» »

V Rusiji začel veljati strog nadzor nad VPN-ji

V Rusiji začel veljati strog nadzor nad VPN-ji

Slo-Tech - V Rusiji je začel veljati zakon, ki domala prepoveduje uporabo navideznih zasebni omrežij (VPN). Predsednik Vladimir Putin ga je podpisal 29. julija letos z utemeljitvijo, da je potreben za blokado dostopa do nezakonitih vsebin. Roskomnadzor ima seznam več tisoč spletnih strani, do katerih dostop v Rusiji ni dovoljen, za kar skrbijo lokalni ponudniki dostopa do interneta. Toda uporabniki so lahko te prepreke enostavno obšli z uporabo VPN-jev. Poleg teh je sedaj prepovedana tudi uporaba običajnih posredniških strežnikov (proxy). Na seznamu prepovedanih strani so uradno le takšne, ki kršijo rusko zakonodajo, torej strani z informacijami o mamilih, otroško pornografijo, nezakonitimi avtorskimi vsebinami, orožjem ipd. Toda na seznamu so se znašli tudi Wikipedija in nekaj povsem legitimnih strani z vsebino, ki vladi ni povšeči. Občasne blokade, ki pa navadno ne trajajo dolgo, so onemogočile celo dostop do Amazon Web Services, Google.ru ali GitHuba, ker je bilo nekje na teh storitvah kaj spornega ali pa ker je šlo le za isto domeno.

Tehnično VPN-ji ne bodo povsem prepovedani, bo pa učinek podoben. Ponudniki VPN-jev bodo dobili seznam prepovedanih strani, ki ga bodo morali spoštovati, če bodo želeli še naprej nuditi dostop do svojih storitev. Izvzeti so poslovni VPN-ji za podjetja, ki bodo še naprej lahko delovali brez večjih omejitev. Če pa kakšen VPN ne bo upošteval seznama blokiranih strani, ga bo Rusija ugasnila. Večina izmed dobrih dveh ducatov najpopularnejših ruskih VPN-jev je že sporočila, da bodo spoštovali zakonodajo in blokirali dostop do spornih strani.

5 komentarjev

Glugy ::

"Izvzeti so poslovni VPN-ji za podjetja,"
Torej boš mogu odpret podjetje. Kar pomeni če imaš denar te še vedno ne ustavi nič. Za navadne smrtnike ki si tega ne morejo privoščiti in so druga liga ima pa pravica drugačen obraz.

LeQuack ::

Glugy je izjavil:

Kar pomeni če imaš denar te še vedno ne ustavi nič. Za navadne smrtnike ki si tega ne morejo privoščiti in so druga liga ima pa pravica drugačen obraz.


Welcome to Russia. Al pa kr welcome to the real world.
Quack !

vostok_1 ::

Ko bo to pri nas, bo samo #freeTheInternet, pol pa nadaljevali debato o nekih inkonsekvenčnih trivialijah.
Vse, samo zato, da se življenski slog navidezno ne spremeni preveč.
Poglejte. Še za EVje se ljudje ne morajo zmenit kaj in kako. Kaj šele ko bodo resne zadeve.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

matijadmin ::

Raznorazne povezave, tudi VPN tunel se da fino prikrivati. Razkrinkati jih je zelo težko, če ne nemogoče. Najbolj legitimno so videti, če gredo prek spletnih vtičnic, isti gostitelj pa na spletni strani ponuja kakšne pretočne vsebine, da se ustvari kontekst, v katerem prikriti tokovi ne delujejo nenaravno.
Vrnite nam techno!

matijadmin ::

Vrnite nam techno!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusija prepovedala VPN-je, na Kitajskem gre zares

Oddelek: Novice / NWO
2310776 (8269) SeMiNeSanja
»

Nič več luknjanja kitajskega internetnega zidu z VPN-ji

Oddelek: Novice / Zasebnost
3013478 (11155) Sakin
»

Netflix preizkuša blokiranje VPN (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5522985 (18385) Truga
»

Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Oddelek: Novice / NWO
4920345 (17120) sisemen 
»

Cenzura interneta v Nemčiji?

Oddelek: Novice / NWO
216998 (5637) poweroff

Več podobnih tem