zagonu ali pa ti med delovanjem ugasne. Tezko verjetno, da bi narobe kopiral podatke. No, preveri IDE kable, da niso kaki levi.

SodVina ::

Ja, precej kratka zgodbica|O

Meni je recimo racunalnik vsake toliko casa zmrznil. Tudi sam nisem nikakor ugotovil, kaj naj bi bilo narobe. Na sreco se je napaka odpravila ze pri zamenjavi prve komponente. Bila je plata. Jest bi prej dal kaksen dinarcek za plato, ce ze stavimo. Mogoce je celo kaj z ramom narobe. Ce je zadeva v garanciji, potem sploh ni debate, kaj moras narediti. Drugace pa poizkusi menjati komponento po komponento s kaksnim kolegom, le tako bos 100%, kaj tocno je narobe.

Driverje jaz nebi krivil, razen ce za doloceno komponento uporabljas iste driverje oz. driverje, ki si jih dobil z iste (neuradne) strani.

ADF ::

Poženi scandisk, pa boš vedel, ali je kaj narobe z diskom. Sodeč po opisu težav, bi rekel, da je kriv napajalnik (pri ekstraktiranju/kopiranju podatkov je namreč mašina bolj obremenjena, in če takrat ni soka pač dobivaš čudne simptome.
Če ti bo scandisk javljal napake, potem poskusi disk pregledat še na kaki drugi kišti (ravno zaradi omenjene težave).
Če je mašina navita, potem je vse skupaj še bolj občutljivo.

V-i-p ::

Mnja, saj to je hudič, nisem več nek računalničar da bi imel možnost skakat okoli in si izposojat komponente ter testirat levo in desno :] Drugače so pa v modrih sporočilcih bile ponavadi besede kot so (bolj na pamet govorim kar se spomnim): NON_PAGE_AREA, ntfs.sys, ntskrol.dll, včasih tudi nvdispl4.dll...) Ne vem, najraje bi jim vrgel kišto nazaj pa naj se jebejo oni, meni pa denar nazaj :( aja, pa navijal nisem nikoli prav ničesar
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

SodVina ::

Ce je zadeva pod garancijo, jim jo pac lepo odpelji nazaj.

V-i-p ::

Seveda, saj ne serjem denarja, bi jim že nesel nazaj ampak jih poznam. Bomo testirali pa bomo videli. Saj veste kako to gre, pa bodo rekli, vse je gut. Jaz pa bi rad odkril "krivca" da jim to tudi povem, kje naj iščejo. Drugače bodo zadevo imeli dva dni v tacah pa bo romalo spet do mene, rekoč, vse je gut. Še nekaj sem se spomnil. Če bi bil kriv ram, je to dober pokazatelj ali je zanič, če mi pri extractanju vrže blue screen pa probam recimo samo z eno ploščico pa bi extractalo bp? Mnja, grem kar probat... /off
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Jackal ::

Pri iskanju problema poskusi čimbolj izločit ostale dejavnike..

Disk lahko stestiraš s kakšnim programom od proizvajalca (vsak proizvajalec diskov ima program za diagnostiko), RAM lahko stestiraš s programom memtest86, za obremenjevanje procesorja je dober kakšen Prime95 (samo verjetno v tem ni problem) itd...
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackal ()

V-i-p ::

Opet BS :]

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0X00000CE9)

Gugl pa nix ne najde :(
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Phoebus ::

To je ram ali mama plata.

Obvezno pa najprej probaj zamenjat kabel za disk- je bi ltudi že razlog. Ampak tole je najbrž ram al plata.

bvogri ::

Ne šar po računalniku dokler je v garanciji. Natzaj odnes pa jim reč za probleme.:)

matjazz33 ::

Zelo podobno moji težavi:
Disk WD 120 GB, vsake toliko časa se mi je pojavila napaka CRC error...
občasno tudi IRQ_not _less_or _equal...
Ko sem poskusil defragmentirati z Nortonom, se je pojavil blue screen in ob ponovnem zagonu je windiws preverjal disk, a ni uspel nikoli dokončati.

Če imaš disk WDC, potem z uradne strani poberi program za preverjanje diska:
Data Lifeguard Tools
http://support.wdc.com/download/

Meni ja javil takole: Too many errors found.

LP

ali3n ::

zlaufej Memtest - zelo verjetno ti sive lase povzroča plošček RAMa - če imaš dva, vrzi enkrat enga, drugič drugega ven - in spet testiraj.

Enkrat en, drugič drug, jih dobi po glav'! :D

pa velik sreče.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

V-i-p ::

V glavnem, sedaj se mi niti ne ljubi peljati zadeve na servis, ker pravijo da bi bil teden do dva brez, ko pa grem na dopust pa dam tega hudiča na servis, ker bom res znorel, sedaj skoraj delat več ne morem, same napake, blue screeni. Vedno več dobivam takšna obvestilca:


Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

obiVan ::

hja, naj ti copy pejstam 20. clen zakona o varstvu potrosnikov!
na kratko ... Oni ti morjo za da cas k ti ga bojo rihtali dati nadomestno zadevo, ce pa tega nimajo oz. nocjo narest ti morjo pa povrnit skodo. Ce bojo pa se kej jokali pa rec da bos klical trznega inspektorja, se bojo garant usrali, vem, iz osebnih izkusenj ...

20. člen Proizvajalec mora zagotoviti, da pooblaščeni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma pooblaščeni servis prejel zahtevo za
brezplačno odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. Če proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potrošniku brezplačno nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom. Proizvajalec oziroma pooblaščeni servis lahko potrošniku za čas popravila blaga, za katerega le ta uveljavlja garancijo, zagotovi brezplačno uporabo podobnega izdelka. V primeru, da proizvajalec oziroma pooblaščeni servis tega potrošniku ne zagotovi, ima potrošnik pravico do povračila škode, ki jo je pretrpel zaradi tega, ker stvari ni mogel uporabljati, in sicer od trenutka, ko je zahteval popravilo ali zamenjavo, do njune izvršitve.

obiVan ::

eh .. zajebu sem z clenom. ta govori o tem da ce ti ga ne popravijo v 45 dneh. Obstaja pa tudi clen o katerem sem govoril, da za cas k ti rihtajo mas pravico do nadomestne zadeve. Ce pa nimajo pa povracilo skode za cas ko nisi mogel uporabljat masine .... (popravek: ne sej bo kar prav, v tem clenu je vse skup, neki me je sam zmedl k jeblo 45 dni zraven)
ce se ti da je najboljs da gres kar cel zakon o varstvu potrosniko prebrat, jaz sem ga ... enkrat ;)
zelo poucna zadeva, se en detajl recimo ... ce je zadeva tezja od 12kg ti ga morjo oni pridet iskat in pripeljat nazaj na njihove stroske, razen ce ti doma porihtajo kar ne verjamem, zakaj recimo mislis da pralne stroje popravljajo na domu ;) govorimo o zadevah v garanciji seveda
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: obiVan ()

@ljash ::

V-i-p: Antivirus pa Firewall maš naložen? Ker enmu mojmu frendu mu je virus tkole lepo zagodu...
Je pa res, da ti pol v Safe modu ne bi smel glih tega delat..
Asus P4C800-E Deluxe, P4 3Ghz, 2*512 Geil Value,
Ati Radeon 9800PRO, Hitachi 160 GB SATA

V-i-p ::

Hmm, na net sploh grem ne če v trayu ne vidim NOD32 in KERIO ikonc ;). Je pa res čudno, ker sedaj pa to dela že tako pogosto, da se mi recimo samo opera dnevno takole sesuje ene 10x, 15x...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

mare_ ::

Na tak način se je od mene poslovil laptop... Diagnoza: pokvarjena matična plošča... grrrr...

perci ::

pizda Vip, a si sprobal memtest86 in diagnostični program za disk? Al pač ignoriraš poste? Odgovor ti je bil ze dan, stestirat moras pa sam.

V-i-p ::

Stric krimič, ne bit slabe volje no ;) Nisem ignoriral, samo prvo sem moral stestirat a ne ;) Evo, petnajst ur sem čaral s tem, proggy vrže tole, kar je na sliki spodaj (se oproščam, ni se mi dalo pisat, pa sem kar z gsmom poslikal ;) Kdo ve, kaj povedo rezultati? Hvala.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

@ljash ::

povejo, da s tvojim ramom ni use u redu.

Zameni.


Lp,
bmw-f1
Asus P4C800-E Deluxe, P4 3Ghz, 2*512 Geil Value,
Ati Radeon 9800PRO, Hitachi 160 GB SATA

V-i-p ::

Zdaj pa res ne vem več, ali je kriv samo ram, vse skupaj ali kaj tretjega zraven v božjo mater no. Sedaj vsakih deset minut dobim bluee screen z opisom
STOP: 0x0000000A (0xFFFFFFFC, 0x00000002, 0x04322A9)
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Adress 804322A9 BASE AT 80400000, DATE STAMP 4047DB83 - NTOSKRNL.EXE
Beginning dump of physical memory
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

ADF ::

Ne vem zakaj ne odpelješ kište na servis.
Čakaš morda, da jo boš en dan našel v prisilnem jopiču ?

perci ::

Jebemu sunce Vip - s kom se hendlam tukaj? Ugotovil si, da je ram fuč? Le kako bi sedaj ugtotovil, ce je se kaj drugega? Razmisli, pa se javi pol.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blue screen...

Oddelek: Pomoč in nasveti
233036 (2190) PacificBlue
»

XP stop error?

Oddelek: Operacijski sistemi
141104 (874) Boomer1911
»

Windows Vista in Blue Screen problemi

Oddelek: Operacijski sistemi
201730 (1455) Mobidick
»

Prosim pomoč. Je nov računalnik zrel za garancijo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
7783 (602) Tilen

Več podobnih tem