» »

3D-tiskano srce, ki to še ni povsem

3D-tiskano srce, ki to še ni povsem

MedicalXpress - Izraelski strokovnjaki so objavili, da so kot prvi s 3D tiskanjem napravili srce iz ožiljenega človeškega tkiva, toda organ je ta hip še daleč od funkcionalnega.

Aditivna proizvodnja se ne širi bliskovito zgolj v smer 3D tiska kovin, temveč tudi biotiskanja, ki obeta umetno ustvarjene nadomestne organe. To bo prišlo še kako prav v času, ko ljudi vse uspešneje ohranjamo pri življenju, zaradi česar pričakujemo, da bo sčasoma na voljo vse manj organov za presaditve. Natisniti znamo že nekatere najpreprostejše dele človeškega telesa, poglavitni izziv pa so trenutno ožiljena in oživčena tkiva, ki so osnova za pomembnejše organe - na primer srce.

Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu so objavili, da so uspeli natisniti srce iz celic človeškega darovalca, ki je obenem ožiljeno. Postopek se je začel z odvzemom maščobnega tkiva, iz katerega so nato izdvojili različne materiale. Vezivno tkivo, kot je kolagen, so ločili od celic, ki so jih preobrazili v pluripotentne matične celice. Iz naštetih snovi so ustvarili različne "biotinte", s katerimi so stiskali organ: hidrogel iz kolagena je predstavljal ogrodje, na katerega so našpricali matične celice in jih spodbudili, da so se preobrazile v srčno mišičje in žile.

Tehnično gledano res še nihče ni napravil takšne sorte tkiva, toda izraelska objava vseeno že nevarno meji na populistično. Ne le, da je nastalo "srce" velikosti zajčjega, se pravi ene poštene češnje, ampak tudi še ne predstavlja karkoli delujočega in avtorji priznavajo, da morajo ta kos mesa še "naučiti biti srce". Mišične celice so sicer sposobne krčenja, ko se jih izpostavi impulzom, ne pa tudi nadzorovanega ritmičnega delovanja. Predvsem pa še ni jasno, ali je ožiljenost dejansko zadostna za preživetje tkiva. Žile in kapilare smo se v zadnjih letih že naučili sestavljati, toda le v manjših kosih tkiva so dejansko tudi zagotavljale vse potrebne tokokroge snovi.

Morda bolj kot sama vsebina objave je zato pomembno, da se je razplamtela prava svetovna tekma v biotisku in ima vse več raziskovalnih skupin po svetu izkušnje s projektiranjem ter rabo naprednih 3D tiskalnikov človeškega tkiva. Tudi delujoči zapletenejši organi bodo prišli - verjetno že v prihajajočem desetletju.

3 komentarji

filip007 ::

No, če znajo že to, potem bi en 3D zrezek ali ribo.
Cepljen z J&J + Pfizer.

Izi ::

filip007 je izjavil:

No, če znajo že to, potem bi en 3D zrezek ali ribo.
V vsaki restavraciji dobiš 3D zrezek ali ribo :P

filip007 ::

Replikator hrane sem imel v mislih.
Cepljen z J&J + Pfizer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napravili prva prašiča z opičjimi celicami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
334284 (2213) rabelj5
»

Na Kitajskem raziskujejo človeško-opičje hibride

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
497416 (5558) grandioso74
»

Znanstveniki delno oživili možgane prašičev več ur po smrti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
274701 (2397) -Nevsky-
»

Bodo roženice prvi biotiskani deli človeškega telesa?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64628 (3597) MyotisSI
»

Prva presaditev umetnega organa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3110908 (7545) antonija

Več podobnih tem