»

Ta teden na nebu geminidi, vrhunec s petka na soboto

Slo-Tech - Zadnji roj meteorjev, skozi katerega bomo potovali letos, so geminidi. Vsako leto so vidni v prvi polovici decembra, svoj vrhunec pa dosežejo okrog 14. decembra. Tako bo tudi letos.

Vir meteorjev iz roja geminidov je asteroid 3200 Faeton s premerom približno pet kilometrov, ki kroži okrog Sonca po orbiti z obhodnim časom 523 dni, njegova oddaljenost od Sonca pa se spreminja od 0,14 do 2,4 astronomske enote. To pomeni, da se Soncu približa bolj kot Merkur in kasneje oddalji na razdaljo za Marsom. Taka orbita - Faeton se Soncu približa najbolj od vseh poimenovanih asteroidov - je značilnejša za komete. Faeton je starševsko telo geminidov, kar vemo šele od leta 1983. Tako dolgo so ga iskali prav zaradi njegove nenavadne orbite.

Geminidi

3 komentarji

Meteorski roj perzeidov dosega vrhunec

NASA - Kakor vsako leto vas opominjamo, da te dni vrhunec dosega vsakoletni meteorski dež perzeidov. Gre za meteorje, ki pripadajo znanemu roju, katerega starševsko telo je komet Swift-Tuttle. Ime so dobili, ker njihov radiant leži v ozvezdju Perzeja. Komet so prvikrat odkrili leta 1862, njegova obhodna doba pa je 133 let; videli so ga še leta 1992. Komet za seboj pušča starejši roj prašnih delcev, ki so stari v povprečju tisoč let, in mlajši, a svetilnejši pramen iz leta 1862. Čeprav je komet relativno mlad, pa so njegove potomce perzeide opazovali že vsaj 2000 let. V Evropi so jih zgodnji kristjani imenovali solze svetega Lovrenca, ker gre za najsvetlejši meteorski roj v letu in ker Lovrenc goduje 10. avgusta.

Zemlja vsako leto v drugi...

10 komentarjev

Danes ponoči meteorski dež Liridov

Slo-Tech - Danes ponoči bo svoj vrh dosegel meteorski dež Liridov, ki se vsako leto pojavijo med 16. in 27. aprilom, vrhunec pa dosegajo nekje na sredini. Svoje ime so dobili po ozvezdju Lira, kjer leži njihov radiant (s tem izrazom označujemo točko na nebo, od koder navidezno izhajajo meteorji). V resnici so meteorski roji seveda ostanki kometov in tako Liridi izvirajo od kometa Thatcher (C/1861 G1). Gre za enega izmed najdlje poznanih, saj prva poročila o opazovanju tega kometa z obhodnim časom okrog 400 let segajo v čas stare Kitajske. Liride so prvikrat dokumentirano opazovali leta 687 pr. n. št.

Pogoji za opazovanje bodo zelo dobri. Liridi bodo torej najbolj vidni, ko bo Lira nad obzorjem in Sonce pod obzorjem. Sonce zaide danes ob 19.57, jutri pa ob 19.59, za...

12 komentarjev

Meteorski roj kvadrantidov 4. januarja

Zvezdna karta

vir: meteorshowersonline.com
NASA - Ko je mednarodna astronomska zveza leta 1928 razdelila nebo na 88 ozvezdij je Zidni kvadrant (Quadrans Muralis) žalostno izpadel iz množice sprejetih ozvezdij. Danes je to nekdanje ozvezdje del ozvezdja Volar, ki se nahaja na severu.



Kvadrant pa bo v noči s 3. na 4. januar vseeno opozoril na svoj obstoj z meteorskim rojem kvadrantidov, ki bo viden kratek čas, po Luninem zahodu, po tretji uri ponoči. Če bodo pogoji za opazovanje dovolj dobri lahko pričakujemo od 60 do 200 meteorjev na uro. V nasprotju z najbolj znanimi...

5 komentarjev

Nocoj meteorski roj Geminidov

Slo-Tech - Pred iztekom leta nas bo oplazil še en meteorski roj, ki je odlična priložnost za zamudnike, ki si niste uspeli ogledati Leonidov, Perzeidov in drugih. V teh dneh namreč lahko opazujemo meteorski roj Geminidov, ki bo svoj vrhunec dosegel danes ponoči, po zahodu Lune, ki bo ob 0.22 uri, in pred Sončevim vzhodom, ki bo ob 7.46 uri.

Njihov radiant leži v ozvezdju Dvojčkov, starševsko telo pa najverjetneje asteroid 3200 Faeton, ki je bil nekdaj meteor. V premeru ima dobrih pet kilometrov, njegova eliptična tirnica pa ga zanese vse do 0,14 astronomske enote blizu Sonca. Zato je tudi dobil po sinu boga Heliosa, Faetonu. Ozvezdje Dvojčka je iz naših krajev vidno celo noč, tako da bomo odvisni le od vremena in sposobnosti...

40 komentarjev

Predvidoma najboljši meteorski roj leta 2009 šele prihaja

Space - Če ste zamudili Leonide, Orionide, Perzeide ter ostale podobne meteorne roje, ne skrbite. Glede na napovedi najboljše letos šele prihaja. In sicer meteorski roj Gemindov, kateri so posledica šele pred dobrimi 20 leti odkritega delovanja asteroida oz. najverjetneje ugaslega kometa, imenovanega 3200 Phaethon.

Meteorski roj Geminidov bo imel vrh akrivnosti v ponedeljek, 14. decembra ob 6:00 po našem času. Vendar ne skrbite, saj je ta meteorski roj poznan po širokem časovnem razponu vrha aktivnosti, zato je primerni čas opazovanja lahko tudi eno noč prej/kasneje. Predvidena aktivnost je 100 meteorjev na uro. Za njih je značilno počasno gibanje po nebu in relativno velika svetlost, ob zelo svetlih meteorjih pa tudi tudi obarvanost. Ker gre pretežno za ostanke kamnin in ne ledu, kot je to pri večini ostalih meteorskih rojev, so ti meteorji na nebu dlje časa in se večkrat zgodi, da prepotujejo velik del horizonta, predno ugasnejo.

Za opazovanje letošnjih Geminidov boste vsekakor...

9 komentarjev