»

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

Robot, ki ga kirurg upravlja z očmi

da Vinci

vir: Slashdot
Slashdot - Britanski razvijalci razvijajo medicinskega robota, ki se ga bo dalo upravljati z očmi. Ker so se podobni uporabniški vmesniki v takšni ali drugačni obliki že pojavili na nekaterih drugih znanstvenih področjih to samo po sebi morda ne bi bilo tako revolucionarno, a so razvijalci stopili še korak naprej pri razvoju - tako pri operacijah, ki vključujejo premikanje samih organov (na primer bitje srca) robot s pomočjo kirurgovih oči in opazovanja kam kirurg gleda izdela 3D model tkiva s pomočjo katerega lahko stabilizira sliko in kirurgu prikaže statično sliko, med tem pa se vsi instrumenti s katerimi robot opravlja samo operacijo premikajo skladno z organom.Izboljšave so opravili na trenutno najbolj naprednem medicinskem robotu da Vinci,...

0 komentarjev

Firefox 3 s trenutno najmanjšo porabo pomnilnika

Graf porabe pomnilnika skozi čas

vir: Ars Technica
Ars Technica - Razvijalska ekipa Mozille Firefox pridno dela na že tretji inkarnaciji svojega brskalnika, ki je že prišel do četrte bete. Ob tem se avtorji hvalijo da so, poleg občutne pohitritve, še uspeli občutno zmanjšati porabo pomnilnika.

Pri ArsTehnici so se jih odločili držati za besedo in so vpregli Firefox 3 beta 4, Firefox 2.0.0.12, Opero 9.5 beta, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 ter Safari 3.0.4 beta v Talos framework na Windows Visti. Talos framework oponaša normalno uporabo brskalnika, z odpiranjem in zapiranjem strani. Pri samem testiranju sta se IE8 in Safari zrušila, zato njihovih rezultatov ni bilo mogoče točno določiti. Med ostalimi tremi pa se je izkazalo, da tretji Firefox res med vsemi porabi najmanj pomnilnika in ga po zaprtju...

76 komentarjev

Izbruh gama žarkov, viden s prostim očesom

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so pred štirimi dnevi ob umiranju zvezde zabeležili rekordni izbruh gama žarkov. Velikanska eksplozija, ki je bila od nas oddaljena 7.5 milijard (!) svetlobnih let, je bila tako svetla, da je bilo za kratek čas možno videti njen blisk tudi s prostim očesom.
Iz oddaljenosti v svetlobnih letih lahko sklepamo, da takrat, ko se je eksplozija dejansko zgodila, Zemlja še ni obstajala.Omenjeni izbruh je sprožil detektorje na samodejnem Nasinem satelitu Swift, s katerim jim je uspelo posneti dogajanje. „Najprej smo mislili, da je nekaj narobe s satelitom,“ je dejal Neil Gehrels...

8 komentarjev

Umetna mišica, ki "zdravi" samo sebe in obenem polni iPod?

Discovery News - Raziskovalci Kalifornijske Univerze v Los Angelesu so razvili umetno mišico, ki proizvaja elektriko. V prihodnosti bi lahko z njeno pomočjo izdelali hodeče robote ali pa napredne proteze, poroča Discovery News.Qibing Pei, znanstvenik omenjene univerze in avtor raziskave, ki je bila objavljena v januarski izdaji Advanced Materials je povedal, da je njegova skupina z uporabo ogljikovih nanocevk kot elektrod izdelala umetno mišico. Za razliko od ostalih umetnih mišic, se ta, ko skoznjo spustijo električni tok, raztegne za več kot 200 odstotkov.
V primeru, da določene nanocevke odpovejo, se območje okoli njih samodejno izklopi, ker postane neprevodno in tako prepreči okvaro večjega dela umetne mišice....

6 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev