»

Ali za skeniranje potrebujemo polne kartuše? HP: Seveda!

Slo-Tech - Dobro znano dejstvo je, da črnilo ni potrebno za skeniranje dokumentov ali pošiljanje faksov, in zagotovo je mogoče izdelati večnamenski tiskalnik, ki ti funkciji opravlja tudi, če mu zmanjka črnila, trdijo tožniki v tožbi, ki so jo februarja vložili zoper Hewlett-Packard. V njej podjetju trdijo, da je prodajalo večnamenske naprave - tiskalnike, skenerje in fakse v enem - ki ne delujejo brez črnila. HP je hitro odgovoril z zahtevkom, da se tožba zavrže, saj da tega dejstva nikoli prikrivali. Zvezno sodišče v Kaliforniji je sedaj ta zahtevek zavrnilo, zato se bo tožba lahko nadaljevala.

Seznam taktik, s katerimi proizvajalci tiskalnikov priklepajo kupce tiskalnikov na lastne kartuše, je dolg in zvijačen. Sega od nepopolne porabe črnila, onesposabljanja neorginalnih kartuš in sumljivih posodobitev, do načrtovane odpovedi tiskalnikov po prednastavljenem številu natisnjenih strani. Medtem ko nekatere izmed taktik vsaj v teoriji držijo, denimo bojazen pred okvarami komponent zaradi...

70 komentarjev

Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Slo-Tech - Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in...

20 komentarjev

Sanje o superprevodniku LK-99 so se razblinile

Slo-Tech - Po neverjetni trditvi, da so korejski znanstveniki odkrili superprevodnik pri sobni temperaturi in tlaku, je hitro sledilo neodvisno preverjanje na več koncih. Rezultati so negativni in LK-99 očitno ni superprevoden niti pri nizkih temperaturah, kaj šele pri sobni temperaturi.

Novinarji Bloomberga so se podali na sled za raziskovalci, ki so prvi poročali o superprevodnosti LK-99, a niso bili uspešni. Znanstveniki se niso odzvali na poizkuse novinarjev, da bi jih priklicali, na naslovu pa niso našli nikogar. Več raziskovalnih laboratorijev s celega sveta je prosilo za vzorce, da bi jih neodvisno preverili, a jih korejski Quantum Energy Research Centre ni posredoval z razlago, da nimajo dovolj LK-99, za sintezo novega pa ni časa in ljudi.

Zato so drugi raziskovalci poizkusili sami sintetizirati LK-99 in ugotoviti, ali bo superprevoden. Pri tem so bili za zdaj še vsi neuspešni. Center za teorijo kondenzirane snovi na Univerzi v Marylandu meni, da LK-99 ni superprevoden. Več skupin...

4 komentarji