» »

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je kakšnih 55.000 primerne kakovosti za izvajanje prepoznave obrazov. To je pomemben in doslej slabo izkoriščen vir podatkov, moremo prebrati v internih dokumentih NSA.

Prepoznavanje oseb na fotografijah še ni vsemogočno in nezmotljivo, a računska moč, kakovost algoritmov in velikost podatkovnih baz rastejo izjemno hitro. FBI in drugi organi pregona že imajo možnost iskanja po vladnih podatkovnih zbirkah, denimo po fotografijah za vozniška dovoljenja. NSA pa je v prednosti, saj lahko nabirajo tudi ogromne količine zasebnega materiala. Vanee M. Vines, ki je v NSA zadolžena za odnose z javnostmi, pravi, da nimajo dostopa do baze fotografij imetnikov vozniškega dovoljenja in ameriških potnih listov. Precej skrivnostnejša je glede slik v vizumskih prijavah, na družabnih omrežjih, prestrezanja videoklicev in videokonferenc itd.

Prav tako NSA sodeluje v programu Pisces, kjer gre za zbiranje biometričnih podatkov na mejnih prehodih različnih držav. Njihov lastni program Wellspring pa prečesava elektronsko pošto in išče fotografije, ki so primerne za prepoznavanje oseb.

11 komentarjev

Gregor P ::

na družabnih omrežjih

Predvsem tukaj smo jim (naivno nevede) sami servirali naše fotografije oz. več njih, da imajo algoritmi tako malo lažje delo:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Oberyn ::

V bistvu lepa priložnost za tiste, ki želijo izginiti z radarjev. Plasiraš velike količine fotografij povsem tujih obrazov, taganih s tvojim imenom in drugimi podatki. To velja pravzaprav za vse podatke, ki jih tako patetično zbirajo. Z malo truda bi se dalo ustvariti povsem zgrešen profil. Kolikor so ti programi zmogljivi, pa jih je verjetno možno precej okrog prinesti s premeteno strategijo masovnega plasiranja ponarejenih podatkov, ker so pač samo programi. Mogoče tržna niša?

3p ::

Oberyn: Zdaj pa pozabi na naivno predpostavko, da tam sedijo sami butli in pomisli, če bi ti sedel tam... na koga bi bil najbolj pozoren? Na nekoga ki vsepovsod objavlja sliko svoje "riti" ali nekoga, ki se trudi identiteto skrivati. Žal ne najdem linka na članek, ki pravi da so pozorni na #2.

nodrim ::

gradijo lahko dva ločena profila, enega vezanega na ime, ki ga uporabniki sami tagajo ob objavi slike ... drugi pa se gradi samodejno samo iz prepoznave slik in se ga na koncu taga, šele ko je identiteta potrjena .. na tega drugega nimamo nobenega vpliva

mtosev ::

itak se že vse prestreza. komu pač ni všeč lahko nič ne piše po netu al karkoli objavlja pa je.lahko pa se tudi povsem odklopi od interneta in je problem rešen
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Oberyn ::

3p je izjavil:

Oberyn: Zdaj pa pozabi na naivno predpostavko, da tam sedijo sami butli in pomisli, če bi ti sedel tam... na koga bi bil najbolj pozoren? Na nekoga ki vsepovsod objavlja sliko svoje "riti" ali nekoga, ki se trudi identiteto skrivati. Žal ne najdem linka na članek, ki pravi da so pozorni na #2.

Bah, programi, ki zbirajo in prečesavajo te podatke, niso neka vsemogočna magija. Tako kot vsi ostali programi delajo smešne napake, z zvito strategijo zavajanja s prirejenimi podatki jih po moje lahko dobro zmedeš. Mogoče se pa seveda tudi motim (tm Pečenko).

dronyx ::

To se pravi, da bodo naslednje verzije dronov kot je Predator sposobne povsem samodejno krožiti nad določenim področjem in če bodo na sliki prepoznale "terorista" ga bodo avtomatično eliminirali s primernim odmerkom Hellfire nevtralizatorja?

>>>... na koga bi bil najbolj pozoren?

To jaz trdim tudi za Tor in podobna omrežja, ki naj bi posamezniku zagotavljala anonimnost na spletu. Prej nasprotno. Na take so potem pa še posebaj pozorni in kaj hitro dobiš zvezdico poleg tvojega imena v evidenci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Karlos ::

Bomo kmalu hodili takole našemljeni :))
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

YaN-cH ::

Prve pol minute videa, kot nalašč spada k teji novici.

antonija ::

Karlos je izjavil:

Bomo kmalu hodili takole našemljeni :))
Goths and Emos must be terrorists!!! Run for ze hills!!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

s6c-gEL ::

Maska ne pomaga, tudi način hoje je unikaten.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Oddelek: Novice / NWO
237552 (6087) LJ4L
»

NSA prebira tudi smse, Obama napovedal reforme

Oddelek: Novice / Zasebnost
167480 (4053) Hayabusa
»

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Oddelek: Novice / NWO
3211430 (9161) poweroff
»

NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po celem svetu

Oddelek: Novice / Zasebnost
4817374 (13954) Iatromantis
»

NSA ve, s kom se družite

Oddelek: Novice / Zasebnost
3015393 (7753) mitja

Več podobnih tem