» »

Odkriti tavajoči planeti brez svoje zvezde

1
2
»

WarpedGone ::

Še ena divja: kakšno takšno zgubljenu dušo bi lahko kakšna zvezda tut posvojila za svojo.
Mal razloži, zakaj noben klasičen model formiranja našega osončja ni sposoben hkrati sproducirat vseh tipov planetov katere mamo mi, al sam plinaste orjake al pa sam skalnat drobir.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Kaj hudica pa zapolnjuje prostor med galaksijami? Medzvezne razdalje so gromne in tam se resnicno lahko skriva mnozica temnih planetov. Razdalje med galaksijami so pa se toliko vecje...

Temne galaksije?

Thomas ::

Milijon ton prahu in plina na volumen Sončnega sistema je povprečno v intergalaktičnem prostoru.

V interstelarnem je komot bistveno več. Za eno Zemljo na isti volumen, če se najde, imamo temno maso pokrito. Od očesa, čez palec.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JamesBond ::

To, da je temne mase največ okoli galaksij se tudi nekako sklada s to idejo. Če bi slučajno blo res in vse s temno masno povezane seksi hipoteze padejo v vodo bom kar malo jezen :)

Bellatrix ::

Jst pa se bolj nagibam k temu, da sploh ni nujno da je v medgalaktičnem prostoru "temna masa" v obliki planetov, prahu ali česar koli. Dejansko je lahko tam prostor prazen, oz. vsebuje le nekaj atomov na m2.
Podpiram pa to glede planetov v galaksijah, kar bi tudi moralo pojasniti zakaj gravitacijska sila z oddaljenostjo od središča ne peša ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Zgodovina sprememb…

Bellatrix ::

People are quick to judge and slow to correct themselves.

Thomas ::

Če bi slučajno blo res in vse s temno masno povezane seksi hipoteze padejo v vodo bom kar malo jezen :)


Sej vem da to praviš napol v hecu, mi je jasno. Ampak težko se bodo astrofiziki odrekli fensi idej o dark matter, res težko. Ker bo izpadlo - kaj smo kadili zaen plevel!? Ena Zemlja na volumen osončje pa ja ni tak problem!

Sploh še, ker vidimo da so skoncentrirane po tisoč skupaj, pa je lahko samo ena taka koncentracija na par kubičnih svetlobnih let.

Preklet plevel. Ni ga kadu samo Sagan!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pol pa, namest da bi nastala situacija delovala počasi streznitveno, takoj Saganisti dodatno zakurjo!

Dark matter collecting inside exoplanets could heat some cold worlds enough to support life, even without the warm glow of starlight.


Že gledajo additional Marsijance po nebu, namesto da bi se pošteno vprašali. Tovariši je mogoče, da smo bili mi vsi voli?

Je mogoče, žal, je mogoče. Moja malenkost je bila v tem (ne še nujnem, da se razumemo) primeru, tudi zraven. Smo predpostavljali dark matter s tako gotovostjo kakor nune predpostavljajo Jezusa in Marijo.

O tem, kaj je pa potem s temno energijo, pa rajš še ne bi. En maček naenkrat bo dovolj. Dark Jedi physics, hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Milijon ton prahu in plina na volumen Sončnega sistema je povprečno v intergalaktičnem prostoru.

To si pa močno podcenil.

Thomas> Tovariši je mogoče, da smo bili mi vsi voli?

Na srečo znanost ne deluje tako. Takoj, ko se nepričakovana reč izkaže za resnično, se privzame, da smo se motili. Druge možnosti ni in nikogar ni treba biti sram, da ni pomislil na to možnost.

Thomas> O tem, kaj je pa potem s temno energijo, pa rajš še ne bi.

To potrebujemo samo zato, da se en eleganten matematičen model vsaj toliko ujema z meritvami, da se lahko delamo, da ni povsem napačen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Bellatrix ::

In all phases, the interstellar medium is extremely dilute by terrestrial standards. In cool, dense regions of the ISM, matter is primarily in molecular form, and reaches number densities of 106 molecules cm−3. In hot, diffuse regions of the ISM, matter is primarily ionized, and the density may be as low as 10−4 ions cm−3. Compare this with a number density of roughly 1022 cm−3 for liquid water. By mass, 99% of the ISM is gas in any form, and 1% is dust. Of the gas in the ISM, 89% of atoms are hydrogen and 9% are helium, with 2% of atoms being elements heavier than hydrogen or helium, which are called "metals" in astronomical parlance. The hydrogen and helium are a result of primordial nucleosynthesis, while the heavier elements in the ISM are a result of enrichment in the process of stellar evolution.


Interstellar medium @ Wikipedia
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Thomas ::

Temule Belatrixu tale forum očitno koristi. Možno je, da mu koristi še kaj drugega. Ampak napredek zadnjih mesecev je vsekakor zelo dober. Čestitam.

(NI nobene ironije.)

Never the less. Interstellar in intergalactic je čisto nekaj drugega. IGM je redka ko svetniki med mafiozi. Se pa najde kej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Pred leti je izšel zelo dober članek o mejah merljivosti medgalatičnega medija, ki razdela teorijo okoli edinega temeljito opazovanega in premerjenega oblaka (Okroy) medgalaktičnega prahu. Poiščem in prilepim, morda zvečer.

Thomas ::

Če je "izšel pred leti", se ga sploh ne trudi limat. Imamo novejše podatke, s staro teorijo si ne bo noben dost pomagal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Če je "izšel pred leti", se ga sploh ne trudi limat. Imamo novejše podatke, s staro teorijo si ne bo noben dost pomagal.

Teorija o mejah merljivega še vedno velja - minimalna gostota za zaznaven gravitacijski učinek in minimalna ionizacijska temperatura sta zelo podobni skozi praktično ves medgalaktični prostor.

Thomas ::

Gravitacijski učinek intergalaktičnega plina na galaksije je 0. Ne glede na njegovo gostoto. Ki pa JE okoli "milijon ton na osončje".

Treba ločit med interstelarnim in intergalaktičnim prostorom. Intergalaktični je sigurno zelo prazen, bi videli po svetlobi oddaljenih galaksij, če bi ne bil.

Interstelarni (=znotraj galaktični) prostor je pa drugo. Komot bi bil nafilan z "Jupitri" ali "Zemljami" pri skoraj absolutni nuli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Gravitacijski učinek intergalaktičnega plina na galaksije je 0.

Ne na galaksije, nase in na svetlobo, ki potuje skozenj.

Thomas> Treba ločit med interstelarnim in intergalaktičnim prostorom. Intergalaktični je sigurno zelo prazen, bi videli po svetlobi oddaljenih galaksij, če bi ne bil.

Točno o tem "videnju" govori članek. Obstoječe oblake smo zaznali ravno s takšnim gravitacijskim lečenjem, ki je pa zaradi nizke gostote izjemno šibko. Kljub temu je oblak vsaj deset magnitud gostejši od tvoje ocene (za "prazen prostor", ki ni oblak, pa seveda ne vemo natančno, ker ga ne vidimo).

Thomas> Interstelarni (=znotraj galaktični) prostor je pa drugo. Komot bi bil nafilan z "Jupitri" ali "Zemljami" pri skoraj absolutni nuli.

Ta možnost se ne zdi več tako čudaška, kot še nekaj mesecev nazaj.

hamax ::

Ocenili so, da je takih osamljenih Jupitrov okoli 400 milijard v nasi galaksiji. Tudi ce zraven dodamo se manjse planete, je to veliko premalo za temno maso. Seveda je mozno, da je ta ocena zelo napacna.

Thomas ::

Ko pridemo iz praktično 0 na 400 milijard v zelo kratkem času, je 400 milijard težko ravno prava številka. Lahko je 40 milijard ali 40 bilijonov. Kar je pa več kot dovolj, da pokopljemo temno maso. In se začnemo počasi spraševati še okoli temne energije, kakšna iluzija je pa tu posredi?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hamax ::

Nisem prebral originalnega clanka, tako da ne vem na kaksnih podatkih temelji njihova ocena.
Trenutno komot dopuscam, da so se zmotili za 100x.

Tudi ce tole niso pravi kandidati za temno snov, imam obcutek, da se bo v naslednjih nekaj letih standardni model zelo tresel.

Thomas ::

Med nami in Soncem je prostora za dva planeta. Enega, Merkurja, večina niti nikoli ne vidi. Med nami in Proximo je 10^15 krat več prostora. Če je milijardinko tako gost, kot tale do Sonca, je dark matter odvišen pojem.

Za lažjo predstavo, v namene lastne presoje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Clovek se vprasa kako to, da ze prej niso prisli do kaksne take ideje. Namrec sama ideja o planetih, ki prosto plujejo po vesolju ni tako zelo nova. Spomnim se jo oz ene stare Sci-Fi zgodbe...

WarpedGone ::

Temna snov je bol seksi.

Na nek način so teli planeti že po definiciji temna snov. Sedaj so samo uspeli najt način, kako to temno snov zaznat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Jst ::

Ampak temna snov je še easy del. Temna energija je problem, ker več kot vidimo vesolja, več temne energije rabimo (procentualno), da se nam enačbe izidejo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

KaRkY ::

En mali izračun. Če ta slika drži je temne snovi 4x več kot vidne. Naša galaksija ima maso 7.0x1011 sončeve mase in če to ti planeti okoli 50% mase sonca izračun pokaže da bi jih potem moralo biti 56x1011. Po vsej verjetnosti bi jih moralo biti še več.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Thomas ::

Lahko gledaš tudi tako. Tako so navsezadnje gledali doslej.

Lahko te pa potenca nad 10 ne impresionira preveč in slediš zgornjim razmišljanjem.

Tvoja glava, tvoj svet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vajenc ::

Takšna novica bolj preseneti vas "fundamentaliste". Mene bi resnično presenetilo, če bi rekli, da so odkrili Vogonske ladje velikanke z zasenčenimi lučmi :)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Double_J ::

Potrdili so obstoj temne energije...

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnolo...
Dve šivanki...

Thomas ::

Nič niso "potrdili obstoj temne energije". Samo pospešeno širjenje so izmerili.

Razlika je bistvena.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ja, samo s temi planeti tudi če zapolniš vso maso, ne razložiš tega širjenja.
Dve šivanki...

Thomas ::

Nobeden ne razlaga širjenja s planeti v interstelarnem prostoru. Nobeden.

Razlagamo gravitacijsko stabilnost galaksije, pri opaženih hitrostih koženja zvezd okoli galaktičnega središča.

Razlagamo temno snov in ne temne energije.

Dark matter so (lahko) ti planeti. Niso pa to dark energy.

Treba dobro ločiti oboje! Potem debatiraš, sicer se raje vzdržiš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bellatrix ::

Kolikor vem je hitrost zvezd ki se nahajajo blizu jedra 'enaka' hitrosti blizu roba galaksije. Torej bi moralo obstajati več možnosti:
- ali gravitacija z oddaljenostjo ne peša (manj verjetno)
- ali se ob robu galaksije nahaja veliko več mase kot predvidevamo (ki deluje kot proti-gravitacija?), kar bi razložilo, da je hitrost zvezd na robu 'enaka' tistim ob jedru ....
- je mogoče, da je smer vrtenja jedra obratna od smeri vrtenja roba galaksije ?
- kaj se dogaja z zvezdami v zlati sredini... je mogoče, da se tiste zvezde v sredini premikajo veliko počasneje kot tiste ob jedru in ob robu... ali je hitrost premikanja enaka za vse zvezde ne glede na položaj ?

V bistvu stvari ne poznam ravno dobro, zato me zanima če je kaj od tega kar sem napisal sploh verjetno ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Double_J ::

Dark matter so (lahko) ti planeti. Niso pa to dark energy.


To ja, samo obstaja neka povezava tule. Če obstaja eno, zelo verjetno tudi drugo.
Dve šivanki...

Thomas ::

Videt je (bilo) kot da obstaja, ja. Vendar če so temna snov interstelarni planeti, potem je največja povezava med temno maso in temno energijo pridevnik "temna". In pa to, da ne znamo dobr gledat. Da smo takorekoč antitalent za opazovanje Vesolja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bellatrix ::

Ahjej... problem bo takoj rešen če predpostavimo, da so vse stvari za katere mi predpostavljamo da imajo maso v bistvu energija, vse kar nima mase, v tem primeru temna energija, pa je masa.

Mogoče pa to niti ni tako pametna ideja;((.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Thomas ::

Najbrž ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Nekak sta masa in energija interchangeable in je na konc v bistvu vseen cesa ti zmanjka. Verjetno ti je mal lazji z maso, ker jo je verjetno lazje opaziti in izmeriti

dzinks63 ::

Vse zvezde in tudi drugi delci nad absolutno nulo sevajo v raznoraznih valovnih dolžinah. Sevanje v vesolju je od njegovega nastanka dalje. V vsem tem času, se je v vesolje poslalo "morje" energijskih paketov in ti so še vedno tu, v njem, v našem vesolju in tu bodo tudi ostali, saj iz njega ne morejo pobegniti. Če bi vse te pakete energije skozi celotno življensko dobo vesolja do sedaj sešteli, bi prišli do vsote te temne energije, katera je tu, vendar je mi ne vidimo, je pa megalomansko velika in vedno več jo je. Sedaj, če res ta energija pospešeno poganja širjenje vesolja potem ni čudno, da je temu tako. Potem takem se bo širjenje vesolja ustavilo, ko se bo vsa masa v tem vesolju spremenila v energijo ali pa celotno vesolje z obstoječo maso skupaj ohladilo na absolutno nulo, sevanja ne bo več in takrat, se bo vesolje začelo krčiti in zbijati čisto energijo v točko iz katere se bo rodil novi big bang.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Saladin ::

Clovek se vprasa kako to, da ze prej niso prisli do kaksne take ideje.

Easy.
Fiziki ne ugibajo (preveč).

Temnih planetov niso eksperimentalno opazili - torej jih "ni bilo".
Imeli pa so dokazan vpliv "nečesa" kar enakomerno daje maso celotnemu vesolju in ta koncept se je sam zrealiziral v "dark matter" - pač "nekaj" nevidnega, kar daje dodatno maso.

Po eni strani razumljivo - po drugi pa pokaže težavo, ko razmišljaš zgolj en korak anprej - ne pa dva ali več.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

nekikr ::

Kar je po eni strani logično. Če razmišljaš (pre)več korakov naprej lahko zelo hitro zabredeš v razne teorije strun, 15 dimenzionalno vesolje (in ko se tudi to ne izide dodaš še tri) in tako dalje. Skoraj, da je bolje počakati na novo tehnologijo, ki ti nekaj omogoči, kot pa da greš na slepo in zabiješ ogromno časa za prebijanje zidu z glavo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Thomas ::

Evo. Dva modra posta zgoraj. Resno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mipe ::

Ja saj, nima se smisla ukvarjati z nečim, česar niti zaznati ne moreš.

Že imamo dovolj lovcev na paranormalno...

Saladin ::

Ja saj, nima se smisla ukvarjati z nečim, česar niti zaznati ne moreš.

Če imaš za cilj teorije vsega in material za bodočo dokazljivost, ti ne preostane nič drugega kot permutiranje vseh racionalnih možnosti, selekcijo med najboljšimi/najverjetnejšimi in poskus dokazovanja le teh.

Ogromno časa tako zapadeš v slepe ulice (ali neskončne širjave). Ampak tudi neuspela teorija je dobra teorija - peč eliminiral si eno variablo in greš lahko naprej na drugo.

Fizikom se to ne splača - na dolgi rok z dovolj vztrajnosti pa prideš tako do rezultatov.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Bor H ::

Glede na to da fiziki lahko postaviji toliko teorij kot je ljudi na zemlji (al pa fizikov..) bi bilo to preveč časovno potratno in se ne bi premaknili verjetno nikamor.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrnite nam planet Pluton!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115436 (3883) Turtl
»

Odkriti tavajoči planeti brez svoje zvezde (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9216036 (12361) Bor H
»

Kepler poletel v vesolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
105252 (4396) Thomas

Več podobnih tem