»

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil...

3 komentarji

Starship čaka odločitev inšpektorjev

Space News - Elon Musk je v nagovoru pretekli teden pojasnil aktualno situacijo programa razvoja vesoljskega plovila Starship, a ni postregel z bistvenimi podrobnostmi ali novostmi. Usoda izstrelišča v Boca Chici je še vedno pod vprašajem, kar lahko prvi polet zavleče za več mesecev.

SpaceXovo vesoljsko plovilo Starship je v lanskem letu naposled zgledno izvedlo prve preizkuse vzletanja in (v peto) pristajanja. Sedaj so na vrsti monumentalnejši eksperimenti: orbitalna izstrelitev na raketi Falcon Super Heavy. Postavljena kompozicija že od avgusta navdušuje opazovalce v teksaški Boca Chici. Od takrat so plovilo oblekli v toplotni ščit, dela pa izvajajo predvsem na izstrelišču, na čelu s stolpom, ki ni namenjen zgolj stabilizaciji plovila in njegovi oskrbi z gorivom, temveč naj bi tudi pomagal "ujeti" potisno stopnjo ob njeni vrnitvi na tla. Sama zase je namreč zaenkrat še tako velika, da se ne morejo zanašati zgolj na nožice.Impozantna konstrukcija je služila kot kulisa Elonu Musku, ki je v...

5 komentarjev