»

Slovencema četrta nagrada na Intel ISEF-u

Slo-Tech - Potem ko je bila lani Slovenija na največjem svetovnem tekmovanju znanstvenih projektov in raziskovalnih nalog za srednješolce Intel ISEF zgolj opazovalka z manjšo delegacijo, sta tja letos prvikrat potovala slovenska predstavnika. Miha Gulič z II. gimnazije Maribor in Klemen Ducman s Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor sta s projektom High Frequency Resonant Transformer pod mentorstvom Marka Jagodiča osvojila četrto nagrado v kategoriji fizika in astronomija ter prejela tudi denarno nagrado v višini 500 dolarjev.

Intel ISEF je največje tovrstno tekmovanje na svetu, kamor se je letos uvrstilo več kot 1700 tekmovalcev iz več kot 75 držav oziroma regij. Tja so potovali najbolje...

24 komentarjev

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali...

4 komentarji

Srebro za Slovenijo na lingvistični olimpijadi

Slo-Tech - Včeraj se je končala še ena mednarodna tekmovanja iz znanja, in sicer lingvistična olimpijada (IOL), ki je letos potekala od 27. julija do 4. avgusta v Ljubljani pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Čeprav je IOL precej mlajša od svojih bolj slavnih sorodnic (matematične, fizikalne in kemijske), ni tekmovati na njej zato nič lažje.

Slovenija na njej tekmuje od leta 2008, letos pa so jo zastopali Rok Kaufman (Gimnazija Vič), Lara Jerman (ŠC Rudolfa Maistra Kamnik), Lidija Magdevska (Gimnazija Bežigrad), Valentina Prevc, Teja Močnik, Mirjam Homar (vse Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Vida Papler (I. gimnazija v Celju) in Aljaž Koželj (Gimnazija Kranj). V konkurenci 132 tekmovalcev iz 27 držav so...

4 komentarji

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

NEST 2009

Slo-Tech - Še dober teden nas loči od letošnjega NESTa. Prostor je trenutno 55,5 odstotno zaseden, prijave pa sprejemamo še do petka. Vse ekipe, zainteresirane za tekmovanje CTF v administraciji strežnikov, prosimo, da nam po elektronski pošti sporočijo, kateri je njihov najljubši operacijski sistem.

Na program je bilo dodanih nekaj novih predavanj, ki so vsekakor vredna ogleda. Glede na vprašanja v zvezi s tekmovanji v različnih igrah pa bi radi še enkrat ponovili znano Slo-Tech geslo: Igra se vse (in karkoli). Tekmovanja s smiselnim številom tekmovalcev na koncu dobijo v podelitev nagrade v vrednosti sorazmerni s številom tekmovalcev.

55 komentarjev

Na mladih svet stoji

24 ur - Letošnja prireditev Intel ISEF, katere glavni pokrovitelj je Intel in deluje že od leta 1950, je velik poklon tudi Sloveniji. Srečanje je tokrat združilo več kot 1.200 mladih raziskovalcev iz 40 držav. Slednji so se potegovali za različne nagrade pri predstavljenih dosežkih, od štipendij do zmogljivih rač. sistemov.

Lahko smo ponosni, da so med njimi tudi trije dijaki iz Nove Gorice. Niko Gorjup, Matjaž Bone in Matjaž Humar so naredili načrte za ionski pospeševalnik, s katerim bi bilo moč prožiti jedrske reakcije. Pospeševalnik bi lahko koristno uporabili v medicini, industriji, izobraževanju in raziskovalnih inštitutih. Za svoj dosežek so prejeli vsak po 1.500 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev