» »

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Bliža se naslednja velika ponudba delnic: Zynga

Slo-Tech - Zynga je tik pred javno ponudbo delnic (IPO), ki se ima zgoditi v naslednjih tednih. Vlogo za izvedbo IPO so ameriški Agenciji za trg varnostnih papirjev (SEC) vložili že julija, sedaj pa se bliža odločilni dan. Zbrati nameravajo vsaj milijardo dolarjev, kar je po mnenju nekaterih občutno preveč, medtem ko drugi menijo, da je visoka cena povsem upravičena.

Predvideva se celo, da naj bi tržna kapitalizacija Zynge po začetku kotacije zrasla do okoli 20 milijard dolarjev. Ali je to za podjetje, ki nima otipljivega izdelka, marveč ustvarja digitalne vsebine, preveč? Odgovor ni preprost, saj bi po tej popreproščeni razvrstitvi lahko oporekali tudi vrednosti filmskih studiov, proizvajalcev klasičnih iger in celo tržnim analitikom. Zyngo namreč najdemo vmes med temi kategorijami.

Res sta glavni molzni kravi podjetja FarmVille in Mafia Wars, a to še zdaleč ni edini adut podjetja. Z njima sicer zbere lepe denarje s prodajo virtualnih dobrin v igrah (in app purchases), a še pomembnejše so informacije o igralcih, ki jih zberejo. Zynga pravi, da dnevno zberejo 15 TB podatkov o uporabnikih, ki jih nato skrbno premeljejo in s pridom izkoristijo pri vpeljavi novih funkcionalnosti in ciljanem oglaševanju. Prav slednje je pomembna skrivnost Zynge, ki stalno posodablja ponudbo svojih iger - tudi s prevzemi podjetij, katerih je bilo letos že 13 - da se uporabniki skupaj s svojimi vedenjskimi vzorci ves čas zvesto vračajo. Ogromne količine podatkov, ki jih zberejo od njih, skrivajo mnogo podatkov, ki jih lahko uspešno izluščijo šele v zadnjih letih, ko so računalniška moč in pomnilniške kapacitete dovolj napredovale. In to je nekaj, česar ne počne ali želi početi zgolj Zynga, ampak praktično vsak spletni trgovec.

Manj kot pet odstotkov uporabnikov spletnih iger dejansko nakupuje virtualne dobrine s pravimi dolarji, zato je poznavanje uporabniških navad in preferenc tako zelo pomembno. Trg pa je kljub temu velik zaradi količine vseh igralcev, tako da se na njem letno obrne več kot sedem milijard dolarjev, od tega približno polovica v socialnih igrah. Do leta 2014 naj bi se znesek še podvojil. Zynga je letos v prvih devetih mesecih ustvarila 828 milijonov dolarjev prihodkov.

Kdaj točno bo Zynga izvedla svoj IPO, še ni znano. Če bo to letos, ga bodo izvedli v naslednjih dveh tednih, saj kasnejše praznično obdobje ni ravno primerno za tovrstne finančne operacije. Vsekakor pa morajo pohiteti, saj je bilo v zadnjih mesecih izvedenih kar nekaj IPO-jev IT-podjetij. Največji je bil Groupon ta mesec, ki je zbral 700 milijonov dolarjev svežega kapitala in po tržni kapitalizaciji ob IPO-ju med IT-velikani zaostal le za Googlom. Zynga mora uloviti ugodno ozračje, dokler so investitorji kljub kriznim obetom še pripravljeni vlagati, a po drugi strani ne sme preveč zavlačevati, saj bo ob Facebookovem IPO-ju za nekaj časa izginila s časopisnih naslovnic.

17 komentarjev

urbybaby ::

men jih outlook označi kot spam

mtosev ::

koga briga.games for wasting time on facebook:8)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Isotropic ::

kje se pa lahko kupi take delnice? prek posrednika na nyse?

black ice ::

Zynga se preveč zanaša na FB. Ob morebitnem propadu le-tega bo tudi podjetje izgubilo velik delež prihodkov.
Moje mnenje: precenjeno podjetje, tako kot konkurenca.

Edit: splača se kupiti takoj na začetku in prodati čez kakšen teden. NKBM style.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: black ice ()

Tody ::

Haha, eni še kr naivno mislite da bo FB propadel v roku enega tedna. Lejte koliko časa je myspace umiral pa še zmeri je online. Če bodo pri Zyngi zaznal da se facebook sesuva bodo zelo hitro postavili svoje lastno omrežje in folk bo lepo špilal naprej in zapravljal še več. Kam dajo teh 15TB vsak dan pa res nevem :)

black ice ::

Tody je izjavil:

Haha, eni še kr naivno mislite da bo FB propadel v roku enega tedna.

Kje sem pa to zapisal? Kljub vsemu, ni dobro imeti vseh jajc v eni košari.

Mišljeno je bilo za delnice, ker jih bo folk pograbil. V roku tedna, dva bo možnost največjega kratkoročnega profita, a hkrati tudi velikega rizika. Mogoče se pa vseeno bolj splača investirat v ruleto.

Glede teh 15 TB: normalno, da jih analizirajo in rezultate po delih prodajo. Tudi jaz bi jih.

Marat ::

Ko se že omenja Groupon - njegova delnica je baje že pod IPO vrednostjo. Zynga se bo po moje držala bolje, vsaj meni se zdi bolj perspektivna kot pa neki daily dealsi :)

JesusChrist ::

Tody je izjavil:

Haha, eni še kr naivno mislite da bo FB propadel v roku enega tedna. Lejte koliko časa je myspace umiral pa še zmeri je online. Če bodo pri Zyngi zaznal da se facebook sesuva bodo zelo hitro postavili svoje lastno omrežje in folk bo lepo špilal naprej in zapravljal še več. Kam dajo teh 15TB vsak dan pa res nevem :)


Ok se samo meni zdi ali je to komentar užaljenega Facebook Gangstera? Sploh se ne gre za propad zaradi neprihajanja uporabnikov (ker je na svetu dovolj 12 letnikov, da se bodo vedno celi nori vračali), ampak v primeru kakega nezaželenega napada, ki lahko resno vpliva na priljubljenost, izgubo podatkov, (ne)dosegljivost.

Kar pa se tiče zynge ... glede na njihove igre ne bi kupil niti ene delnice.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

skika ::

Zynga zna tiskat dnar.

Tody ::

Ninjeti nebi se mogel bolj motiti v vseh stvareh kar si napisal.

Tebe kot investitorja boli kita kake igrce imajo, če imajo seks igrce ali pa če imajo pobiranje zelenjave, tebi je važno edino donos delnice. Modeli obvladajo, miljarda je faking velik denarja.

RejZoR ::

To ni res. Investitorja še kako preklemano zanima, če se bo stvar tud dolgoročno obnesla. Firma zdele že laufa, pa bo čez leto ali dve še vedno?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gregor P ::

Pred vsako firmo preži nevarnost, da je čez dve leti ne bo več oz. da bo manj uspešna, zato pa so delnice tvegana naložba, katerekoli. V tem primeru tudi, ali ni podjetje morda precenjeno.

Pri teh ekstremno "adiktivnih" igrah je le vprašanje, če bo v naslednjih letih še vedno dovolj strank in pa če so sposobni svežih zamisli. Če se recimo krog uporabnikov širi in ima vsako leto več milijonov uporabnikov, potem imajo tudi te igre vedno svež pritok zasvojencev.

Lahko da bo nekega dne konec teh iger (propad FB-ja, naveličanost igralcev ker podjetje spi in ni novih idej ipd.), ampak ravno jutri se to še ne bo zgodilo. Kot vedno pa ne moreš kupiti delnice in potem čez 30 let pogledati, kakšen je donos, ampak moraš praktično biti na dnevni bazi skoz na preži; in niti to ni nobena garancija, da ne boš ob koncu ob ves denar; tvegana naložba pač:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

brin4 ::

novodobna zahodna ekonomija - prodajanje megle

ni čudno da smo v riti

LexLuthor ::

iDiots
www.pasice.si

blackbfm ::

novodobna zahodna ekonomija - prodajanje megle

ni čudno da smo v riti


Itak, ker pravo delo je lahko samo težko fizično delo vsaj 12 ur dnevno, pa še kakšna nadura. Vse ostalo je megla:))

brin4 ::

blackbfm je izjavil:

novodobna zahodna ekonomija - prodajanje megle

ni čudno da smo v riti


Itak, ker pravo delo je lahko samo težko fizično delo vsaj 12 ur dnevno, pa še kakšna nadura. Vse ostalo je megla:))

primerjaj kaj se dogaja z nami pa kaj s kitajsko

blackbfm ::

Kaj delaš tukaj potem če je tam tok boljše? Tu imamo samo meglo:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pok socialnega balončka

Oddelek: Novice / Rezultati
4915611 (12304) spirit
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010130 (8086) antonija
»

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
289495 (8387) techfreak :)
»

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Oddelek: Novice / Ostale najave
105582 (4320) 3p

Več podobnih tem