Forum » Operacijski sistemi » Informacija o disku/ih v linuxu
Informacija o disku/ih v linuxu
SodVina ::
pozdravljeni,
zanima me, kateri ukaz v konzoli nam pove informacije o disku (predvsem kapaciteto)
ukaz "df -a" mi pokaze le informacije o particijah, torej ce je neparticioniran prostor na disku, potem ga ne pokaze. Skupen sestevek vseh particij je zaradi tega manjsi, kot ce bi bila, ce bi bil disk 100% particioniran. Skratka, kako pogledati, koliko je (fizicno) velik disk(ali vec diskov)? Obvezno v konzoli.
thx
lp
zanima me, kateri ukaz v konzoli nam pove informacije o disku (predvsem kapaciteto)
ukaz "df -a" mi pokaze le informacije o particijah, torej ce je neparticioniran prostor na disku, potem ga ne pokaze. Skupen sestevek vseh particij je zaradi tega manjsi, kot ce bi bila, ce bi bil disk 100% particioniran. Skratka, kako pogledati, koliko je (fizicno) velik disk(ali vec diskov)? Obvezno v konzoli.
thx
lp
- spremenil: SodVina ()
thanks. Ta zadeva deluje. ali je fdisk namescen na vseh unix sistemih ali samo na linuxu. a je to sestavni del sh-ja ali je samostojen program?
za prvo silo bo, na drugih sistemih bom pac poskusal z df dobiti rezultate ali pa se bom poskusal znajt kako drugace.
Hvala
Hvala
hruske ::
mount ti izpise mountano, df -h ti izpise kapaciteto mountanega, fdisk -l /dev/hda ti izpise vse particije na disku /dev/hda, ampak moras bit root.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | GRUB - problem po menjavi diskaOddelek: Operacijski sistemi | 1303 (1212) | kriko1 |
» | dostop iz linuxa do datotek v win xpOddelek: Operacijski sistemi | 2247 (1796) | palma |
» | zakaj linux ne "jebe" FAT32Oddelek: Operacijski sistemi | 1301 (1118) | christooss |
» | Multi-boot problemOddelek: Operacijski sistemi | 1402 (1317) | CCfly |
» | prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 6037 (4632) | TICKO |