» »

Asus iPanel Deluxe

Kot zagret overclocker ste sigurno že kdaj iskali kakšen skupek elektro-tehničnih elementov, ki bi vam na ličnem LCD ekranu prikazoval temperature posameznih delov računalnika. Problem teh napravic pa je bila (in je še vedno) nedobavljivost v Sloveniji, visoke cene, težavni ali neprimerni načini priklopa in odčitavanja temperatur ter odsotnost večine uporabnih funkcij. Asus, znan po zelo dobrih matičnih ploščah, je mislil tudi na nas navijače ter izdelal iPanel Family - pripomoček za odčitavanje koristnih informacij o sistemu in razširitveno mesto za prisesljive naprave.


O napravi sami

iPanel je naprava (vstavite jo v prosto 5,25" režo), s katere lahko odčitavate:

 • temperaturo procesorja, matične plošče ter okolja
 • napetost procesorja, +3,3V in +5V
 • diagnostične kode, ki vam povejo, če je kaj narobe s sistemom in kaj se trenutno izvaja
 • frekvence procesorja, pomnilnika ter zunanjega vodila
 • hitrost vrtenja ventilatorjev, ki so priključeni na matično ploščo

Družino iPanel predstavljata dve napravi, Basic in Deluxe. Kot že imeni sami povesta ima Basic (osnovna) različica manj ter Deluxe (luksuz) več funkcij in razširitvenih možnosti.

Na test smo dobili Deluxe izvedenko, ki nam ponudi naslednje možnosti:

 • 2 dodatni USB vtičnici
 • 1 serijski COM vhod
 • line-in zvočniški vhod
 • line-out zvočniški izhod
 • vtičnico za mikrofon
 • infrardeč sprejemnik in oddajnik
 • LCD ekran
 • pet gumbov za izbiranje funkcij
 • deset rdečih LED diod za prikaz izbranih funkcij

To je v osnovi vse. Pa si oglejmo, kaj lahko z naštetim počnemo.


Test

Pod LCD ekrančkom je pet majhnih gumbov, vsak od njih pa ima svojo namembnost:

 • www: odpre internet brkljalnik
 • email: odpre program za spletno pošto (ne, a res?! (težko verjeti, ampak res... --Sergio)
 • user define1: prvi gumb, ki mu nastavimo želeno aplikacijo s pomočjo programa Hotkey (na dveh disketah)
 • user define2: drugi gumb, ki mu nastavimo želeno aplikacijo s pomočjo programa Hotkey
 • mode select: izbiranje, katera od prej naštetih funkcij bo prikazana.

Gumbi so precej trdi in moramo kar močno pritisniti, da jih v bistvu sploh aktiviramo. Toda tudi njihova funkcija je vprašljiva. Kdo za vraga se bo stegoval pod mizo (ali pa nanjo), da bo odprl, na primer, Internet Explorer? Ali se res (večinoma) leni računalničarji želijo stegniti pod mizo (ali pa nanjo ;)) in pritisniti na gumb, ko pa je toliko lažje za centimeter ali dva premakniti miško in klikniti na ustrezno ikono?

To se pravi, da je uporabnost kar štirih od pet skupnih gumbov vprašljiva. Samo en (peti) gumb za izbiro prikaza na zaslonu, pa je odločno premalo. Če pogledamo, da se s pritiskanjem gumba premikamo po eno funkcijo naprej, moramo pritisniti kar 13x, da prilezemo od prve (status računala) do zadnje (napetost +5V) funkcije. Predstavljajte si, da po nesreči pritisnete gumb 14x in ste tako spet na začetku. Potem pa spet od začetka do želene funkcije (ja, prsti se vam bodo obrabili :) (prste že itak imamo obrabljene ;) --Sergio)). Bolje bi bilo, če bi dali na izbiro dva gumba. Enega za naprej in enega za nazaj, ali pa celo 5 gumbov za izbiranje določene postavke ter enega za izbiro prvega, drugega ali tretjega senzorja. A kaj hočemo, saj tako ali tako nič ne moremo ukreniti glede tega.

Rdeče LED diodice, ki nam prikažejo kaj odčitavamo so, vsaj po mojem mnenju, preveč rdeče. Raje bi imel modre :). V redu, dosti šale. Problem teh diod je v tem, da če gledamo iPanel malce pod kotom sploh ne bom vedeli katera je prižgana, saj bodo malce svetila vsa okenca, ker so pozabili namesti pregrade med posameznimi diodami. Tako se moramo postaviti skoraj pravokotno na sprednjo stran gizma, da jasno vidimo, katera dioda sveti. Kljub temu to ni velika zamera, toda potrebno jo je omeniti. Še ena stvar je tudi precej nerodna. Ko ugasnemo ali znova zaženemo računalo se nam "resetira" nastavitev oziroma izbira funkcije, tako da boste morali ob ponovni obuditvi sistema ponovno morali pritiskati na gumbe, da boste prišli do želene funkcije.

USB vhodi ter COM vrata so za vse lastnike raznoraznih digitalnih kamer, fotoaparatov ter ostalih pripomočkov seveda nujno potrebna. Ker pa so spredaj in vam ni treba laziti za računalnik, da priklopite MP3 predvajalnik, so še toliko bolj dobrodošla. Enako je z mikrofonom. Vtaknete mikrofon, ki ga imate drugače pospravljenega v predalu, in že lahko snemate živalsko kruljenje (you'n'me, baby, ain't nuffin but mammal... ;) --Sergio). Line vhod in izhod bodo nekateri uporabljali, drugi spet ne. Sam še vedno raje vidim, da so kabli lepo pod mizo in da ne štrlijo iz vseh strani in na vse vetrove.

Zadnja stvar je IRda. Sam uporabljam IR za povezavo mojega mobitela z računalom. Zadevo sem preizkusil in dela brez problema. Edini problem, ki se pojavi, je ta, da ko imate infrardeči sprejemnik/oddajnik na sprednjem delu računala, boste morali mobitel, prenosni računalnik ali PDA držati v približno isti višini kot je senzor. To je precej moteče. Predstavljajte si, da želite deskati po medmrežju preko mobitela, pa morate držati mobitel z eno roko v višini iPanela (po možnosti je ohišje pod mizo), z drugo roko pa držati miško in tipkati. Nemogoče! No ja, IR je prisoten, toda pripravite si veliko debelih knjig, da boste podložili mobitel.


Še malo o

Kaj dobimo v dokaj veliki škatli? Tu so kabli za povezavo matične plošče (ki mora biti NUJNO Asusova in jo morajo v trenutku izida iPanela še vedno proizvajati - preverite na proizvajalčevi strani) in našega gizma, dodaten COM prehod za zadnjo stran računala, 2 disketi z gonilniki in Hotkey0em ter zelo špartanski uporabniški priročnik.

Priročnika izkušeni računalničarji sploh ne bodo pogledali, saj v njem ne bi našli popolnoma nič, kar ne bi že sami vedli ali znali izvesti. Gonilniki delujejo v Windowsih 98, ME, 2000 in XP, tako da ni nadležnega "vunpotegovanja" s spleta. Program Hotkey je nadvse enostaven in deluje. Ko vse nastavimo, se usede v desni "Notification area" opravilne vrstice in ne moti več (s tem programom izbiramo funkcijo dodatnih tipk).


Zaključek

To je to. Zaključku ne morem reči sladica, saj ni nič kaj sladek. Pravzaprav bi potrebovalo tole Asusovo čudo še precej dela in izboljšav, da bi bilo dobro. Če želite biti na tekočem z dogajanjem v vašem računalu in imate ustrezno Asusovo platko, si boste iPanel kupili, saj so podobne naprave, kot sem že omenil precej drage in nedosegljive ter imajo veliko manj funkcij. Če si ogledamo ceno, vrednost Deluxe izvedenke ocenjujejo na 10.491 slovenskih tolarjev, vrednost osnovne Basic izvedbe pa na 5.036 SIT. Vprašajte se, če boste za IR in dodatnih nekaj (bolj ali manj uporabnih) vhodov (COM, line in/out in mikrofon) dali še enkrat več denarja. Jaz mislim, da bi bil to izmet denarja v smeti, ali bolje, v Asusovega prašička. Če želite soliden pripomoček za odčitavanje temperatur in vrtljajev ventilatorjev, kupite Basic izvedbo, saj vam za 5 tisočakov ponuja precej, pa še lepše in malce mehkejše ter večje gumbe ima. Še nekaj slik:

iPanel in testno računalo nam je posodilo podjetje Comtron iz Maribora (02/300-35-00, Gregorčičeva 39, 2000 Maribor), za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Asus IPanel Deluxe
Plusi Minusi
 • IRda
 • veliko vhodov/izhodov
 • veliko informacij o sistemu
 • neizrazite LED diode
 • trdi gumbi
 • cena
 • samo za Asusove matične plošče
 • preveč pritiskanja na gumb
 • kratki kabli
Jabra BT100

Jabra BT100

Ravnokar ste prišli domov, vsi veseli in nasmejani, saj ste kupili najnovejši, najbolj opremljen, najlepši, najbolj hip in sploh naj-vse mobitel. Z IrDa protokolom se lahko poveže na vaš računalnik in nanj prenese vse vitalne podatke, lahko se poveže na internet, podpira ...

Preberi cel članek »

Sestavljanje računala

Sestavljanje računala

Večkrat sem se že pogovarjal z ljudimi, ki so mi rekli nekaj v tej smeri: "Ja, veš, saj bi kupil računalo po delih v Italiji in nato ohišje pri nas, samo kaj, ko ga nato ne bom znal skupaj sestaviti...". Ali pa: "alien, a bi lahko ti do mene prišel in mi sestavil kišto, ...

Preberi cel članek »

Sound Blaster Extigy

Sound Blaster Extigy

Audigy. Zvok. Extigy. Zunanji zvok. Da, točno, Extigy je, poenostavljeno rečeno, zunanji Audigy. Zvočna kartica, ki jo sicer zatlačimo v prosto PCI režo, je dobila svojega oblečenega brata, katerega glavni namen in obenem tudi adut je to, da za njega uporabo ne bo potrebno ...

Preberi cel članek »

Test Logitechovih glodalcev

Test Logitechovih glodalcev

Prelude by Sergio: Ta test, ki ga boste prebrali v naslednjih 15 minutah, je skoraj v celoti Pretorijančev. On je napisal uvod, zaključek, stestiral je vse miške. Razen ene, ki je prišla z nekajdnevno zamudo. Ker je Pretorijanec bil prezaposlen z učenjem za eksterce, sem testiranje ...

Preberi cel članek »

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2 Lastnost/Plošča ABIT SA6R ASUS CUSL2 Čipovje: Intel i815E Intel i815E Možne zunanje frekvence: 50-250 (po 1MHz) ...

Preberi cel članek »