» »

SpaceX ujel prvo stopnjo Starshipa

SpaceX ujel prvo stopnjo Starshipa

vir: SpaceX

vir: SpaceX
SpaceX - SpaceXu je danes popoldne uspel še en prelomen dosežek v vesoljskem inženiringu: pri peti testni odpravi Starshipa so uspeli izvesti nadzorovan pristanek nosilne rakete Super Heavy, ki so jo ujeli s kleščami stolpa na izstrelišču.

Preizkusne izstrelitve SpaceXovih raket Starship so vedno razburljiva paša za oči, bodisi zaradi eksplozij bodisi dih jemajočih inženirskih podvigov. Po tem ko so pri četrtem poskusu uspeli prvič (za silo) pristati s plovilom Starship, je v peto sledil nov zahteven mejnik: pristajanje nosilne rakete Super Heavy. Da je mera polna, ne gre za pristanek na nogah kot pri raketah Falcon 9, temveč mehanizem vključuje lovljenje lebdeče rakete s kleščami stolpa na izstrelišču, ki jim v podjetju hudomušno pravijo mechazilla ali chopsticks. To seveda pomeni, da mora biti približevanje rakete tlom zelo natančno, saj bi trk s stolpom pomenil katastrofo - SpaceXov podpredsednik Bill Gerstenmaier je pred dnevi navrgel, da bomo ali videli uspešen pristanek ali pa bo stolp letel v zrak.

Na srečo vseh vpletenih so se dogodki odvili po pozitivnem scenariju. Izstrelitev so izvedli ob 14.25 po našem času iz teksaške Boca Chice; po tem ko smo več tednov gledali regulacijski spor podjetja z zveznim uradom za letalski promet, ki je dovoljenje izdal šele pred dnevi. Pristajanje rakete je sledilo približno sedem minut po izstrelitvi, pri čemer ni šlo brez zapletov, saj se je pojavilo več manjših požarov, raketa pa je tudi nevarno zanihala proti stolpu. Toda na koncu so vsi vpleteni elementi vendarle ostali v enem kosu. Da je SpaceXu podvig uspel že v prvem poskusu, je izjemen inženirski uspeh, brez dvoma eden največjih v zgodovini raketne industrije, ki je osupnil tudi največje strokovnjake in poznavalce. Na stežaj odpira vrata rutinskemu vračanju raket Super Heavy in s tem znatnemu zmanjšanju stroškov odprav Starshipa ter višjo frekvenco poletov.

Sledil je še pristanek plovila Starship, ki je bil tokrat manj ambiciozen kot v četrto, saj je dobro uro po izstrelitvi čofnilo v Indijski ocean. Kljub temu gre za pomembno tehnično stopnico, saj so glede na nauke četrte odprave, kjer je plovilo ob povratku skorajda razpadlo, dodobra predelali toplotno zaščito, ki nosi nove keramične ploščice in dodatno ablacijsko plast. Posnetki poleta kažejo, da se je nova zasnova odrezala bolje, a ima še vedno šibke točke, saj je toplota vnovič prebila ščit, zato lahko pričakujemo nadaljnje izboljšave. Šesta misija naj bi imela sicer podobno strukturo kot današnja in naj bi jo izvedli še pred koncem leta. Do delovne faze pa Starshipu še vedno manjka dosti ovir, saj plovilo denimo še vedno ni doseglo orbite.

104 komentarji

«
1
2 3

mrTwelveTrees ::

Tukaj pa se AVTOR te novice moti:"Do delovne faze pa Starshipu še vedno manjka dosti ovir, saj plovilo denimo še vedno ni doseglo orbite."
Namensko ni šlo v orbito. Ker če bi vsi sistemi odpovedali Starshipu, bi ta kontrolirano padel kamor so planirani. To je bilo namenoma tako.
Starship brez lahko v orbito brez problema. Tako da to ni ovira.

Aggressor ::

Okrog tega se res lahko jajcamo. Tehnično je šlo za podorbitalne polete v lokih in verjetno bi lahko izpeljali potovanje po krožnici, če bi želeli ... ali pa tudi ne, ker to ni čisto trivialna reč, ker trošiš pogon za iztirjanje. Dokler ne bodo tega napravili, ne bo kljukice, sori. :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

mrTwelveTrees ::

Ja lahko se jajcamo, samo če če bi šlo v orbito, in se Starship nebi več odzival, nebi imeli nadzora kam bi padel.

Stikalo ::

To je čisto divji zgodovinski dosežek. Meni so samo oči padle ven, kako je lepo nosilni del lepo ujeli. Neverjetno. Rusom in Kitajcem, ter Indijcem se mora mešat. Seveda pa tudi evropejcem. Amerika res postaja vesolska velesila :D

Aggressor ::

Ravno o tem govorim - funkcijo vračanja bi morali žrtvovati, kar za plovilo, katerega celoten smisel je vračanje na tla z nadzorovanimi pristanki, nekak ni sprejemljivo. Pomoje je čisto okej, da gredo po tej poti.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

WallSreet ::

Naslednji polet konec naslednjega tedna (šala) :))

Do konca meseca je pa že verjetno. Kot sem že v uradni temi zapisal, ko bo tole izpopolnjeno je konkurenca pečena. 2 Starshipa imata dovolj veliko kapaciteto da v vesolje pošljeta celoten ISS. Glede nato da se trenutni mednarodni vesoljski postaji izteka čas, naj nekdo začne delati na novi, če ne bo SpaceX zgradil svojo ki bo ene 10x večja od trenutne :D

Mene bolj zanima kje bodo gradili nove stolpe in ploščadi. Oregon in Washington sta možnosti vendar preveč od ekvatorja. Obe Karolini sta možnost. Poleg tega Louisiana ter Mississippi vendar obstaja nevarnost orkanov. Čeprav so na Floridi tudi vendar so tam zgradili primerno infrastrukturo zato, tako da je možnost. Američani imajo srečo da imajo tako veliko državo tako da lahko zgradijo tudi 100+ stolpov če je potrebno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: WallSreet ()

WallSreet ::

Šesta misija naj bi imela sicer podobno strukturo kot današnja in naj bi jo izvedli še pred koncem leta.

Osebno do konca leta pričakujem vsaj še 3 polete. Če ne bo FAA posegal vmes. Rakete imajo pripravljene, do konca leta bodo končali še drugi launch pad ki je zraven prvega tako da bomo letos zagotovo videli vsaj še 2 poleta imo. Bo pa naslednje leto noro ko začnejo z masovno proizvodnjo raket. Cilj je ena raketa na 3 dni. Starship factory je že postavljen, samo še opremo je potrebno namestiti notri, kar bodo storili do konca leta. Čez čas bo to vse praktično avtonomno podobno kot s proizvodnjo Teslinih avtomobilov, ki jih skupaj sestavljajo precej hitreje kot kakšen Ford oziroma VW.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: WallSreet ()

cirecire ::

Kakor sem jaz videl posnetek, booster sploh ni bil čisto vertikalno poravnan, ko je priletel med klešče, pa so ga klešče vseeno uspešno prijele. Res fenomenalno kako jim je to ratalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cirecire ()

DarkSite ::

Prvotna misija 5 cargo starshipov do Marsa.

Recimo, da je okno odprto 3 tedne. Zamude: Vsak dan zamude % gor pri gorivu znotraj tedna. Od 1 do 2 tedna par deset % na dan. Po 3 tednih 50/100% na dan.

Recimo, da rabiš 5 refuel shipov za 1 cargo.

Vprašanje je v kero smer bodo šli. Bo 1 stolp skrbel za 1 misijo ali pa bo več stolpov skrbelo za 1 misijo.

Def pa pričakujem v 2 letih oz do Mars misije minimalno 4 stolpe (2Tx, 2FL).
Pomoje jih bo na koncu 6, ko bodo lahko v 1 dnevu izstrelili 1 cargo in 5 refuel shipov. To bodo ponovili vsak 4 dan dokler se okno ne zapre.

Seveda bo vprašanje zakaj pa ne bi shipi čakali v orbiti, da odrinejo naenkrat. Za prvič je bolje, da odrinejo ločeno. Zaradi morebitne katastrofe pri pristanku 1ga. Nato lahko updatajo naslednji ship.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DarkSite ()

WallSreet ::

Tole je res genialna stvar:

https://www.reddit.com/r/SpaceXLounge/c...

Prihranili bodo cel teden in bodo lahko vse skupaj temeljito preučili v nekaj dneh, zdaj ko je booster nazaj na launch padu. :D

WhiteAngel ::

V čem je sploh fora teh klešč? A to je že prštiman za naslednji launch kao?

michael32 ::

Lonsarg ::

Očito je blo lažje narest klešče kot noge ki preživijo da med pristankom bruha gorivo. Iznajdlivost res nima meja.

Je pa to specifična rešitev za heavy booster ki je namenjen za Zemljo, za na Mars še vedno rabiš pristajanje z nogami, vsaj kratkoročno dokler ne bo kakih stalnih baz gor :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TezkoDihanje ::

cirecire je izjavil:

Kakor sem jaz videl posnetek, booster sploh ni bil čisto vertikalno poravnan, ko je priletel med klešče, pa so ga klešče vseeno uspešno prijele. Res fenomenalno kako jim je to ratalo.


Ne, booster ima spodaj premikajoče motorje (osrednjih 13), ki lahko usmerjajo celotno raketo.

Gregor P ::

Mars pravite ... pa res hočete tja >:D

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

MojsterX ::

še dobro da ni zmagal na tekmi pred leti samo nesposobni Boeing Starliner.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MojsterX ()

Utk ::

Te novice pa Huš ni uspel spisat.
Tudi ostali Muskovi hejterji manjkajo...

bm1973 ::

Če ne bi hoteli reciklirati druge stopnje, bi bila lahko raketa že v produkciji.

kow ::

V novici Musk ni omenjen, hehe. Ce gres brati negativne novice, je njegovo ime vedno eksplicitno napisano. Mediji so le informacijske kurbe, ne pa "4. veja oblasti".

Drugace pa se zdi, da so bili prakticno vsi preseneceni, da jim je uspelo tako hitro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

BT52 ::

WhiteAngel je izjavil:

V čem je sploh fora teh klešč? A to je že prštiman za naslednji launch kao?


Na kratko odgovor je masa. Tako nog, kot potencialnih dodatnih vpenjalnih mehaniznov, kateri bi dodali dodatno maso na spodnji del boosterja. Zdaj lahko raketo optimizirajo samo za nošenje longitudinalne lastne teže, ter vzdrževanju potiska.

Recimo velja tako pravilo palca 1 : 10 za prvo stopnjo: 10kg privarčevane mase pomeni 1kg dodatnega tovora. Recimo ta metodologija postane še bolj smiselna za drugo stopnjo. Tam je razmerje 1 : 1.

BT52 ::

Plus dve potranski prednosti, ki jih vidim. Če nimaš nog spodi prestaviš center mase višje in booster ter tudi ship lažje nadzoruješ. Veste tista finta kako lahko balansiraš metlo na štilu. Pri raketah je eno. Ter lažji nadzor roll-a ker nimaš toliko inercije okoli longitudinalne osi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BT52 ()

bm1973 ::

Kako mislijo pristati na Luni, Marsu, če ne bo nog?

Karamelo ::

bm1973 je izjavil:

Kako mislijo pristati na Luni, Marsu, če ne bo nog?


kdo pravi da ne bo nog?

michael32 ::

bm1973 je izjavil:

Kako mislijo pristati na Luni, Marsu, če ne bo nog?


Druga stopnja bo imela noge.

Sparrow ::

Utk je izjavil:

Te novice pa Huš ni uspel spisat.
Tudi ostali Muskovi hejterji manjkajo...


Točno to sem tudi sam opazil. Če je pa treba kakšno sovražno novico napisat bo pa hitro skoču. Novinarska nepristranskost pa taka

Veliki_Blek ::

kow je izjavil:

V novici Musk ni omenjen, hehe. Ce gres brati negativne novice, je njegovo ime vedno eksplicitno napisano. Mediji so le informacijske kurbe, ne pa "4. veja oblasti".

Drugace pa se zdi, da so bili prakticno vsi preseneceni, da jim je uspelo tako hitro.


V Ameriki je bila skoraj cel dan medijska blokada. O uspešnem pristanku so redke TV postaje začele sramežljivo poročati šele zvečer, čeprav je bil polet Stashipa že zgodaj zjutraj po ameriškem času. CNN prvič ni prenašal izstrelitev Starshipa v živo. Muska ameriški mediji skorajda ne omenjajo, vemo zakaj. Vse skupaj spominja na neke čudne čase podobne Sovjetski zvezi, ko so tam mediji poročali samo tisto kar je oblast odredila.

MojsterX ::

Ja zdaj je treba nujno napisat novico o Tesla eventu, kjer so roboti Optimus bili nadzorovani s strani živih oseb in ne preko AI.

Musk je je razglasil kot Republikanec in od takrat pljuvajo mediji po njemu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MojsterX ()

Furbo ::

Noro kaj bi lahko naredili tudi ostali bogataši za napredek človeštva, če bi hoteli.

Ampak je bolj pomembno delati mega jahte in težiti folku, naj jedo črve.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

codeMonkey ::

Sparrow je izjavil:

Utk je izjavil:

Te novice pa Huš ni uspel spisat.
Tudi ostali Muskovi hejterji manjkajo...


Točno to sem tudi sam opazil. Če je pa treba kakšno sovražno novico napisat bo pa hitro skoču. Novinarska nepristranskost pa taka


A si tudi opazil da ni spisal tudi niti ene sorodne novice, tj. tudi tam, kjer je poskus spodletel. Oz. da to podrocje predvsem pokriva nekdo drug. Enostavno ne morem razumeti take ljubezni do Muska in njegovih podjetij, da je povsod potrebno izumljati sovraznike. Od politikov, agencij, pa na koncu celo do pisca novic, ki je kriv, da necesa ni napisal. Carji ste, res.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::

BT52 je izjavil:

Plus dve potranski prednosti, ki jih vidim. Če nimaš nog spodi prestaviš center mase višje in booster ter tudi ship lažje nadzoruješ. Veste tista finta kako lahko balansiraš metlo na štilu. Pri raketah je eno. Ter lažji nadzor roll-a ker nimaš toliko inercije okoli longitudinalne osi.


Predvsem ti ni potrebno biti tako natancen s postavljanjem po vertikalni osi, da bi bil pristanek stabilen, oz. da se vse skupaj ne prevrne. Tezisce je pod klescami, medtem ko je pri nogah zgoraj, precej visje.

Utk ::

codeMonkey je izjavil:


A si tudi opazil da ni spisal tudi niti ene sorodne novice, tj. tudi tam, kjer je poskus spodletel.

Ne, nisem opazil:
https://slo-tech.com/novice/t822795#crta
https://slo-tech.com/novice/t815020/0

codeMonkey ::

Bravo. Koliko jih pa ni on spisal? Kot "sorodne" je bilo misljeno linkane pod "Preberite si se", ampak ker sem bil 100% preprican, da boste nasli vsaj eno, ker drugace izpadete otrocji, sem nato nadaljeval, da jih predvsem(!) pokriva nekdo drug.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Če primerjam pisca te novice in njega, je tudi drugo pozitivno spisal Kristan. In to sta edini dve novici tega avtorja s spacex-om v naslovu.
Medtem ko jih ima Huš bistveno več, tako da težko rečeš, da on "ne pokriva tega".

codeMonkey ::

Torej imas namenoma slab filter, da dokazujes svoj point?

Utk ::

Moj filter je bistveno boljši, ker če se postaviš na Huševo novico, katerokoli, bojo spodaj na seznamu njegove novice (bolj ali manj, lahko da s kako izjemo). Tudi če o spacexu.

codeMonkey ::

https://slo-tech.com/novice/povezano/39...

Koliko zadetkov imas za enega in drugega (ko razsiris)? Pa zraven seveda odstej obdobje, ko drugega pisca se ni bilo. 2 vs 14?

Zgodovina sprememb…

Bellator ::

Codemonkey, najprej si napisal "niti ene", potem ko ti je dokazal, si konkretno spremenil premiso :)):))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellator ()

a_borlak ::

Sem mislil, da je tema Starship, pa vidim, da so pravzaprav pisci vsebin ... odlično, odlično, v pravo smer gremo, da se ja nikomur ne bo dalo več pisat za ta portal, ker bo tako ali tako popljuvan ali iz ene ali druge strani. Samo v vednost, vsak avtor doda svojo noto, če vam je všeč ali ne.

codeMonkey ::

Bellator je izjavil:

Codemonkey, najprej si napisal "niti ene" :)):))


Ja, ko kliknes na sorodne novice pod tole. In tam ne vidim niti ene. In kaj konkretno to spremeni, ko gre za moj odgovor? Je zdaj jasno, da bi moral nekdo drug pisati novico, ampak ne more, ker ga to blazno boli?

Bellator ::

codeMonkey je izjavil:

Bellator je izjavil:

Codemonkey, najprej si napisal "niti ene" :)):))


Ja, ko kliknes na sorodne novice pod tole.


Zdaj že pod tole :)) zakaj si se zdaj omejil le na to novico, hmmm.

codeMonkey ::

Bellator je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Bellator je izjavil:

Codemonkey, najprej si napisal "niti ene" :)):))


Ja, ko kliknes na sorodne novice pod tole.


Zdaj že pod tole :)) zakaj si se zdaj omejil le na to novico, hmmm.


Odgovori na vprasanje raje

Utk ::

Vsi, ki beremo te novice, vemo v kakem tonu se piše o Musku, od vseh piscev. Brez veze sploh kaj debatirat o tem. Smo pa pač omenili in se malo pohecali, so what. Tudi pisci novic se...

codeMonkey ::

Skupinsko jokanje o zaroti je hec? Itak :D

Utk ::

Jokat si začel ti, ker da bojda nismo pošteni.

Bellator ::

Musk je za elektrifikacijo vozil in pošiljanje raket v vesolje storil res veliko, zato ne razumem lova na čarovnice na tem področju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellator ()

codeMonkey ::

Ampak kje je ta gonja? Kdo jo je privlekel v to temo? Enemu ni prav, da nihce ni omenil Muska, dvema, da ni pravi tip naspisal novice... Noro. Razumem pa zdaj reakcijo, ko se je malo postavilo ogledalo...

Zgodovina sprememb…

Bellator ::

Ni je, ker je uspel, zato so te napotili k tistim novicam, kjer piše, da mu ni uspelo. Tudi hejterji morate priznati, da je na tem področju opravil izjemno delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellator ()

codeMonkey ::

In kaj naj bi tam odkril? In zakaj sem jaz hejter? Ce se bos potrudil, bos nasel tudi zapis z moje strani, da je "Musk car", ali nekaj takega. Prebral sem tudi npr. Insane mode, ker se mi zdijo dolocene stvari zanimive. Bos pa nasel z moje stvari tudi dvome v nekatere prakse njegovih podjetij, predvsem na podrocju, kjer stvari razumem. Ne more biti kar vsak, ki ne sprejme debilizmov, kot zgoraj, hejter. So pa definitivno vsaj cudni ljudje, ki imajo potrebo oznacevati hejterje, tudi, ko jih ni.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

SpaceX ujel prvo stopnjo Starshipa


Medtem v EU

|HP EliteBook|R5 6650U|
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX pri četrtem poletu Starshipa uspešno simuliral mehki pristanek (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
505919 (2487) Kresnik
»

Starship v tretje razpadel ob povratku

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
465952 (3262) AvtoR
»

Starship čaka odločitev inšpektorjev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54976 (3114) BigWhale
»

V peto gre rado: Starship naposled zgledno pristal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
168749 (6085) BigWhale
»

Starship je uspešno poskočil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167290 (4340) pegasus

Več podobnih tem