»

Umaknjen članek o neobstoju podnebne krize

Slo-Tech - Lanskega januarja je Springerjeva revija European Physical Journal Plus s sorazmerno nizkim faktorjem vpliva, ki ni specializirana za podnebno znanost, objavila članek, ki je na družbenih omrežjih in v nekaterih medijih požel neobičajno veliko pozornosti. V njem so štirje italijanski fiziki ugotavljali, da v pojavnosti ekstremnih podnebnih dogodkov, denimo izjemnih padavin, poplav, suš, ni opaziti trendov. Zaključili so, da dostopni podatki ne potrjujejo navedb o podnebni krizi. Članek je leto pozneje umaknjen, ker njegovi sklepi niso podprti s podatki.

Že takoj po objavi članka, ki so ga z veseljem povzemali portali, ki dvomijo o podnebnih spremembah, so se oglasili številni strokovnjaki. Poudarjali so, da so ga napisali znanstveniki, ki niso strokovnjaki za podnebje, ki so zagrešili vrsto metodoloških napak. Podatki v njem naj bi bili izbrani selektivno in pristransko, zaključki pa niso bili v skladu s podatki. Dva izmed avtorjev članka, upokojeni jedrski fizik Renato Ricci in...

35 komentarjev

Prevaranti ukanili DEA, ki jim je podarila 50.000 dolarjev tethra

Slo-Tech - Spletni prevaranti so ukanili ameriško Agencijo za boj proti mamilom (DEA), da jim poslala za 50.000 dolarjev tethra, ki bi ga bili morali posredovati vladni agenciji Marshals Service (USMS). Gre za del zaseženih tethrov v višini 500.000 dolarjev, ki jih je DEA pridobila maja letos z dveh računov na platformi Binance in pripadajo osumljencem nezakonitega razpečevanja mamil.

Po zasegu so tether prenesli v fizično denarnico, ki je pod nadzorom DEA. Ta je nato USMS poslala 45 dolarjev v testnem nakazilu, kar so opazili prevaranti. Ti so potem ustvarili svojo denarnico, ki je imela prve in zadnje znake enake kot naslov USMS. Nato so DEA poslali naslov lažne denarnice kot žeton (airdropped token). Ker DEA ni preverila celotnega naslova - to so dolgi okrog 30 znakov, temveč očitno le prve in zadnje znake - ga je uporabila. Prevaranti so imeli srečo, da je DEA kar v prvem poizkusu poslala 50.000 dolarjev.

Ko je USMS opazil napako, so na to opozorili DEA, a je bilo prepozno. Zlikovci so...

7 komentarjev

Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Playstation - Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že...

24 komentarjev