» »

Primerjava DDR modulov

Verjetno se večina uporabnikov že počasi utaplja v vseh frazah. PC2100, 2400, 2700, 3000, CAS Latency 2.5 in CL3 ter ostali podatki, kot so dostop do podatka v nanosekundah krojijo uradne podatke na pomnilniku. Pravilo velja, da nižji kot je dostopni čas, višje frekvence lahko doseže pomnilnik. V Sloveniji lahko dobimo dosti različnih vrst pomnlilnika v naš računalnik - večini uporabnikov to niti ni pomembno. Verjetno že vsi poznate Telebajskov fenomen, saj je dobil računalnik z izjemnim potencialom za navijanje. Njegov AGNGA-Y AMD Athlon XP 1466 je dosegel že 1750 MHz, kar je za to serijo procesorjev fenomenalno. No, on se ni ustavil le pri tem. Ena njegovih želja, poleg vgrajenega vodnega hlajenja, je tudi čimvišja hitrost prenosa podatkov po pomnilniku. Tako smo mu dali na test najzanimivejše DDR module, ki se jih danes dobi na trgu, ter rekli, naj si jih podrobneje ogleda. Kako se obnesejo Kingmax, Corsair ter Elixir? Ali je možno, da pride na trg neimenovani pomnilnik ter vse ostale pošlje na malo potrebo? Berite dalje.


--Sergio


Ker je pomnilnik trenutno zelo draga in pomembna komponenta navijalcev, smo se na Slo-Techu lotili testa DDR modulov, katere lahko kupimo v Sloveniji ali pa v znanih tujih trgovinah, ki so med Slo-Techerji znane iz foruma.


Sistem na katerem sem testiral

Procesor: AMD Athlon XP 1700+ (1466 MHz)
Osnovna plošča: Abit KR7A
Grafična kartica: STM KyroII
Napajalnik: Maxpower 400W PSU
Disk: Maxtor DX740-6L 40GB

Na testu je bil množilnik procesorja čez cez čas testiranja spuščen na 8X. Procesor tako nikoli ni dosegel svoje meje, ki je pri tem procesorju 1740mhz. Druge komponente so bile pobrane iz sistema, zato da niso vplivale na rezultate. Nobega pomnilniškega modula na testu nisem dodatno shladil. Prav vsi moduli, z izjemno Corsairovega, na sebi niso imeli izmenjevalne površine za hlajenje. Tako smo ugotovili, kje so resnične meje vsakega od preizkušenih modulov.


Nastavitve osnovne plošče

V BIOSu se samo z igranjem z nastavitvami da pripraviti pomnilniški modul do najhitrejšega delovanja na svoji meji. Nastavitve so specifične za vsako osnovno ploščo ter čipovje, kar pomeni, da ni nujno, da boste imeli možnost nastavljanja spodnjih nastavitev v BIOSu. Za testiranje sem se odločil, da bom pomnilnik nastavil na najhitrejše možno delovanje, kar pomeni, da sem izbral samo najhitrejše nastavitve. Z nižanjem nastavitev nisem pridobil veliko na frekvenci - še več - izguba v hitrosti je bila prevelika.


Nastavitve v biosu Abit KR7A

Odsek "CPU Power supply" v "SoftMenu III" oddelku:

Core voltage: 1.85 V
I/O voltage: 3.65 V
DDR Voltage: 2.85 V
CPU Fast command Decode: FAST

Odsek "DRAM clock/drive control" v "Advanced Chipset Features" oddelku:

DRAM Clock: 133mhz
DRAM CAS Latency: 2
Bank Interleave: 4 bank
Precharge to Active (Trp): 2T
Active to precharge (Tras): 5T
Active to CMD (Trcd): 3T*
DRAM Queue Depth: 2 Level
DRAM command rate: 1T

*Ugotovil sem, da zgornja nastavitev veliko vpliva na najvišjo frekvenco in zmanjšuje stabilnost, zato sem jo pustil na 3T. Nastavljeni na 2T, so rezultati zanemarljivo boljši, sistem pa nestabilen pri povečanju zunanje frekvence. Vsi moduli so bili stestirani na največji frekvenci, kjer so ohranini popolno stabilnost s Sisoft Sandro 2002 standard.


Corsair XMS PC2400 CAS2 256MB

Corsair modul je deklariran na CAS2 pri 150 MHz frekvenci zunanjega vodila. Čipi na vezju so 6 nanosekundni, naredil jih je pa Micron Tehnologies. Čip razpoznamo s prepoznavno kombinacijo "MT", natisnjeno na čipu. Da vidimo, kako se odreže eden najpopularnejših modulov na svetu. Testiral sem na žalost samo en kos, tako da ne vemo, če se pomnilnik tudi na splošno navija podobno. Kupljen je bil v Italiji, v nam znani trgovini za navijalce, Essediju.

Zadovoljivo visoka končna frekvenca, čuti se pomankanje napetosti. Če bi jo lahko dodatno povišal, bi verjetno dobil bolše rezultate. Na splošno se Corsair kar dobro obnese, njegov najvecji minus je pa cena, ki jo plačamo tudi zaradi Corsair nalepke na čipih. Pri 166mhz FSB se obnese najbolje, na tej frekvenci je prekleto hiter.

Cena: 38.707 SIT

Corsair XMS PC2400 CAS2 256MB
PlusiMinusi
 • navijanje
 • sigurnost nakupa
 • kvaliteta
 • že nameščena izmenjevalna površina
 • cena

Kingmax PC2400 CAS 2.5 MBGA 256MB

Popularen modul znanega proizvajalca kvalitetnih in naprednih pomnilnikov je tokrat deklariran z latenco CAS 2.5 pri 150 MHz frekvenci zunanjega vodila. Posebnost tega pomnilnika je tehnologija izdelave, ki se imenuje MBGA (Micro Ball Grid Array). Na sliki se vidi čisto drugačna oblika in zasnova čipov, ki so veliko manjši. V računalništvu skoraj vedno velja pravilo "manjši kot je, bolje se obnese". Kupljen je v zagrebški trgovini Ve-Mil. Kako se obnese?

Ta kos pomnilnika je sigurno največje razočaranje na testu. Pričakoval sem 190 MHz ali več, dobil pa stabilnih 166mhz. Modul je pokazal nestabilnost takoj nad magično mejo 166 MHz. Na počasnejših nastavitvih sem lahko izvedel teste pri 170mhz, a z zelo slabimi rezultati zaradi počasnejših nastavitev (CAS 2.5, 3T, 6T).

Cena: 29.743 SIT

Kingmax PC2400 CAS 2.5 MBGA 256MB
PlusiMinusi
 • kvaliteta
 • tehnologija izdelave
 • cena
 • Slabo navijanje

Neimenovani pomnilnik PC2100 CAS2 256MB

Ta neznani pomnilnik sem dobil na test. Od njega nisem veliko pričakoval, saj od popolnoma noname pomnilnika, logično, ne moremo pričakovati rekordnih hitrosti. Na test sem, za razliko od prejšnjih modulov, dobil dva kosa, tako da sem lahko natančneje preveril pravo ljubezen do navijanja. Zanimivost je, da ima 8 čipov po 32 MB, kar je v bistvu slabost, ker je dejstvo, da pomnilnik z manjšo gostoto in količino ponavadi prenese najvišjo zunanjo frekvenco. Če vas zanimajo dodatne informacije o pomnilniku, kar hitro pišite!.

Prvi kos je dosegel neverjetnih 197 MHz, in to sto odstotno stabilno!

Drugi kos pomnilnika je dosegel 195mhz, kar je minimalno slabše od prvega.

Zagotovo najbolj neverjetna stvar, ki se mi je zgodila ta teden, je ta pomnilnik! Prej sem testiral Corsair in bil zadovoljen, vedel sem, da moram narediti modifikacijo voltaže če hočem poseči po boljših rezultatih. Bolj za hec kot zares sem v računalo vtaknil ta pomnilnik in pričakoval dokaj nizke rezultate, nakar se lotim navijanja - ter na koncu pristanem na neverjetnih 197 MHz FSB. V Windows XP sem prišel celo pri 200 MHz (400 MHz DDR!), ampak sistem ni bil dovolj stabilen, da bi opravil teste. Pomnilnik je neverjetno stabilen pri 199 MHz in ne pokaže nobenega pomankanja napetosti ali pregrevanja. Kmalu sem si sposodil še eno palčico istega pomnilnika in stestiral še tega. Ta je deloval pri 195 MHz z najhitrejšimi nastavitvami in 198 MHz z malce počasnejšimi - kar je še vedno neverjeten rezultat, saj konstanto visoka frekvenca kaže tudi na to, da so vsi primerki visoko overclockabilni.

Cena: 32.500 SIT

>Neimenovani pomnilnik PC2100 CAS2 256MB
PlusiMinusi
 • izjemne OC sposobnosti
 • stabilnost
 • cena

Elixir PC2100 CAS 2.5 256MB

Neznanec med pomnilniki - na njem je 8 čipov po 16 MB. Idelovalec je kar Elixir sam. Modul je bil kupljen v Italiji, v goriškem Essediju.

Pomnilnik je dosegel 158 MHz le ko sem ga dal na CAS2.5. Pri CAS2 so bili rezultati porazni. Opazi se, da je to najbolj poceni paličica, ki smo jo testirali.

Cena: 22.848 SIT

Elixir PC2100 CAS 2.5 256MB
PlusiMinusi
 • cena
 • navijanje

Zaključek

Kot najbolj primeren pomnilnik za navijanje se je izkazala prav paličica neznanega proizvajalca. Slaba stran tega je težka dobavljivost v Sloveniji. Če vam že uspe naleteti na to paličico, kar pogumno sežite po njej! Najbolj siguren (a drag) nakup je Corsair XMS PC2400 ali PC2700. Kingmaxa zaenkrat ne bi priporočal, a opozarjam, da še ne obupajte nad podjetjem, saj bomo testirali še Kingmax PC2700 in poročali o rezultatih. Za konec še primerjava pomnilnika, imenovana "Takt ob taktu". Vsi so bili testirani na 166 MHz FSB z najhitrejšimi nastavitvami, razen Elixir, ki te hitrosti pač ne zmore.

Še grafično predstavljene najvišje frekvence posameznih modulov:

nForce2 proti VIA KT400

nForce2 proti VIA KT400

Tako, po skoraj štirimesečnem čakanju od predstavitve Nvidiinega novega veznega čipovja Nforce2 smo le dočakali, da so se začele v trgovinah pojavljati na njem osnovane osnovne plošče. Nforce2 ni revolucionaren izdelek, temveč bolj evolucija originalnega ...

Preberi cel članek »

Pentium 4 2,2 GHz

Pentium 4 2,2 GHz

Glede ekskluzivnosti moramo tudi mi kdaj biti na prvem mestu, mar ne? Tokrat nam je dobesedno padla sekira v med, saj smo prvi v Sloveniji na test dobili popolnoma delujoče računalo, v katerem je svoje urne takte izvajal 2200 MHz Pentium 4, grajen na jedru Northwood. Seveda smo si rekli, ...

Preberi cel članek »

DDR vs SDR na AMD platformi

DDR vs SDR na AMD platformi

Kako kar najpreprosteje pohitriti starajoči se sistem? Večina računalničarjev vam bo odgovorila, da nakupite nekaj dodatnega pomnilnika, in velikokrat bodo imeli prav. Toda zadnje čase vlada na trgu manjša zmeda, saj je kar naenkrat na voljo več ...

Preberi cel članek »

Primerjava Athlonov XP

Primerjava Athlonov XP

[st.slika 42115] Sredi maja leta Gospodovega 2001 je AMD premierno izdal procesor, ki je temeljil na novem jedru, katerega je AMD taktično poimenoval Athlon4. Pod kodnim imenom Palomino znani procesor naj bi ponujal več od legendarnega Thunderbirda, se manj grel ter bil nasploh prodajna uspešnica. ...

Preberi cel članek »

Hladilniki na kupu III

Hladilniki na kupu III

Pravilo število ena, brez izjeme: Ko vidiš Sergiota z veliko Rutar vrečo, teci kolikor te nesejo noge. Vendar ne pomaga, ker te prej ko slej ujamejo njegovi pajdaši in potem ti Sergio sam z velikim nasmehom na ustih v roke potisne vrečo polno plastike in aluminija. In po dolgem ...

Preberi cel članek »