» »

The Arctic Circle

Pred nekaj meseci so se na internetu pojavile prve slike čudnega okroglega hladilnika. Tisti, ki so ga preizkusili niso mogli verjeti, kako tih je ter kako dobro hladi za svojo velikost. Misteriozni hladilnik je dobil veliko imen, HP Turbo Cooler, Panaflo Orb, The Orb, venda se je še najbolj prijelo ljubkovalno ime Orb. Torej, za kaj gre?

Ta hladilnik ima zelo zelo zanimiv življenjepis. Vse skupaj se je začelo pred nekaj leti, ko je HP sprojektiral nove delovne postaje visokega razreda, ki so uporabljale RISC procesorje. Edino, kar jim je kvarilo načrte pa so bili ravno ti procesorji, saj so se tako greli, da so se vedno znova uspeli zakleniti. Tukaj pa na sceno stopi nekaj odličnih HPjevih inženirjev ter podjetje Polar Logic. Zasnovali so visoko zmogljiv hladilnik in rodil se je HP Turbo Cooler. HP Turbo Cooler so izdelovali v Singapurju iz enega samega kosa aluminija, potem pa so jim nekje v ZDA vgradili še tihe in zmogljive Panasonicove Panaflo ventilatorje. Toda, z razvojem računalništva so te delovne postaje zamenjali z novimi. Nekdo jih je za drobiž odkupil ter začel razstavljati. Vse dele, ki so se še dali uporabiti pa so poslali na trg. Tako se je HP Turbo Cooler predstavil širšim množicam in jih takoj navdušil. Edini problem je bil, kako namontirati ta hladilnik na novodobne procesorje, saj se le ti precej razlikujejo od HPjevih antikvitet.

Pravo rešitev za Slot1 ter SlotA ( druga podjetja so se ukvarjala predvsem s prilagoditvijo za Socket370 procesorje ) pa je pogruntalo podjetje Montac. Vse, kar so naredili je, da so Orbu dodali nekaj vijakov ter kosov aluminija.

No, vse ni tako preprosto, morali so izvrtati še ustrezne luknje v sam hladilnik. Naj tukaj takoj opozorim, da so delo opravili zelo natančno in kvalitetno, tako da pri sestavljanju ni nikakršnih težav!

Pri Montacu so se odločili ter hladilniku dodali še bonus v obliki 6-ih majhnih hladilnikov. Te s pomočjo termalnega traku ( ta je prav tako priložen ) pritrdimo na cache čipe procesorja.

Kako pa je s samim sestavljanjem hladilnika? Prva stvar, ki jo morate narediti, je da odstranite Intelov retail hladilnik s procesorja. Kako to narediti preberite tukaj. Potem na cache čipe procesorja pritrdite majhne hladilnike ter jedro procesorja namažete s tankim nanosom termalne paste, ki je prav tako priložena s strani Montaca. Sedaj vam ostane še samo, da hladilnik pritrdite na procesor. Montac je hladilniku priložil navodila, ki vas po korakih vodijo pri sestavljanju, tako da večjih težav nebi smelo biti. Edina stvar, na katero morate paziti pri sestavljanju je, da vijakov ne zategujete preveč. Če se procesorska ploščica začne zvijati, definitivno pretiravate!
Jaz sem pri sestavljanju dodal še en korak, in sicer pritrditev toplotne diode na procesor. Sicer MSI 6163Pro matična plošča lahko odčitava temperaturo s procesorjeve diode, toda hotel sem biti siguren! Uporabil sem navadno diodo, ki jo ABIT prilaga svojim matičnim ploščam ter jo pri vrhu malce obrezal, tako da sem se znebil odvečne plastike. Na ta način sem lahko postavil diodo kar najbližje procesorjevemu jedru, ne da bi le-ta vplivala na stik hladilnika in jedra. Za pritrditev sem uporabil navaden izolirni trak.

Na spodnjih slikah pa si lahko ogledate, kako zadeva izgleda, ko je namontirana na procesor. Neat...

Na koncu ostane le še ponovna namestitev procesorja v Slot1 ter začetek testiranja.

Hladilnik sem lahko primerjal samo z navadno Intelovo enoto, saj drugih aftermarket hladilnikov še nisem dobil. Pozneje bom primerjalne vrednosti za vse hladilnike postopoma dodajal v razpredelnico. Temperature navedene pod Procesor pomenijo temperature, kot jih je zabeležila notranja dioda procesorja, pod Procesor2 pa temperature, ki jih je odčitala dodatna dioda.

Sistem, na katerem sem hladilnik testiral sestoji iz:

Testni računalnik
Procesor: Intel Pentium3 450
Pomnilnik: 64MB Fujitsu PC100 SDRAM
Matična plošča: MSI 6163Pro
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Seagate U4 8.4GB
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3


Temperature pri idlanju
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 31 - 32
The Arctic Circle 26 29 30
RDJD P302 29 36 35

Temperature po 30 minutni uporabi ( loopan Final Reality s SETI@Home v ozadju za ponazoritev 100% obremenitve sistema):

Temperature pri obremenitvi
  Procesor Procesor2 Sistem
Intel retail HSF 38 - 34
The Arctic Circle 29 31 31
RDJD P302 32 41 36

Kot vidite, so temperature z uporabo The Arctic Circla zelo padle. Očitno gre za zelo zmogljivo enoto! Dobra stran tega hladilnika pa je še njegova majhnost. Tako na moji relativno majhni matični plošči ni zasedel niti enega DIMM podnožja, medtem ko večji hladilniki ( Alpha... ) zagotovo bi! še ena zelo dobra lastnost je njegova izjemna tihost, saj nisem opazil kakšnega večjega hrupa v primerjavi z navadno Intelovo enoto. Tukaj moram prav tako opozoriti na nižje temperature celotnega sistema, ter predvsem grafične kartice. V bistvu gre za ti. Dual Vortex tehnologijo hladilnika. Ventialator usmerja zrak skozi reže v vse smeri, tako da svoj delež hlajenja dobi še hladilnik BX čipovja ter zadnja stran grafične kartice!

Na koncu res ne morem, kot ne priporočiti tega hladilnika prav vsakomur. Ponuja izjemno hlajenje, je majhen, tih ter definitivno najbolj kulersko zgledajoč od vseh aftermarket hladilnikov. Na takšne hladilnike padajo vse ženske :)! Edini problem je, da ga ne morete kupiti pri nas, tako da ga boste morali naročiti iz ZDA. Tudi tam pa so količine omejene, tako da le pohitite. Vsekakor za to ceno ( okoli 33$ ) ne boste dobili ničesar boljšega, pa še precej dražji hladilniki se odrežejo slabše! Montac prav tako ponuja verzijo za Athlone, tako da je poskrbljeno za vse!

Mimogrede, na hladilniku sem že naredil eno manjšo izboljšavo, ki je temperature spustila za dodatni 2 stopinji. Stvar ni nič posebnega in lahko jo kaj kmalu pričakujete pod sekcijo triki! Naslednji projekt, ki me čaka s tem hladilnikom pa je kombinacija s peltierjevo enoto. Vsekakor boste o vsem obveščeni :).

Plusi Minusi
  • oblika
  • hladilniki za cache čipe
  • hlajenje ostalih delov sistema
  • odlični rezultati
  • razmeroma nizka cena
  • omejena količina
Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

Senfu vodno hlajenje

Senfu vodno hlajenje

[st.slika 41213] Vodno hlajenje je vedno bil najenostavnejši in najbolj efektiven način kako se znebiti odvečne toplote. Vse skupaj je zelo preprosto. Vodo po ceveh poganja črpalka. Na mestu, ki je potrebno hlajenja ...

Preberi cel članek »

TennMax AGP Cooler

TennMax AGP Cooler

[st.slika 41229] TennMax je podjetje, znano predvsem po svojih patentiranih Lasagna hladilnikih. Lasagna hladilniki so izjemno majhni, toda zaradi izjemne sestave ( o tem več pozneje... ) hladijo enako dobro, kot precej ...

Preberi cel članek »

RDJD P302

RDJD P302

[st.slika 41236] Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil. RDJD ...

Preberi cel članek »

ASUS P3V4X

ASUS P3V4X

[st.slika 41817] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 68, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 116, 118, 120, 124, 126, 130, 133, 135, 138, 140, 142, 144, 146, ...

Preberi cel članek »