» »

Raport z AMD seminarja

Dne 11.4.2001 je v Ljubljani, v prijetnem (če ne nekoliko preluksuznem za moj okus :)) ambientu hotela Union, potekal AMD seminar. Seminar je sicer bil namenjen predvsem poslovni družbi, torej lastnikom in predstavnikom raznih podjetij, toda s spretno infiltracijo vredno kakšnega Deus Exa ali Metal Gear Solida 2 sem se tam znašel tudi jaz, z nalogo izvedeti čimvec o prihodnjih načrtih trenutno omiljenega proizvajalca procesorjev. Seminar sta pripravila Comtron in Electra, predavatelj ba je bil nihče drug, kot Raz Sobhani, vodja AMDjeve prodaje za naš del Evrope.

No, na seminar sem prišel s prepričanjem, da bom deležen kakšnih za javnost manj znanih podatkov ter prezentacije vseh novejših procesorjev (ne, nisem šel zaradi zastonjskega prigizka :)), toda po pravici povedano prireditev ni upravičila mojih pričakovanj. Po premisleku sem ugotovil, da je bila namenjena predvsem poslovnežem, ki jih zanima uporaba AMDjevih procesorjev v njihovih sistemih, tako da ne smem biti razočaran. Gospod Raz je vsekakor pokazal, da dobro tehnično obvlada vse lastnosti procesorjev, ki jih zastopa, obenem pa je bilo opazno, da se je trudil vso stvar predstaviti čim bolj preprosto. Mogoče celo preveč :/.

Kakorkoli, še najbolj zanimiv del predavanja (vsaj za mene) je bila predstavitev AMDjevih načrtov za prihodnost (Road Mapov). Sicer nisem bil deležen kakšne ekskluzivne/do sedaj neznane informacije, toda vse skupaj bom vseeno malce strnil in pokomentiral. Za več informacij si kar oglejte spodnji sliki, ki predstavljata procesorske in čipovne načrte.

  • V prvi polovici tega leta ne bomo deležni novosti, ki bi zanimale večino uporabnikov. AMD ne bo predstavil nobenega desktop modela. Zato pa bodo toliko bolj dejavni na mobilnem in workstation trgu. V okviru prodora v prvega bodo predstavili mobilno različico Morganov (novih Duronov) in Palominov (novih Athlonov). Skupna obema bo PowerNow! tehnologija, ki bo precej zmanjšala porabo energije. Za razliko od Intelove Speed Step tehnologije, omogoča PowerNow! realnočasovno spreminjanje frekvence procesorja, pač v odvisnosti od zahtevnosti aplikacij, ki se izvajajo na prenosniku. Tako bo procesor v mirovanju ali ob lahki uporabi deloval na najnižji frekvenci, kakor hitro pa bo prišlo do potrebe po večji moči, se bo frekvenca dinamično spremenila.
    Druga novost v tem časovnem okvirju je Palomino procesor, ki bo namenjen workstation tržišcu. Gre za procesorje, ki bodo optimizirani za delovanje v več-procesorskih sistemih in bodo tako zanimivi predvsem za zahtevnejše uporabnike. Po vsej verjetnosti bo nadgrajeni Slo-Techov strežnik uporabljal prav te lepotce.
  • V drugi polovici (tretje četrtletje) tega leta bomo na svoj račun prišli desktop uporabniki. Deležni bomo tako prenove Duronov (Morgan jedro), kot Athlonov (Palomino jedro). Athloni bodo takrat na voljo pri 1.5GHz+ frekvencah, Duroni pa pri 900MHz+.
  • Prvo polovico leta 2002 bo zaznamoval prehod na 0.13 mikronsko tehnologijo. Nadgradili bodo vse procesorje, od mobilnih preko desktop do workstation. 0.13 mikronski Athloni bodo imeli kodno ime Thoroughbred, Duroni pa Appaloosa. 0.13 mikronski čipi bodo precej manjši in hladnejši, omogočali pa bodo doseganje višjih frekvenc.
    Leta 2002 se bodo veselili tudi najzahtevnejši uporabniki, saj bo AMD takrat predstavil 8. generacijo svojih procesorjev, 64 bitne Hammer pošasti. že v prvi četrtini 2002 bo na voljo ClawHammer, 64 bitni procesor optimiziran za eno- do dvo-procesorske sisteme, v drugem četrtletju pa mu bo sledil famozni SledgeHammer, optimiziran za štiri- do osem-procesorske strežnike.

No, gospoda Raza sem po seminarju s spretnimi metodami ujel v kot in prisilil v nekaj dodatnih odgovorov (hm ok no, v bistvu je gospod Raz bil zelo prijazen in dodatne represivne metode niso bile potrebne). Zastavil sem mu predvsem vprašanja, ki zadevajo nas overclockerje.
Kot prvo me je zanimalo, ali so govorice o umiku L1 mostičkov s površine novih procesorjev resnične. Gospod Raz je takšno možnost zanikal v bližnji prihodnosti, toda obenem dodal, da bo AMD storil vse potrebno, če bo začutil, da njegovi procesorji zaradi overclockanja izgubljajo na ugledu (kot stabilne rešitve). No ja, vsaj nekaj :).
Zanimalo me je tudi več informacij v zvezi z novim testnim silicijem, ki bi naj precej zmanjšal toplotne težave Athlonov/Duronov. Gospod Raz je potrdi, da AMD s polno paro deluje na razvoju takega silikona, toda na našo žalost ga bodo deležni komaj Hammer procesorji. Nič za overclockerje, torej.
Na koncu je gospod Raz dodal, da se AMD v veliki meri zanaša ravno na nas, tehnične strani in časopise, saj smo mi najbolj zaslužni za širjenje dobrega slovesa novih procesorjev. AMD se dobro zaveda, kako pomembna je za njega tehnično izobražena skupnost in tako lahko z dokaj veliko gotovostjo zatrdim, da potrebujejo tudi nas overclockerje. Zaenkrat se torej nimamo česa bati :).

No, kot sem povedal že v uvodu, kakšnih blaznih novosti v obliki produktov na seminarju ni bilo, je pa gospod Raz s seboj privlekel testni računalnik, v katerem se je bohotil 1.2GHz TBird, sprajen z 256MB DDR pomnilnika. Osnovna ploša je bila Gigabytova GA-7DX, grafična kartica pa GeForce2 GTS s 64 MB pomnilnika. Na žalost nisem imel priložnosti, da bi zverinico pognal na testno vožnjo, lahko vam le posredujem 3D Mark 2000 rezultate, ki sem si jih približno zapomnil. Če me spomin ne vara, je zadeva pri 1024x768x32 resoluciji dosegla nekaj čez 6000 3D Markov, kar vsekakor ni slabo. Podoben računalnik kmalu pričakujem na test, tako da bom svoje mnenje povedal takrat.

Za konec naj se še zahvalim podjetju Netstore, ki mi je ogled seminarja sploh omogočilo. Poleg "vstopnice" in prevoza so mi posodili tudi Olympusovo CAMEDIA C-860L digitalno kamero, s katero sem posnel doticne posnetke. No, pa da ne boste mislili, da jih je sami cuker. Kar poglejte, kako strašni so eni izmed njih :).

Blaž \"Da Punksta\" Ribič

Radeon 9600 PRO in GeforceFX 5600

Radeon 9600 PRO in GeforceFX 5600

No, pa smo spet na bojnem polju grafičnih kartic, kjer že se že nekaj časa bije neusmiljen boj med praktično zadnjima dvema preživelima igralcema na tem neusmiljenem trgu, ATijem in nVidio. Tokrat sem si, za razliko od zadnjega testa najdražjih grafičnih kartic, ...

Preberi cel članek »

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Pentium 4 2,2 GHz

Pentium 4 2,2 GHz

Glede ekskluzivnosti moramo tudi mi kdaj biti na prvem mestu, mar ne? Tokrat nam je dobesedno padla sekira v med, saj smo prvi v Sloveniji na test dobili popolnoma delujoče računalo, v katerem je svoje urne takte izvajal 2200 MHz Pentium 4, grajen na jedru Northwood. Seveda smo si rekli, ...

Preberi cel članek »

Deda Zmrz svetuje

Deda Zmrz svetuje

Pozdravljeni, otroci moji! Leto je naokoli in jaz se vesel vračam, ker bom lahko spet obdaril vse željne računalniških komponent. V zadnjem letu se je veliko spremenilo, kar pomeni, da morate prebrati, kar vam priporočam kot izkušen stari maček v nakupovanju v času ...

Preberi cel članek »

Pentium 4 Extreme Edition

Pentium 4 Extreme Edition

AMD je izpljunil svoje Athlone64, Intel pa nič. Njihovo edino železo v ognju je dobesedno to. Razbeljeno. Prihajajoči Prescotti so tako vsem najbolj poznani po naravnost fantastičnih količinah proizvedene toplote. Je velikan končno dobil zaušnico? Daleč od tega. ...

Preberi cel članek »