»

Strežnik GNOME pokleknil

GNOME - Kot je zapisano na naslovni strani namiznega okolja GNOME, so nepridipravi vdrli v strežnik, ki gosti www.gnome.org in nekatere druge spletne strani gnome.org. Po dosedanjih preiskavah niso našli nobene zlorabe izvorne kode na FTP-straneh pa tudi ne v repozitoriju izvorne kode. Kljub temu so nadzorniki sistema storitve vzpostavili na začasnem strežniku, kar pa jim je vzelo nekaj dragocenega časa. Tako je izid GNOME 2.6 prestavljen za en teden, na 31. marec. Več informacij bo na dopisnem seznamu gnome-announce-list.

34 komentarjev

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

CeBIT 2004 se končuje

več strani - Danes se v Hannovru končuje letošnji največji računalniški dogodek, sejem CeBIT 2004, ki je potekal od 18. do 24. marca. Za vse, ki se dogodka niste mogli udeležiti, so poskrbele vse večje računalniške strani na spletu, ki so že objavile svoje povzetke in vrhunce hannoverskega dogajanja. Naslednje leto se bo CeBIT odvijal med 10. in 16. marcem. Svoje vtise, napovedi, mnenja in vprašanja pa seveda lahko izrazite v našem forumu v temi Obisk CeBITa 2004.

4 komentarji

Gimp 2.0!

Slashdot - Podporniki odprtega modela razvoja programske opreme radi izpostavljajo, da prost dostop do izvorne kode omogoča hitrejši razvoj programja, ker ga lahko vsak razvija, spremembe pa mora objaviti. Kljub temu pa se je pri nekaterih ključnih izdelkih razvoj zelo zavlekel, kar smo občutili predvsem pri čakanju na Mozillo 1.0.

Nekaj podobnega pa se je zgodilo tudi pri razvoju drugega rodu programa GNU Image Manipulation Program, ki mu na kratko pravimo GIMP 2.0. Trajal je kar tri leta, zdaj pa smo končno dočakali izid nove različice, ki se z dvignjeno glavo kosa z Adobe Photoshopom in Jasc Paintshop Projem. Nova različica je prvič hkrati uradno na voljo za različne Unixe (tudi Linux), Windows in Mac OS X. Najpomembnejši novosti sta povsem prenovljen uporabniški vmesnik in podpora barvni paleti CMYK, ki jo uporabljajo tiskalniki.

Prenos z prenovljene uradne strani je zaradi preobremenjenih strežnikov trenutno skoraj nemogoč, tako da poskusite raje katerega izmed zarcalnih strežnikov....

16 komentarjev

Microsoft kaznovan z globo v višini 497,2 milijonov EUR

CNN.com - Potem ko so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, je bil ta danes s strani Evropske unije kaznovan s kaznijo v znesku 497,2 milijonov EUR oz., preračunano v Microsoftu bolj domačo valuto, 611,8 milijonov USD. EU je Microsoftu naložila tudi 120-dnevni rok, v katerem mora konkurentom na področju strežnikov v delovnih okoljih razkriti dovolj informacij, da bodo njihovi izdelki lahko popolnoma kompatibilni z Okni.

Očitno Microsoftovi izgovori, da je početje, zaradi katerega je kaznovan v EU, v ZDA povsem dovoljeno, niso pomagali.

23 komentarjev