Forum » Pomoč in nasveti » kako stesterati NAPAJALNIK
kako stesterati NAPAJALNIK
Puscavnik ::
mam problem, ki ne vem kako naj se ga lotim!
comp na katerem laufa XP 1700 z hladilnikom in ventilatorjem TITAN ga je začel malo srat!
temperatura procesorja mi migeta tam nekje med 55 in 60 C, kar pa je ocitno prevec predvsem ko obremenim procesor, ker se mi potem comp ugasne!
prebral sem da je lahko to tudi kriv napajalnik!
pa me zanimam kako ga stesteram!
aja se to program PRIME95 lahko laufam samo 1 MIN potem pa mi ze javlja ERROR!
ce me spomon ne vara, potem mi procesor ni nikoli tako kuhal!
kaj naj sedaj?
lp
puso
comp na katerem laufa XP 1700 z hladilnikom in ventilatorjem TITAN ga je začel malo srat!
temperatura procesorja mi migeta tam nekje med 55 in 60 C, kar pa je ocitno prevec predvsem ko obremenim procesor, ker se mi potem comp ugasne!
prebral sem da je lahko to tudi kriv napajalnik!
pa me zanimam kako ga stesteram!
aja se to program PRIME95 lahko laufam samo 1 MIN potem pa mi ze javlja ERROR!
ce me spomon ne vara, potem mi procesor ni nikoli tako kuhal!
kaj naj sedaj?
lp
puso
Zdej sem spustil MEMtest,pa mi je odkril miljon ERRORov, se prav da je kriv ram!
a je samo se za v kanto al lahko kaj se naredim?
a je samo se za v kanto al lahko kaj se naredim?
OK bom probu, kako naj mu pa znizam rekvenco, ker mu je nism jz nc naviju???
hvala za pomoc
hvala za pomoc
delfinus ::
Hi
Poskrbi najprej za dobro hlajenje proca, da se bo gibala temparatura okrog 40 do max 50C. Najprej seveda poskusi da snames obstojeci hladilnik dol, ocisti povrsino z alkoholom. Ocisti tudi jedro CPUja. Namazi na tanko s termalno pasto, previdno polozi in zatakni star hladilnik nazaj in preizkusi, ce so temperature padle. Ce ne nabavi kej solidnega za ene 5-6K sit. Kupi kaksnega TT Silent Boost, ki ni tako drag.
Drugo: Ce imas 2 palcki rama preizkusi le z eno, poskusi se samo z drugo. TEstiraj z memtest. Lahko poskusi tudi tako, da si sposodis modul rama, ki za ziher deluje in ga vstavi v svojo masino. Testiraj memtest86 z njim. Morda te zafrkava le ram in je v tem vzrok tvojih problemov.
Sicer pa povej karakteristike svojega napajalnika in pa navedi vse ostale komponente pa ti bomo povedali ali je napajalnik, ki ga imas dovolj ali je potrebno kaj vec. Sicer pa bi moral za AMD Athlon 1700+ zadostovati ze 250W napajalnik, ce ni zadeva nic navita. Sam sem fural tako 1700+ kot 2000+ z 250W - AGP Radeon 8500, polno PCI kartic, 2xHDD in DVD, CDRW....
lp, D.
Poskrbi najprej za dobro hlajenje proca, da se bo gibala temparatura okrog 40 do max 50C. Najprej seveda poskusi da snames obstojeci hladilnik dol, ocisti povrsino z alkoholom. Ocisti tudi jedro CPUja. Namazi na tanko s termalno pasto, previdno polozi in zatakni star hladilnik nazaj in preizkusi, ce so temperature padle. Ce ne nabavi kej solidnega za ene 5-6K sit. Kupi kaksnega TT Silent Boost, ki ni tako drag.
Drugo: Ce imas 2 palcki rama preizkusi le z eno, poskusi se samo z drugo. TEstiraj z memtest. Lahko poskusi tudi tako, da si sposodis modul rama, ki za ziher deluje in ga vstavi v svojo masino. Testiraj memtest86 z njim. Morda te zafrkava le ram in je v tem vzrok tvojih problemov.
Sicer pa povej karakteristike svojega napajalnika in pa navedi vse ostale komponente pa ti bomo povedali ali je napajalnik, ki ga imas dovolj ali je potrebno kaj vec. Sicer pa bi moral za AMD Athlon 1700+ zadostovati ze 250W napajalnik, ce ni zadeva nic navita. Sam sem fural tako 1700+ kot 2000+ z 250W - AGP Radeon 8500, polno PCI kartic, 2xHDD in DVD, CDRW....
lp, D.
sofoiks ::
Kot vidim te zanima kako stestirati napajalnik. Izkljuci vse porabnike v racunalniku vkljucno z plato "zapomni si kam grejo kabli da ne bodo kasneje prekratki". Nato konektor ki je bil na plati vzames zicko ali karkoli kar prevaja elektriko in postavi v stik zeleno in crno zico. S tem bos prizgal napajalnik. Nato vzemi voltmeter in izmeri napetost na konektorjih za napajanje npr. diska ali cdroma vseeno. Izmeri crno in rumeno biti mopra okoli 12v ne prevelka odstopanja nato se rdeco in crno ki pa mora biti 5v prav tako brez prevelikega odstopanja. Pazi da ne povzrocis stika pri merjenju.
NE ODGOVARJAM ZA KAKRSNOKOLI NASTALO SKODO!!!
NE ODGOVARJAM ZA KAKRSNOKOLI NASTALO SKODO!!!
muren ::
Pozdrav!
Brez zamere, ampak debata okoli ˝prešvoh˝napajalnika je precej odveč se mi zdi...
Do pretkratkim sem imel 230W Enhance, ki ni ravno neka huda firma je pa poganjal Epox 8rda, AthlonXp2100+, GeForceTi4200, 2 diska Maxtor 80+120GB, SBLive, CD.ROM, CD-RW,....pa še kaj. Niti 1x ni PC zmrznil al pa se resetiral. Pozneje je bil CPU še navit na 1.9GHz ..3DMark2001SE 11000
MOgoče v BIOS-u load setup default setting al kva je že...da niso timingi rama zaj..... al pa kej druzga?!
LP
Brez zamere, ampak debata okoli ˝prešvoh˝napajalnika je precej odveč se mi zdi...
Do pretkratkim sem imel 230W Enhance, ki ni ravno neka huda firma je pa poganjal Epox 8rda, AthlonXp2100+, GeForceTi4200, 2 diska Maxtor 80+120GB, SBLive, CD.ROM, CD-RW,....pa še kaj. Niti 1x ni PC zmrznil al pa se resetiral. Pozneje je bil CPU še navit na 1.9GHz ..3DMark2001SE 11000
MOgoče v BIOS-u load setup default setting al kva je že...da niso timingi rama zaj..... al pa kej druzga?!
LP
Dead_Eye ::
muren: se strinjam 100%. Meni je barton 2500+@2200Mhz pa ti4200, cdrw, disk delalo na 200W napajalniku brez zmrzavanja......
Če ti javlja errorje so lahko vzrok tudi tmingi RAM-a, voltaža proca(če si slučajno kej znižal) ali pa sam procesor - se je odločil da ne bo več delal.... (pa mimogrede poglej če ti še dela ventilator na procesorju )
aja pa še to: prav se napiše STESTIRATI in ne STESTERATI!
Če ti javlja errorje so lahko vzrok tudi tmingi RAM-a, voltaža proca(če si slučajno kej znižal) ali pa sam procesor - se je odločil da ne bo več delal.... (pa mimogrede poglej če ti še dela ventilator na procesorju )
aja pa še to: prav se napiše STESTIRATI in ne STESTERATI!
The one and only
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dead_Eye ()
delfinus ::
Napajalnik se rabi in to, takoj, ko dodas watov zeljno graficno kartico serije Geforce FX 5900 ali pa Radeon 9800. Tu z napajalniki, ki niso kakovostni in s sibko 12V linijo z malo amperi na njej hitro zataji. Meni je in to ravno pri zamenjavi Radeona 8500 za Geforca 5900. Chieftec 360W je pokleknil pri navijanju na 2200MHz. Drugace je blo se vse vredu pri nenaviti masini. lp, D.
jest10 ::
edis21:
Ma ne nakladej.
Kuga za vraga ti koristijo napetosti pri neobremenjenem napajalniku.
Ma ne nakladej.
Kuga za vraga ti koristijo napetosti pri neobremenjenem napajalniku.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnik zmrzne pri igranju igerOddelek: Pomoč in nasveti | 7292 (6425) | yero7 |
» | Kakšen računalnik imate pa vi? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 17051 (9090) | Vlad Tepeš |
» | Chieftec 360W...Oddelek: Kaj kupiti | 1415 (967) | TribesMan |
» | zakaj mi vn meče v špilihOddelek: Navijanje | 1721 (1368) | Primoz78 |
» | Abit AN7, AMD Barton 2600+, RAM INFINEON DDR400 CL3 problem pri navitju..Oddelek: Navijanje | 2126 (1698) | boštjan |