» »

Bootsect.lnx

Bootsect.lnx

Tractatus ::

OK, situacija je sledeča:
Na novo sem si postavil računalnik, na katerga sem na prvo particijo namestil Win XP Pro, na drugo pa Fedora Core 2 Test3. Fedoro sem namestil tako, da sem drugo particijo formatiral s ext3. Na to particijo sem namestil Fedoro in tudi GRUB bootloader. Sicer sem hotel LiLO ampak v instalaciji te možnosti ni bilo ( ali GRUB ali pa don't install bootloader ). Sedaj se mi Fedora noče bootat. Jasno, MDR ni bil spremenjen. V Win pridem, do Linux pa ne. Kako naprej?

Ena varianta je, da spemeniš boot.ini. To sem naredil, a problem je, da ne morem priti do bootsect.lnx. Sem poskusil prekopirati ta file iz Slo-tech linux, a mi je dalo "access prohibited" ali nekaj podobnega. Torej, kako naj pridem to tega fajla, bodisi iz XP bodisi iz Slo-tech linux 2.

Druga varianta je, da namestim LiLO. Za katerega tudi nimam pojma, kako in iz kje se ga namesti ( očitno iz anaconde ne ). Vseeno bi pa rad čim manj kompliciral in preprosto nekako prišel do tistega bootsect.lnx. Če pa to ni mogoče, bo tudi LiLO vredu - problem je le v tem, ker Linux ni nameščen na particiji ki je znotraj prvih 1024 cilindrov.

Hvala za pomoč!

64202 ::

Lilo in grub po moje znata butnt tudi preko 1024.

No, za bootsect.lnx pa vem kako narediti stvar:
1. Najprej butni z rescue cd (verjetno kar instalacijski + "linux rescue" ali kaj podobnega)
2. Ugotovi, na katero particijo se ti je zapekel grub/lilo, recimo s cfdisk-om, pogledas kje je BOOT (mogoce tudi ROOT?)
3. dd if=/dev/hdaX of=bootsect.lnx count=1 bs=512, kjer je X prava cifra (skopira prvih 512 bajtov s particije)
4. bootsect.lnx spravis na C: disk v winse in dodas v boot.ini (ne vem tocno kako ze, je zelo simpl)

No, problem je v tem, da moras to ponoviti, **vsakic ko upgradeas kernel**, ce uporabljas lilo. Grub tega ne rabi, razen ce upgradeas grub. Skratka, hoces imet bootloader v MBR-ju :).

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boot particija

Oddelek: Operacijski sistemi
202380 (805) MrStein
»

Windows star 25 let! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7926483 (23663) pegasus
»