»

Hekerski napad na lasvegaške kazinoje

Slo-Tech - Hekerska skupina Scattered Spider (znana tudi kot UNC3944) je ta teden napadla MGM Resorts International, ki ima v Las Vegasu v lasti več igralnic. Zaradi napada so bile nedosegljive spletne strani hotelov, a to je še najblažja posledica. Nekaj časa niso delovali igralni avtomati, stranke v hotelih so morali v sobe prijavljati in razmeščati ročno ipd. MGM incidenta ni komentiral, zato tudi še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do njihovih sistemov.

Je pa Financial Times uspel govoriti s človekom, ki se je predstavljal kot zastopnik omenjene hekerske skupine. Izvorni načrt naj bi vključeval programsko manipulacijo igralnih avtomatov, ki bi jih nato z mulami oskubili denarja, a se je izjalovil. Nato je preostal dobri stari izsiljevalski napad, ki je vključeval vdor, krajo podatkov, šifriranje in zahtevo po odkupnini. Nedavno je bila ista skupina na enak način od Caesers izsilila več deset milijonov dolarjev.

Kot je pojasnil Charles Carmakal iz Mandianta, ki je preiskoval...

32 komentarjev

Založniki spet nad LibGen

Slo-Tech - Založniški velikani Cengage Learning, Macmillan Learning, McGraw Hill in Pearson Education so v četrtek vložili tožbo zoper Library Genesis (LibGen), ki ji očitajo množično kršenje avtorskih pravic. Na LibGen je na voljo na tisoče knjig - v tožbi navajajo številko 20.000 -, za katere založniki niso nikoli dovolili brezplačne reprodukcije. Založniki zato tožijo neznane storilce iz tujine, ki upravljajo Libgen.

To ni prvi napad na LibGen, ki je zlasti v družboslovju in humanistiki nekakšen Sci-Hub, le da za knjige. Že leta 2017 je Elsevier zahteval 15 milijonov dolarjev od LibGena in Sci-Huba. Sodišče v ZDA je odškodnino dosodilo in odredilo blokado LibGena, kar so ponovila tudi številna evropska sodišča, a stran je obstala. Tudi ko so jo poizkusili blokirati ponudniki dostopa do interneta, so upravljavci našli obvoze, da je stran ostala dostopna. LibGen teče iz tujine in se ne ozira na ameriške zakone, upravljavci pa ostajajo anonimni.

Sedaj založniki poizkušajo vnovič. LibGen naj...

17 komentarjev

Francija prepovedala prodajo iPhona 12 zaradi sevanja

Slo-Tech - V Franciji so prepovedali prodajo starejšega modela iPhone 12, ker naj bi po meritvah francoskega regulatorja ANFR (Agence Nationale des Fréquences) presegal dovoljene vrednosti stopnje specifične absorpcije (SAR). Gre za merilo absorpcije energije iz sevanja radijskih valov, ki se ob uporabi absorbira v človeškem tkivu. ANFR je ugotovila, da iPhone 12 dosega vrednost 5,74 W/kg za absorpcijo v udih na razdalji 0 mm, kar presega dovoljeno vrednost W/kg. Vrednost SAR za absorpcijo v celotnem telesu, ki se meri na razdalji 5 milimetrov - to ustreza na primer telefonu v žepu - pa je v skladu z omejitvami.

Zato je ANFR Applu naložil, da takoj izvede potrebne ukrepe, da se SAR zmanjša, sicer bodo morali odpoklicati vse iPhone 12 v Franciji. Kmalu po francoski najavi sta tudi Belgija in Nemčija sporočili, da bo preverila navedbe. Na Nizozemskem so za zdaj Apple le pozvali k dodatnim pojasnilom, v Italiji pa situacijo spremljajo.

Apple je v odzivu pojasnil, da so iPhone 12 že ob izidu...

14 komentarjev