» »

adsl => deljenje interneta => siol kaznuje?

adsl => deljenje interneta => siol kaznuje?

fogl ::

Zanima me, če imam adsl in bi npr. še soseda priklopil na internet...kakšna kazen me čaka, če me zasačijo? Kako me lahko najdejo, razen da gredo fizično v mojo hišo in pogledajo kaj imam?
lp, klemen

Matek ::

Hmm, kaj sploh delaš s tem narobe? Saj itak kuriš isti bandwidth, če sta dva, ima vsak pol, na siolu jih nič ne oškoduješ, ane. AL je mogoče v neskladju s pogodbo?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Bakunin ::

Lahko te dobijo s sledenjem oz. nadziranjem povezav iz tvojega IP naslova, ampak se jim verjetno ne da.

Z omogocanjem dostopa do Interneta tretji osebi, ki ni nosilec pogodbe, krsis pogodbo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakunin ()

CCfly ::

Da ne bo pomote - z omogocanjem dostopa do Interneta tretji osebi, ki ni nosilec pogodbe, krsis pogodbo.

Tista pogodba ima kar lepe cvetke notri. Vsak drugi stavek se začne z SiOL ni kriv ...

Ships are safe in harbor, but they were never meant to stay there.

Pearl Harbor ?

daemon ::

Zanimiva tema! Sedaj sem na hitro pregledal pogodbo (Splosni pogoji za opravljanje storitev Slovenija Online/SiOL) in nasel tole:
[legal mumbo jumbo]
III/20. clen:
Narocnik se zavezuje, da bo geslo, ki mu ga bo dodelil SiOL, hranil kot poslovno skrivnost in ga bo uporabljala le ena pooblascena oseba. Narocnik je odskodninsko odgovoren, ce geslo nepooblasceno uporablja tretja oseba.
Narocnik je zavezan SiOL obvestiti o sumu, da geslo uporablja nepooblascena oseba. SiOL bo takoj in brezplacno dodelil narocniku novo geslo. Vse morebitne stroske, ki bi nastali zaradi (morebitne) zlorabe, nosi narocnik.
[/legal mumbo jumbo]

V osnovi imas dve varianti priklopa vec kot enega racunalnika na internet preko SiOL-a:
-varianta 1: imas switch/hub in mrezni kabel do soseda, dinamicni IP, vsak se poveze sam (WinXP zadeva, RASPPPOE, whatever)
-varianta 2: imas router in switch/hub, staticni ali dinamicni IP, povezujes se preko routerja in potem preko switcha mrezni kabel do soseda

Varianta 1 ni v skladu z zgornjim clenom (tvoje geslo ne uporablja le ena pooblascena oseba = ti), torej krsis pogodbo. Varianta 2 se mi zdi pa ok.

Ce te lahko dobijo oz. ce se jim sploh da/splaca s tem ukvarjat, je pa drugo vprasanje :D

Pravniki - comments?

P.S. Jaz nisem pravnik, ves zgornji komentar je zgolj po moji logiki napisan - mozno je, da sem totalno zabluzil :) Ne bom kriv, ce boste zaradi tega dostopali na net samo se v zaporu :D
Pentium 4 550, Asus P5AD2 Deluxe, Corsair XMS2 Kit 1GB, Sapphire X800 XT PCIe,
Antec NeoPower 480W, Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA, NEC 2500A, Nokia 447S,
Altec Lansing ATP3

CCfly ::

Če je to edini člen, ki se nanaša na tretjo osebo, nima nobene veze z deljenjem dostopa do LAN-a. Jaz lahko komur-koli dovolim dostop do Internet-a prek mojeka lokalnega omrežja.

|SNap| ::

Kaj sploh komplicirate s takimi vprasanji, ko pa SiOL jasno in glasno podpira vec racunalnikov na enem prikljucku? To je tudi napisano na adsl.siol.net, na helpdesku ti bodo pomagali ce bos imel kaksna vprasanja ...

Skratka, vprasanja v stilu "kaj se zgodi ce me zasacijo?" so nesmiselna, ker te sploh nihce ne "isce" :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: |SNap| ()

bastadu ::

A ni bilo tudi v neki reklami za ADSL govora, da lahko surfate na več računalnikih?:\

tx-z ::

Hmm, ne vem zakaj bi ti lahko SiOL zaradi česarkoli težil, če bi recimo sosed imel tvoj priključek za internet, ker SiOL pač ne ve a ti ta sosed oz. kdorkoli drug plačuje recimo polovico in si delita internet. Če pride SiOL k tebi na dom, izklopiš ethernet kabl do soseda in ne bojo vedel, da ma še kdo internet. Da pa ne bi pustil, da ne smeš z večimi računalniki dostopat do interneta, to bi blo pa...sam pol itaq ne vem zakaj bi mel več dinamičnih ipjev na isti povezavi :\
tx-z

daemon ::

|Snap| & bastadu: jaz sem imel v mislih dve razlicni situaciji:
v1. imam vec racunalnikov doma in hocem z vsemi na internet
v2. je vec racunalnikov, a niso vsi moji/od moje druzine/mojega stanovanja, hocemo z vsemi na internet (pac varianta "svercanje soseda")

Verzija 1 je jasna - SiOL prav nic ne briga, koliko racunalnikov bos obesil na svoj router, dokler placujes narocnino za svoj paket (itak se pasovna sirina deli na tvojih n racunalnikov). Tukaj sploh ni dileme.
Verzija 2 pa pomeni, da lahko SiOL na celotno situacijo gleda "malenkost" jezno - tako, kot da bi tako ti kot sosed placevala vsak polovico ADSL narocnine (plus polovico ISDN narocnine plus polovico prikljucnine), namesto da bi tako tebi kot sosedu vsakemu posebej lepo prodali celoten paket in imeli vecji dobicek. A je zdaj bolj razumljivo, zakaj sem sploh sel brat o tretjih osebah?

Hmmm, mogoce pa SiOL racuna na to, da se bosta itak s sosedom enkrat skregala glede omejevanja downloada/uploada ali si prepovedovala razne bittorrent zadeve itd. Takrat pa ali bo padel eden od drazjih paketov, ali pa bo imel vsak svojega -> $$$ >:D :)) OK, malo heca mora bit :D

zigam: ma ja, saj razumem, da je odgovor tukaj v stilu "ne morejo te dobiti" :)

Kot sem rekel, jaz sem gledal zgolj na (ne)legalnost tega pocetja, ne pa na to, ce te lahko dobijo ali ne. Ce nihce ne isce in niti ne namerava iskati, kul :D Ce se pa to zna v prihodnosti zgoditi, je pa vsaj informativno dobro vedeti, ce delas nekaj, kar ni v skladu s papirjem, ki si ga sam podpisal, a ne?

Over & out.
Pentium 4 550, Asus P5AD2 Deluxe, Corsair XMS2 Kit 1GB, Sapphire X800 XT PCIe,
Antec NeoPower 480W, Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA, NEC 2500A, Nokia 447S,
Altec Lansing ATP3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Omejevanje dostopa Telekom

Oddelek: Omrežja in internet
347912 (6640) francek1
»

T-2 dobra in slaba novica (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
18635260 (26458) Spajky
»

ADSL brez ISDN - končno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11216697 (11324) Tr0n
»

Kaj pa mi na Telemachu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
707855 (6161) DeLonghi

Več podobnih tem