»

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

Zapisovanje podatkov v steklo postaja praktično

engadget - Britanski raziskovalci so pošteno nadgradili metodo zapisovanja podatkov v steklo, ki sedaj na plošček velikosti blu-rayja omogoča vnos 500 terabajtov v približno 60 dneh.

Naša informacijsko požrešna civilizacija proizvede vse več dragocenih digitaliziranih podatkov, ki terjajo trajno shranjevanje; to pa je svojevrsten izziv, saj imajo vsi uveljavljeni mediji razmeroma omejeno življenjsko dobo. V zadnjem desetletju se je kot medij prihodnosti za trajno shranjevanje izkristaliziralo kvarčno steklo, v katerega zapisujemo s femtosekundnim laserjem. Ta v tridimenzionalno strukturo stekla "vžiga" lamele (po domače, neke sorte zareze) z določeno kotno orientacijo in velikostjo, kar skupaj s položajem nosi zapisano informacijo. Teoretično gledano naj bi bilo takšno steklo obstojno milijarde let, obenem pa je odporno na visoke temperature, magnetizacijo, sevanje in praske. Na čelu napredka v tem segmentu je Microsoftov projekt Silica, kjer so pred dvema letoma demonstrirali zapisovanje...

28 komentarjev