» »

FDA in EMA odobrila milejše pogoje hranjenja cepiva Pfizer

FDA in EMA odobrila milejše pogoje hranjenja cepiva Pfizer

Slo-Tech - Po pričakovanjih je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) sprejela dodatne Pfizerjeve študije, s katerimi so dokazali, da lahko njihovo cepivo proti covidu-19 v hladilnikih skladiščimo dlje od prvotnih smernic. Prvotna izredna odobritev cepiva je predpisovala hranjenje pri temperaturah -90 do -60 °C, v hladilniku (2-8 °C) pa le pet dni brez ponovnega zamrzovanja. Sedaj so potrdili, da se cepivo lahko v hladilniku skladišči mesec dni, ne da bi izgubilo učinkovitost.

Po novih podatkih se cepivo globoko zamrznjeno skladišči do konca roka trajanja. Vmes je lahko cepivo največ dva tedna (kumulativno) na temperaturi -25 do -15 °C, ne da bi se to štelo kot taljenje. Pred uporabo se viale s cepivom dve do tri ure talijo v hladilniku, kjer so potem nerazredčene lahko shranjene do enega meseca. Po redčitvi se cepivo lahko hrani še šest ur (kar pojasnjuje občasne klice naročenih na cepljenje v zadnjem hipu). Uporablja se lahko le cepivo na sobni temperaturi.

Povsem enaka priporočila je sprejela tudi Evropska agencija za zdravila (EMA). S tem je cepivo Pfizer postalo primerljivo s cepivom Moderna, ki prav tako v hladilniku preživi mesec dni, sicer pa se skladišči pri -50 do -15 °C.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WHO pogojno odobril tudi kitajsko cepivo proti covidu-19

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104802 (3040) Step2en Wolf
»

V EU odobrili še drugo cepivo proti covidu-19

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
277842 (6080) vostok_1

Več podobnih tem