»

Intel bo zaostal tudi za TSMC-jem

Slo-Tech - Pred štirimi leti je Intel padel s prestola, ko ga je v obsegu proizvodnje polprevodniških čipov prehitel Samsung, sedaj ga bo ujel in prehitel še TSMC. Bližajo se objave poslovnih rezultatov za drugo letošnje četrtletje, za katero analitiki predpostavljajo preobrat. Pričakujejo, da bo TSMC prodajo povečal za 43 odstotkov na 18,1 milijarde dolarjev, medtem ko Intelu napovedujejo 2-odstotni upad na 18,0 milijarde dolarjev. Velika rast TSMC-jevega prometa je posledica povečanja naročil partnerjev, kot so Qualcomm, Nvidia, AMD in Apple, ki čipe dizajnirajo sami, potem pa jih zanje proizvede tudi TSMC.

Intel in TSMC sta fundamentalno različni podjetji. Čeprav Intel tudi proizvaja po naročilu, glavnino proizvodnje vendarle predstavljajo lastni čipi, torej za v Intelo razvite, načrtovane in oblikovane izdelke. TSMC-jevih procesorjev po drugi strani sploh ne moremo kupiti, temveč pri njih nastajajo čipi za paleto elektronskih naprav, ki jih razvijajo in sestavljajo drugi proizvajalci.

5 komentarjev

SpaceX: Novi 5G v ZDA pri 12 GHz bo motil Starlink

Slo-Tech - V ZDA se še niso pomirile strasti med mobilnimi operaterji in letalskimi prevozniki glede uporabe pasu C za 5G (3,7-3,98 GHz), pa se že obeta nov spor. Satelitski internet Starlink na prizemnem delu uporablja frekvenčni pas 12 GHz, ki ga želi za mobilna omrežja nove generacije uporabiti tudi Dish Network. V SpaceX protestirajo, da bo to negativno vplivalo na Starlink ali ga v najslabšem primeru celo zmotilo. Gre za frekvenčni pas 12,2-12,7 GHz, na katerem želi FCC dovoliti mobilne storitve.

SpaceX se je pri tem obrnil tudi stranke. Zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) so predložili lastno raziskavo, ki kaže na možnosti motenj Starlinka zaradi druge uporabe frekvence 12 GHz. Hkrati so pozvali tudi stranke, naj protestirajo pri FCC. Po drugi strani Dish in drugi operaterji trdijo, da motenj ne bo in da se lahko 12 GHz uporablja za mobilne storitve. Za zdaj še ni preizkusov, ki bi potrjevali eno ali drugo plat zgodbe - prav to želi namreč FCC ugotoviti. Medtem se SpaceX in Dish...

8 komentarjev