» »

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2, kakršno najdemo v aktualnih radeonih. Podjetji sta partnerstvo na tem področju oznanili pred tremi leti, lanskega junija pa najavili, da bo RDNA2 del naslednjih exynosov. To bo med drugim na telefone prineslo strojno podporo raytracingu, medtem ko česa drugega pravzaprav ne vemo, ker tokrat Samsung ni pristavil nobenih ocen zmogljivosti. Tako je skopa najava samo še dodatno podpihala govorice, da imajo inženirji grde probleme s pregrevanjem novega Exynosa, in sicer prav z njegovim grafičnim delom, zato bodo dejanske hitrosti odvisne od implementacij v telefonih, oziroma učinkovitosti hladilnih sistemov.

Velja pa opomba, da je treba na projekt gledati dolgoročno: partnerstvo Samsunga z AMDjem je namreč eden od stebrov korejskih poskusov, da bi v prihodnosti napravili čip, ki bo na področju prenosnih računalnikov konkurenčen Applovemu M1. Tudi raytracing v telefoničnih igrah vsaj na začetku gotovo ne bo nek ključen faktor, bo pa širše pomembna tehnologija v srednjeročni prihodnosti, in to ne samo v grafiki.

5 komentarjev

mrTwelveTrees ::

A se že kej ve več ali bodo res ukinili serijo Note telefonov ?

Aggressor ::

mrTwelveTrees je izjavil:

A se že kej ve več ali bodo res ukinili serijo Note telefonov ?


Ne še; februarska predstavitev utegne kaj pokazat, mogoče.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

dexterboy ::

Bolj me zanima, kakšna bo avtonomija delovanja, če uvedejo te čipe v telefone? Da ne bo na koncu kakšna fora, da bo to špilalo samo takrat, ko bo foun priklopljen na polnilec... :|
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Jarno ::

Sicer pa je razlog za RDNA 2.0 lahko zanimiv. Kot je v navadi, gpu-ji v varčnih napravah pretežno računajo pri polovični natančnosti. AMD-jevi čipi že vsebujejo optimizirana vezja za podvojitev določenih zmogljivosti pri FP16.
#65W!

klinker ::

mrTwelveTrees je izjavil:

A se že kej ve več ali bodo res ukinili serijo Note telefonov ?


Kar se pise je, da bi naj S22 Ultra bil novi Note, ki bo imel tudi S-pen vgrajen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

Oddelek: Novice / Konzole
155798 (4861) ender
»

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

Oddelek: Novice / Procesorji
136285 (3886) jlpktnst
»

AMD najavil Radeone RX 6000 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
5214625 (10525) nekikr
»

Sony razkril drobovje PS5

Oddelek: Novice / Konzole
178665 (4072) BrownLuther
»

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
6312639 (8598) m0LN4r

Več podobnih tem