» »

Je še kaj upanja za mojo ploščo?

Je še kaj upanja za mojo ploščo?

KontraCepec ::

Imam ploščo Gigabyte GA7VRX. Pred dnevi sem nekaj podaljševal kabel od tipkovnice in po pomoti je verjetno prišlo do kratkega stika med dvema žičkama tega kabla; namreč, ko sem priklopil tipkovnico se je speakerju najprej strgalo in je pobesnelo piskal, nakar se je računalnik samodejno resetiral.
Ob ponovnem prihodu v WinXP ni več delala niti tipkovnica niti miška na USBju. Na drugem računalniku sta ista miška in tipkovnica delali, ostale USB naprave na prvem računalniku so delovale normalno.

Po nekajkratnem izklopu in vklopu računalnika brez uspeha, sem odmontiral par kartic. Ob ponovnem vklopu se mašina več ni odzivala (ventilatorji so zabrenčali, diski so zamleli in lučke so gorele, signala na monitorju pa ni). Namontiram kartice isto kot prej nazaj in še vedno nič. Odstranim vse razen proca in rama in niti enega piska iz mašine (zaradi pomanjkanja grafične bi se skoraj moral zgodit kak). Probal sem še brez proca in rama, zamenjal napajalnik pa še vedno brez znakov življenja - očitni krivec je bila plošča.

Kupil sem novo ASUSSovo ploščo in vse dela spet normalno. Vendar pa stare ne bi rad kar vrgel stran, ker se mi razen tega da ne dela zdi še čisto solidna ;)
Sam več nimam kaj dosti idej kako jo obudit nazaj zato tehtam možnosti, če naj jo nesem na servis:
Pregled me bo stal okoli 5.000. Za podobno novo ploščo bi dal okoli 15.000 sit. Torej če bojo ploščo obudili nazaj profitiram 10.000, če ne vržem 5.000 stran.

Sedaj me zanima kako se vam zdi, koliko je še upanja za ploščo upoštevajoč, da...:
- ni opazne nobene na oko vidne anomalije.
- sem ravno zaradi nezaznavanja miške in tipkovnice dotično ploščo, ko je bila še čisto nova dan po nakupu nesel zamenjat za drugo. In ta druga je delala bp vse do sedaj.
- je na drugem računalniku kljub enakemu kratkemu stiku na istem kablu vse še vedno delovalo normalno.

Brane2 ::

Nisi napisal a imaš PS/2 ali USB tipkovnico in miško.

Kakorkoli že, napetosti na obeh ptekerjih so nizke in relativno nenevarne. Če si zašlusal stvari, si verjetno skuril vdelano varovalko za napajanje.

Ta varovalka je v 5V veji in preprečuje, da bi v primeru kratkega stika stekel ves tok, ki ga PSU zmore po tistih tankih žičkah. Ponavadi je blizu samih konektorjev in zgleda kot majhen upor.

Ne me samo zdej vprašat kako točno zgleda in kje je na tvoji plati, ker je to od plate do plate drugače, poleg tega podetkov za vsako plato ne poznam.

Tu poznam stvari samo splošno. Ene par plat sem v preteklosti tako pozdravil.

Tomay ::

@Brane2
Ali veš mogoče kako je ta varovalka označena?
Vsi elementi na plati so označeni z črko in številko:

R-resistor
D-diode

A ve kdo kaj so ostali elementi

C-kondenzator?
EC-kondenzatorji (veliki)?
L-?
Q-tranzistorji?
Y-?
ZD zener dioda?
Voodoo 4Ever

KontraCepec ::

En tak elementek sem našel na kak centi stran od konektorjev. Zraven sta pa še 2 kondenzatorja. Zgleda pa kot en malo večji upor. Pa nič ne zgleda da je kaj narobe z njim... a se to vidi navzven?
Če bi bil recimo to vzrok, zakaj potem ni računalnik takoj postal mrtev. Ker po odpovedi delovanja miške in tipkovnice se je še kake pol ure čisto normalno prižigal (potem pa tema). Oziroma zakaj je potem če je po skuritvi te varovalke še delal kar naenkrat čisto umrl?

In če recimo je to krivo, koliko računajo da to zrihtajo oz. bi lahko to kar sam zlotal gor novo (kje v tem primeru dobit novi element in izvedet lastnosti starega)?

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::


Če bi bil recimo to vzrok, zakaj potem ni računalnik takoj postal mrtev.


Ker ga je pokončal šele posttravmatski šok ? :\


Ker po odpovedi delovanja miške in tipkovnice se je še kake pol ure čisto normalno prižigal (potem pa tema). Oziroma zakaj je potem če je po skuritvi te varovalke še delal kar naenkrat čisto umrl?


Če bi tebe kdo priklopil na soliden štrom (recimo 380V-medfazen) na nekem perifernem delu, recimo med vrhom spolovila in jajci, potem tudi ne bi verjetno kar takoj umrl.
Se ti zdi tako neverjetno da bi pa mogoče pol ure pred tem še zelo živahno laufal okrog ? :\


In če recimo je to krivo, koliko računajo da to zrihtajo oz. bi lahko to kar sam zlotal gor novo (kje v tem primeru dobit novi element in izvedet lastnosti starega)?

NIkar sam lotat. Če ti te stvari ne grejo od rok, potem se nima smisla trudit. Raje daj stvar na servis- če ti je toliko do tega da zadevo zrihtajo, glede na to, da si delujočo plato že nabavil, in če lahko reskiraš servisnino- torej tistih 5 kSIT....

zile ::

Po moje ti ni nč crknil. Za kakšen dan ( lahko tudi manj) vzemi baterijo od biosa ven in kratko skleni cmos jumper. Drugače ša lahko lipiš podaljšek za tipkovnico ali miško za male denarce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

Vlady ::

Brane2 ja napetosti so majhne, sam tokovi pa znajo bit kar veliki v računalniku ... :\ Tja do 20A, čeprav tak tok ne teče in ne more tečt po tipkovnici, je pa vsekakor 150mA skoz tipkovnico. Kar pa že lahko "skuri" kak element, kot je tranzistor. :\

KontraCepec ::

Cmos sem že resetiral z jumperjem, pa ni nič pomagalo. Baterije pa res se nisem ven vzel.

Torej se vedno ne vem kje dobim to varovalko in kje izvem lastnosti zdajšnje... verjetno imajo to v HTE ampak kako naj vem točno katero kupit. Po drugi strani pa niti ne vem če to sploh je ta element (ta ki ga mislim je ene 2 cm oddaljen od ps2jev in je sive barve... izgleda kot malo večji upor).

Vlady ::

Nes plato tja, pa jim pokaž. Več kot smejat se ti ne morejo >:D :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč pri akumulatorju (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7615186 (10974) D3m
»

Nov računalnik - problem driverjev

Oddelek: Pomoč in nasveti
272615 (2148) Acies
»

Dobesedno cudni stvari ???

Oddelek: Strojna oprema
282519 (1385) *ziga*
»

PS/2 port problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
91028 (946) Duhec

Več podobnih tem