» »

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem

1
2
»

AndrejO ::

Strinjam se. Moje trenutno razmišljanje gre zato v smer, da je potrebno začeti z manjšimi projekti, ki "zasejejo" potencial prihodnje rasti. Pri teh menim, da Slovenija je "tehnično" konkurenčna, ni pojavlja pa se "v konkurenci", ker za njo pogosto ne ve nihče ali pa o njej nekaj ve samo iz stereotipov.

Recimo go6 je bil en takšen projekt, ki je imel super potencial, pa ga ni uspelo sirše vnovčiti, kot bi ga lahko. Da ne bo pomote, tudi sam 2010-2011 nisem imel pojma zakaj in kako, danes pa se lahko v perspektivi samo še tolčem po glavi, kako sem bil zabit. Jan je imel vsaj eno fenomenalno idejo za katero mi je šele danes jasno, da ni bila znanstvena fantastika in bi potrebovala samo nekaj več ljudi, ki bi verjeli v uspeh, in nekaj manj nejevernih Tomažev med katerimi sem bil žal tudi sam.

thramos ::

AndrejO je izjavil:


Za začetek se bi lahko začel ukvarjati z dejanskimi in ne namišljenimi problemi, kot so "produktivnost", "stroški dela", "davčna bremena", ki tuje investitorje ne ganejo tako kot lokalne. Tudi ne vem od kje ti ideja, da se bi potencialnem investitrju sploh smelo karkoli lagati. Tvoja prikrita obtožba je bizarna in žaljiva.


No no, brez užaljenosti, saj se konec koncev strinjava - investitorju se realno predstavi vse prednosti in slabosti njihove investicije. Moje mnenje pa je, da je bolje, da se pri tem ne nanašava na svoje amatersko ter zaradi ideološke zaslepljenosti izkrivljeno mnenje o dejanskosti teh slabosti, ampak se nasloniva na mnenje strokovnjakov. Oz. kar taistih investitorjev:

Najpomembnejše ovire za tuje neposredne investicije kot jih vidijo tuji investitorji so plačilna nedisciplina, visoki stroški delovne sile, težave pri odpuščanju zaposlenih, visoki davki, neučinkovit sodni sistem, korupcija, rigidnost delovnega časa, nerazpoložljivost ustrezno usposobljene delovne sile, neustrezno varstvo konkurence, majhnost slovenskega trga, težave pri najemanju kreditov.


Ker bodo vsi investitorji, tako kot do sedaj odšli k sosedom, se hkrati posvetimo še reševanju teh slabosti. Ne sanjamo o tem, da je vse super, samo še dovolj moramo verjeti temu, ampak začnemo delati na spreminjanju zakonodaje, ki prinaša slabosti za potencialne investitorje. Ja, nekaterih (majhnost trga) ne moremo spremeniti. Marsikaterega na kratki rok tudi ne, na dolgi pa. In ja, nekaj rezov bo, boleči bodo, "neoliberalistični", bodo vpili nekateri. So what. Dolgoročen cilj je jasen.

Ko smo že pri tem, pa posvetimo svojo energijo tudi reševanju problemov, ki se sicer neposredno ne tičejo tujih investicij, ampak so vseeno zelo povezani z dobrim delovanjem gospodarstva in posledično tudi konkurenčnostjo države.

AndrejO je izjavil:


Zanimivo. Pa ravno Mazzini je bil tisti, ki mi je (med drugim) odprl oči za to vseprisotno razlaganje kako je hudo, kako nič ne gre in kako je bolje, da nas nihče niti ne povoha. Če bom imel to srečo, da se še kdaj srečava, ga bom vprašal o razlikah med njegovimi mislimi, ko je pisal, in mojim razumevanjem, ko sem bral tole.


Še enkrat: nikoli nisem trdil, da jamranja ni. Samo, da je ob celem kupu resnih in oprijemljivih problemov popolnoma nepomemben. Posledica, ne vzrok. Kakšnega dokaza, da gre za dejanski resničen vzrok naših težav ni podal nihče.

Žal, ob trdoglavosti nekaterih, ideloške zaslepljenosti drugih in nepripravljenosti obeh skupin za kakršnekoli omembe vredne spremembe, le težko ne zanesejo človeka v občasno malodušje.

Vseeno pa izpostavljanje problemov IN njihovih rešitev, ter delovanje na reševanju (heh, pisma poslancem :))), je po mojem mnenju daleč od apatičnosti o kateri govori Mazzini. Ti pa, s svojim zanikanjem težav aktivno podpiraš apatično množico, ki ima posledično zaradi razvrednotenja vzrokov še manj motiva za neprijetne spremembe.

Aja, pozabljam, sprememb ne rabimo, samo še verjeti moramo dovolj močno. ;((

AndrejO ::

thramos je izjavil:

Vseeno pa izpostavljanje problemov IN njihovih rešitev, ter delovanje na reševanju (heh, pisma poslancem :))), je po mojem mnenju daleč od apatičnosti o kateri govori Mazzini. Ti pa, s svojim zanikanjem težav aktivno podpiraš apatično množico, ki ima posledično zaradi razvrednotenja vzrokov še manj motiva za neprijetne spremembe.

Ne zanikam težav, ne ukvarjam pa se s težavami, ki po oceni "mojih izbranih strokovnjakov" ne obstajajo, in težavami, ki se tujih investitorjev po mojih pogovorih, ne tičejo. Je pa res, da sem se verjetno že malo "pokvaril", glede na to, da se učim od Amerov.

thramos je izjavil:

Aja, pozabljam, sprememb ne rabimo, samo še verjeti moramo dovolj močno. ;((

Goniš svoje dalje...

pegasus ::

AndrejO je izjavil:

Strinjam se. Moje trenutno razmišljanje gre zato v smer, da je potrebno začeti z manjšimi projekti, ki "zasejejo" potencial prihodnje rasti.
Ja, to je to. Take ideje so, tudi izvedba je že napeljana, samo še sponzor se išče. V normalnih okoliščinah bi to morala biti država, a sem pri nas nad tem že obupal.

thramos ::

AndrejO je izjavil:


Ne zanikam težav, ne ukvarjam pa se s težavami, ki po oceni "mojih izbranih strokovnjakov" ne obstajajo, in težavami, ki se tujih investitorjev po mojih pogovorih, ne tičejo. Je pa res, da sem se verjetno že malo "pokvaril", glede na to, da se učim od Amerov.


Hočeš rečt, da rajši verjameš subjektivnim cvetkam tvojih izbranih kolegov (ma če so Američani, so pa zihr kul), kot pa priporočilom mednarodnih organizacij, tujih gospodarskih zbornic ter domačih agencij in inštitutov? Morda zato, ker eni govorijo kar želiš slišati, drugi pa nekaj, kar se ne sklada z tvojo ideologijo ter prinaša boleče spremembe? Ja, ti in lep del Slovenije. Zato pa smo kjer smo in tukaj bomo še kar nekaj časa.

(evo, kako preprosto človeka zapelješ v malodušje >:D)

AndrejO ::

Eni so tisti, ki imajo denar, investicijske ideje in focus na točno določeno stvar. Drugi pa so tisti, ki se ukvarjajo s širšo sliko in problemi, ki se prvih ne tičejo vedno. To dvoje se ne izključuje, samo cel kup stvari, ki so pomembne nekomu, ki razmišlja o nakupu podjetja ali pa o položaju domačih poslovnih subjektov, green-field investiciji ni pomembnih. Če se pogovarjamo o večjih ali manjših podatkovnih centrih in podobnem, so to green-field investicije.

Malodušje je pretirano.

thramos ::

Meanwhile, sorodna tematika, nekdo zapušča Slovenijo: Zakaj se je bilo treba preseliti v Švico?.

Ker je članek za paywallom Financ, nekaj citatov:

Skladi tveganega kapitala radi vlagajo v podjetja s sedežem v Schwyzu, saj poznajo pravni sistem, pravila igre - pravni in davčni okvir - pa se spreminjajo enkrat na desetletje. Deželnega tveganja tako rekoč ni.

Davki so pregledni in prijazni. Neto plača je obremenjena s približno 18 odstotki davkov in prispevkov obeh - delodajalca in zaposlenega (bruto II). Visoke neto plače (tajnica približno 4.500 švicarskih frankov) se tako prevedejo v še vedno znosen strošek za podjetje.

Pravni okvir se le redko spreminja, tako da je ta tradicionalnost razumljiva. In posledično, pravna praksa je znana: ve se, s čim na sodišču pravdo dobiš ali izgubiš. Zakoni s področja intelektualne lastnine so jasni, mednarodno priznani in dobro ščiteni. Blagovne znamke so prepoznane in vrednotene, kršitve kaznovane.


Daleč od tega, da so to vsi argumenti, morda tudi ne najpomembnejši. So pa takšni, da nanje lahko vplivamo danes in tukaj. A v Sloveniji rajši z lupo iščemo razloge, da nam ne bo treba spremeniti nič.

AndrejO ::

Ne bom se spustil zvleči v širšo debato, ki presega problematiko podatkovnih centrov tujih ivnestitorjev. Se pa strinjam, da so v Sloveniji nenehno spreminjanje ZGD in ZFPPIPP ter prepočasno delovanje sodišč za tuje investitorje dva zelo pomembna negativna dejavnika.

To seveda nisem "spoznal" šele sedaj, temveč sem v tej temi že omenil kot relevantna dejavnika, skupaj z še enim.

AndrejO je izjavil:

Se pa strinjam, da se verjetno vsakoletno servira nasvete na temo "ne spreminjajte gospodarske zakonodaje vsako četrtletje", "preveč sodnih zaostankov niža pravno varnost" in "infrastruktura je primerjalno slaba", kar kaže, da se nasveti res ne primejo, ne glede na dobronamernost.

thramos ::

A, ok. Navedbe o preglednosti in prijaznosti davkov ter o posledični znosnosti stroška za podjetje pa so laži? Oziroma zakaj jih sploh omenja, saj naj bi bile za investitorja popolnoma nepomembne? Zakaj gospod Mertelj zgolj ne primerja višine povprečne bruto (khm, bruto bruto) plače, pozabi na vse ostalo, se zgrozi in pobegne v Romunijo?

AndrejO ::

Ko boš videl kako je tajnica v Sloveniji plačana 4.500 CHF bruto, boš lahko verjel zgodbici o tem, da imajo davki karkoli za opraviti s to širitvijo. Tudi Pipistrel ima tovarno v Italiji iz čisto določenega razloga, ne pa zaradi 10 drugih o katerih se je hkrati razpravljalo. Tvegan kapital ima svoja pravila igre in, če ga želiš, se mu prilagodiš.

To ne pomeni, da visoki davki niso problem. Niso pa problem, ki se bi preveč tikal tujih investitorjev, ki iščejo primeren kraj med Nemčijo in Turčijo.

thramos ::

Mhm, vsi nam lažejo. Agencije, inštituti, investitorji ... vsi po vrsti. Vse je samo neoliberalistična propaganda. Resnične vzroke v javnost spravljajo le neznanci na forumih, pa jim nihče ne vrjame. ;((

AndrejO ::

Resnični vzroki so čisto lepo in jasno zapisani. Napisano pa je tudi še precej drugega.

Logika tega, kako je "tajnica" za 4500 CHF neto zaradi nižje davčne stopnje in preglednejših davkov cenejša od "tajnice" v Sloveniji, ki verjetno lahko samo sanja o 4500 CHF bruto, pa boš lahko razložil samo ti. Je pa lepo, da verjameš na besedo, da so v Švici stroški dela nižji tudi v luči tako neposredno navedenega zneska.

Malo bo potrebno vključiti možgane. Slovenija npr. še vedno nima mednarodne pogodbe z ZDA o certificiranju letal in vsi ostali razlogi v luči tega za njegovo podjetje preprosto odpadejo. To ne pomeni, da ne obstajajo ali bremenijo drugih, niso pa pomembni za Pipistrel.

V začetku odstavka je lepo zapisano, da je Datalabu zanimiv tvegan kapital in tega dobiš tam, ne pa tu. Nikjer ni nič skritega in poslovna logika je kristalno jasna. Je pa popularno omenjati davke, pa če ti so ali pa niso pomembni za konkreten primer.

Za podatkovne centre sem tudi napisal kaj menim, da je relevantno in še naprej me v tej temi ne brigajo stvari za katere ni nihče pokazal zakaj bi bile relevantne za ta konkreten primer. Splošno debato se gremo lahko v problemih človeštva. Vprašanje se je glasilo, zakaj data centra ni v Sloveniji.

sheeshkar ::

AndrejO je izjavil:

Vprašanje se je glasilo, zakaj data centra ni v Sloveniji.

Razlogov je veliko in so bili že večkrat našteti na tem forumu, kot tudi v različnih člankih dnevnega časopisja od osamosvojitve naprej. Med njimi presenetljivo ni prav pogosto (oziroma ni nikoli) omenjena "negativnost", ne tista lokalna (na forumih ali kje drugje), ne tista v tujini, kjer naj bi Slovenci samo blatili domovino, namesto da bi sadili rožice neumnim tujcem, ki svoje informacije o potencialnem mestu investicije zbirajo samo od zdomcev (morda boš tudi mene obtožil cinizma, vendar morda je to reakcija na tvoj vzvišen ton, ki ga zasajaš v tej temi).

thramos ::

AndrejO je izjavil:


Logika tega, kako je "tajnica" za 4500 CHF neto zaradi nižje davčne stopnje in preglednejših davkov cenejša od "tajnice" v Sloveniji, ki verjetno lahko samo sanja o 4500 CHF bruto, pa boš lahko razložil samo ti. Je pa lepo, da verjameš na besedo, da so v Švici stroški dela nižji tudi v luči tako neposredno navedenega zneska.


Če bi malo bolj podrobno prebral in razumel citat, bi opazil, da ni govora o "nižji stroški dela kot", ampak "prevedejo v še vedno znosen strošek". Kot sem ti že napisal zgolj z primerjavo golega bruto zneska ne dosežeš ničesar, kar je jasno tudi direktorju Datalaba, tebi pa kot kaže ne. Če bi rekel, da so elementi konkurenčnosti bistveno bolj kompleksni in povezani, bi se ponavljal, pa ne vidim smisla.

Za svoje trditve nisi podal nobenega dokaza, da so trditve o elementih konkurenčnosti Slovenije napačne, prav tako ne. Izjave neznančevih kolegov, pa če prav so "Ameri", niso vredne prav dosti, sklicevanje na "popularnost" trditev prav tako, še posebej, ker so te trditve podkrepljene z različnimi študijami (a so tudi te lahko popularne).

AndrejO ::

Ali ne znam razumljivo povedati kakšna je perspektiva od zunaj, s strani tistih, ki podatkovne centre gradijo, ali pa tolčem neumnosti. V vsakem primeru bolje, da "zavežem kljun", razmislim sam pri sebi kako in kaj ter dam prostor drugim, da v miru povedo svoja mnenja.

ulemek ::

AndrejO je izjavil:

Strinjam se. Moje trenutno razmišljanje gre zato v smer, da je potrebno začeti z manjšimi projekti, ki "zasejejo" potencial prihodnje rasti. Pri teh menim, da Slovenija je "tehnično" konkurenčna, ni pojavlja pa se "v konkurenci", ker za njo pogosto ne ve nihče ali pa o njej nekaj ve samo iz stereotipov.

Recimo go6 je bil en takšen projekt, ki je imel super potencial, pa ga ni uspelo sirše vnovčiti, kot bi ga lahko. Da ne bo pomote, tudi sam 2010-2011 nisem imel pojma zakaj in kako, danes pa se lahko v perspektivi samo še tolčem po glavi, kako sem bil zabit. Jan je imel vsaj eno fenomenalno idejo za katero mi je šele danes jasno, da ni bila znanstvena fantastika in bi potrebovala samo nekaj več ljudi, ki bi verjeli v uspeh, in nekaj manj nejevernih Tomažev med katerimi sem bil žal tudi sam.


Tipičen primer je tudi Pipistrel. A ga pestijo težave, ki dejansko so problem vseh investitorjev pri nas. Gradnja je lahko hud problem, če nimaš izbrane lokacije z ustreznim DPN-jem. Birokracija se tu ne konča. Pa tudi cene imamo UFO za nepremičnine. Italija in avstrija sta primerljivi ali celo bolj konkurenčni. Pipistrel ima razmeroma visokoprofiliran kader v velikem deležu med zaposlenimi in tu se obdavčitev plače pozna. Je Italina precej ugodnejša. Tudi država ne poskrbi za bilateralo na področju letalske varnosti, da bi lahko izvažal svoje proizvode v ZDA oz. nimajo sogovornika na strani države, da bi se tega sploh lotili.

Ena od obmejnih italijanskih bank je zgroženo ugotovila, da se birokracija za odprtje bankomata pri nas vleče pribl. leto dni, v Italiji pa malce več kot 1 mesec.

Pri nas so določene težave, ki odbijajo investitorje. Niso pa nerešljive in premostljive. In strinjam se, cinizem in destruktivno razmišljanje pri tem nikakor ne koristita.

thramos ::

Zatiskanje oči in zanikanje težav prav tako ne.

ulemek ::

thramos je izjavil:

Zatiskanje oči in zanikanje težav prav tako ne.

Da si Andrej zatiska oči, ne bi rekel. Niti najmanj.

Prej bi pripisal cinizmu, da je obrambni mehanizem, ki izvira iz psihologije, a v psihologiji množic hitro pridemo do zaključka, da družbo samo sabotira. Podobno kot otopelost.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple zaradi nasprotovanja prebivalcev obupal in odpovedal milijardno investicijo na

Oddelek: Novice / Ostale najave
339703 (6297) gruntfürmich
»

Facebook na Irskem gradi nov podatkovni center

Oddelek: Novice / Ostale najave
94369 (2764) Ghost7
»

Google bo gradil nov podatkovni center na Nizozemskem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6720412 (17279) ulemek
»

Google s preveč denarja, zato gre v tujino po nakupih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
10336271 (32357) sensei
»

Microsoft gradi velik podatkovni center v Iowi

Oddelek: Novice / Ostale najave
3210006 (7745) krneki0001

Več podobnih tem