» »

DarkPulsar: novi stari ameriški malware

DarkPulsar: novi stari ameriški malware

Slo-Tech - Kaspersky Lab sporoča, da so odkrili okužene sisteme, ki jih je prizadela koda z imenom DarkPulsar, ki naj bi jo razvila in uporabljala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA). Za zdaj so potrdili 50 primerov okužbe, predvidevajo pa, da jih je veliko več. Vse okužbe so zaznali v Rusiji, Iranu in Egiptu na računalnikih, ki jih poganja Windows 2003/2008 Server. Napad je bil zelo natančno usmerjen, saj so tarče podjetja in organizacije s področij jedrske energije, telekomunikacij, IT, raziskav in razvoja ter aeronavtike.

DarkPulsar je del orodij, ki so jih člani neznane skupine Shadow Brokers na splet priobčili lani, ko so domnevno vdrli v NSA in razgalili njena orodja za vdiranje v računalnike. Čeprav je bil DarkPulsar na ogled več kot poldrugo leto, se doslej ni zmenil zanj. Vsi so se osredotočili na ranljivost EternalBlue, ki je bila odgovorna za WannaCry, NotPetya in podobno nesnago, ki je pustošila lani.

Sedaj so raziskovalci pobliže pogledali še ostala orodja, med katerimi je tudi omenjeni DarkPulsar. Ta je del FuzzBuncha, ki je pogosto uporabljen skupaj z DanderSpritzem. DarkPulsar je predstavljal stranska vrata, ki jih je FuzzBunch uporabljal za dostop do strežnikov. Potem so lahko uporabili specializirani DanderSpritz za nadzor in pobiranje podatkov s teh strežnikov. Orodja so imela tudi stikalo za samouničenje, ki je pri opisanih 50 primerih očitno ostalo neaktivirano. Zdi se, da so napadalci na te sisteme preprosto pozabili.

V Kaspersky Labu so prepričani, da gre za delo NSA, čeprav 100-odstotnih dokazov danes ni.

2 komentarja

poweroff ::

"Kaspersky Lab sporoča..." - spet Rusi. :))
sudo poweroff

c3p0 ::

NSA good, Russia bad.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znana identiteta krivca za incident NSA-Kaspersky

Oddelek: Novice / Varnost
176036 (3936) Saul Goodman
»

Kaspersky zaključil preiskavo: tajne dokumente NSA smo takoj izbrisali

Oddelek: Novice / Varnost
346214 (4505) Poldi112
»

NSA spet odnesli skrivnosti

Oddelek: Novice / Varnost
4012580 (9404) RC37
»

Hekerji uporabili orožja NSA? Odprta vrata v več deset tisoč računalnikov z Windowsi

Oddelek: Novice / Varnost
53831 (2368) MrStein
»

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7530807 (24590) Iatromantis

Več podobnih tem