» »

Internet Explorer je najmanj varen brskalnik

1
2
»

ahac ::

Kot da bi od voznikov zahtevali, da so avtomehaniki.

Avtomahanik ravno ni treba bit, ampak mal osnov kako deluje avto je pa prav, da poznaš.
"Aja.. treba je bencin točit, da bo šel avto naprej?" Tega pač nikol ne slišiš.. ampak podobne bedarije pri računalniku pa.



btw. Tole je tisto, kar je omenil tyaz:


Še celo lepo piše kako naredit, da bo IE default browser. Da ne bi kdo kaj drugega uporabljal!
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

B-D_ ::

En namig za vse ki idiotom popravljate računalnike...

Firefox skinned as IE

Če misli da v svoji primitivnosti še vedno uporablja "allmighty" shit IE, potem bo (ab)user happy, vi pa tudi ker mu ne boste brisali 100 spywareov s compa vsake 2 tedna:
Navodila kako nadgraditi IE v spodoben browser

p.s.: Pa ne pozabit "deinštalirat" originalnega IEja tako da pobrišete njegovo ikono z namizja in jo zamenjate z linkom na superiornejšo varianto. >:D

mspiller ::

Verjetno se ne splaca posebi novice pisat:
Market share firefoxa po XiTi v EU
Slovenija na drugem mestu ... Way to go !!! :D :D :D
Lahko jo pa kdo drug :)

Poldi112 ::

O tem je že bila novica.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

mspiller ::

Poldi ... res je ... samo una novica je bila izpred pol leta, ta statistika pa je od 08/01/06.

MrStein ::

In spet smo pri Resnici™ po Microsoft-u :
Naši izdelki so popolni. Vsi problemi so v preostalem delu realnosti, ki nas nič ne briga.

Če bi avto med vožnjo po dežju vodo not puščal, bi letel nazaj v tovarno, da bi veter vse delavce porušil (in to cela serija). "MS Avto" in podrepniki pa bi rekli, ja uporabnik je kriv, zakaj se vozi po takih slabih razmerah ? Zakaj ni sam zadihtal špranje ? Nismo mi krivi, če mu ni mar za suhost vozila...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

Poldi112 - Še enkrat enostavno: če imamo proizvoda A in B, kjer proizvod A uporablja 70% prebivalstva, proizvod B pa 20% prebivalstva, za kateri proizvod se ti bolj splača iskati "luknje"?
In kolikšen bo procent iskalcec lukenj?
Ponovno karikiram: najvarnejši brskljalnik bi bil tisti, ki bi ga uporablja en sam uporabnik. Prvič zato, ker drugi o njem ne bi imel pojma, drugič zato, ker se z enim uporabnikom ne bi nihče ukvarjal (ciljna grupa premajhna).

Microsoft ::

Itak. Recimo, poglejte katere avte kradejo: Audi, BMW, Renault, VW. In to je to. Tega plehovja je polno. Po drugi strani pa ne bo noben sel kradit enga avta, ki ni dragi in je zelo redek. Recimo kak Saab, ki ga enkrat na leto vidis, pa se to v kaki reklami.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Monster ::

uporabo brkljalnika z avti ne mores primerjat :) .. kdo bo pa sol vkrast cliota ko jih je malo morje ... rajš kakega bemfla ko vsaj nekaj dobis za njega .. se pravi glih kontra
Ka zaboga...

Poldi112 ::

StepniVolk, še kar ne razumeš. Sicer imaš popolnoma prav, ampak si žal popolnoma izven konteksta - kakšno zvezo ima tvoj komentar/argument z novico??? Ker oba sistema sta imela precej lukenj, tako da ne moreš reči da je Firefox "zmagal" ker pač ni imel nič za popravljati.

Testiralo se je ne koliko lukenj je ampak koliko časa traja da jih zaflikajo. In tu je ne samo na področju browserjev ampak tudi os-a odprtokodna skupnost precej bolj ažurna.

Pa še enkrat za vsak slučaj:
Testiralo se je ne koliko lukenj je ampak KOLIKO ČASA TRAJA da jih zaflikajo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Looooka: Hja, v bistvu to kar si rekel ni res. V bistvu je SONY dobil cloaking device od "hekerjev" in v bistvu 99% tipicnih botnet zombie masin laufa Windows.

V bistvu je na tipicnih un*x sistemih precej tezje skriti proces kot na Windows sistemih. Ali je vdor tezji ali lazji je odvisno predvsem od administratorja, seveda pa k temu da se v unix in unix-like sisteme ne da kar tako vdreti mocno pripomoreta dve stvari: a) redki so unix serverji, ki jih postavljajo amaterji in b) mnogi distributerji sistemov se mocno trudijo, da bi varno nastavili ze privzete nastavitve, tako da bi se moral administrator potrudit, da bi luknjo v svoj streznik sploh zvrtal.

In ja, IE (s komponentami Windows sistema, ki jih uporablja) dejansko povzroca najvec gospodarske skode od vseh programov na internetu. Pohvalno je, da se Microsoft to zdaj trudi izboljsati, zalostno je pa, da do izboljsane varnosti ne grejo ravno po optimalni poti. IE pac sucks. Mogoce bo pa v Visti nov browser, built from the ground up to be secure. Sanja svinja kukuruz...

Matevžk ::

Se podpišem pod zadnji post (razen prvega odstavka, ker te teme pa niti ne spremljam tok natančno in ne vem točn za kva se gre :D) !
lp, Matevžk

OwcA ::

Testiralo se je ne koliko lukenj je ampak KOLIKO ČASA TRAJA da jih zaflikajo.

To ni res, ker je med odkritjem luknje in njeno odpravo prišla na dan že nova luknja, kar iz njihovih rezultatov ni razvidno. Testirali so točno to kar piše, koliko časa ni bilo nobene luknje [povezane z izvajanjem skript].
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Poldi112 ::

Ok, imaš prav, ampak najini dve trditvi sta še vedno precej blizu. S tem da isto velja za Firefox (da ko zaflikajo eno luknjo pride druga).
Če pa vzameš v zakup še to da je imel Firefox več lukenj je pa tvoja (pravilna) verzija še bolj obremenjujoča za Microsoft.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Poldi112 ::

Spajky, kaj hočeš povedati s tem linkom? Ker tudi na security delu nikjer ne zanikajo da je Firefox bolj secure od IE.
Če ga primerjaš z Opero sta precej izenačena (vsekakor je močno bližje operi kot IE). Secunia pravi da ima Opera trenutno odprt 1 Not critical advisory, Firefox 3 (najhujši je Less critical), Explorer 6 pa 21 (najhujši je Highly critical).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Spajky ::

d< ni vse zlato kar se sveti; sam za prebrat v info ... najbolj nevaren je vedno user sam sebi; zakaj pa hudiča jest nič ne staknem preko IE osnove ? 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

poweroff ::

Kakšen argument pa je to, da je FF bolj varen zato, ker je manj razširjen in je posledično manj exploitov?

Iz tega argumenta sledi logičen zaključek - uporabljajmo tiste produkte, kis o manj razširjeni, pa bomo bolj varni. Torej je to kvečjemu argument za neuporabo MSIE.

Seveda imamo tradeoff - varnost / funkcionalnost, ampak funkcionalnost se med FF ter Opero in MSIE ne razlikuje bistveno...
sudo poweroff

Poldi112 ::

User ne sme priti v situacijo ko je nevaren sam sebi. Software ga mora pred tem braniti. V nasprotnem primeru je neuporaben. In to da ti ne stakneš nič ne pove nič (glede na to da je na ta način varnih samo 10% uporabnikov - zelo groba ocena).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matevžk ::

Nekoliko offtopic, ne berite tega :-)
Kar se tiče tistelih mitihov ... Nekaj vsebine na tisteli strani je resnične. Izpodbijal bom samo tisto, kar ni:

- Če so uradne sistemske zahteve IE nižje od Firefoxa, še ne pomeni, da Firefox na slabših mašinah ne teče. Na 486 čisto spodobno teče (preizkušeno). To le pomeni, da je MS upal meje spustiti nižje (na meje tega, kjer še 'deluje'), open-source community pa je napisala neko reasonable mejo za kolikor toliko udobno delo.

- Firefox se res zaganja dlje kot IE; kar se tiče hitrosti, je govora predvsem o hitrosti rendanja strani (kar je za večurno brskanje po internetu zelo ugodno).

- (To ni izpodbijanje.) Preseneča me podatek, da je Mozilla hitrejša od Firefoxa; resnično me zanima, kako je to možno in kaj na to pravijo vodje razvoja Firefoxa.

- Varnost: morda je IE z SP2 res precej pridobil in se približal Firefoxu, recimo, da ga je dohitel (čigava ideja je bila tista rumena vrstica anyway?). Vseeno pa Firefox še vedno opravi precej boljšo vlogo, ko gre za varovanje uporabnika pred spywareom in škodljivimi programi (nihče ni nikoli trdil, da bi moral browser odstranjevati svinjarijo z računalnika). Dialogi so narejeni bolj premišljeno, tako da uporabnik DA klikne že s kar težkim srcem.
Aja, securnia tudi pravi, da ima Firefox 'less critical', IE pa 'highly critical' varnostno stanje. Res je, da je Opera v nekritičnem stanju, torej Firefox ni najbolj varen brskalnik? Ne vem, kdo je kdaj trdil, da je? Ponavadi ga pač primerjamo s tistim, ki ima največji tržni telež ...

- Ne vem, kdo pravzaprav trdi, da firefox nima hroščev, da prepreči vse popupe, da je bil prvi z zavihki (hej, izšel je šele leta 2004; je pa zato Mozilla bila toliko prej -- z zavihki).

- Ne vem, kdo je trdil, da Firefox V CELOTI podpira vse pomembne w3c standarde, vsekakor pa tistale stran zavaja z "firefox ima pomanjkljivo podporo, IE pa zelo dobro - kar 87 %). Zakaj je firefoxova 94 % podpora (93 % v verziji 1.0) pomanjkljiva, IE pa je s 87 % zelo dober? Kot spletni developer prav tako rečem, da v Firefoxu praktično vsaka stvar, ki jo preberem na w3c, deluje, IE pa vedno rabi kakšen fine-tuning, da deluje tako, kot si želim.
Ah, in ACID2 test, ki ga priporočajo ... ja, firefox precej zgreši. Ampak če pa kateri imed modernih grafičnih browserjev zgreši bolj kot IE (testiral sem na 6.0.2900.2180.xpsp_sp2/.../ verziji), potem pa ... za en teden kazensko na prenosniku (kjer imam Windowse) uporabljam IE!

- Res je, da vse strani v Firefoxu ne delujejo, kot bi morale. Razvijalci so predvsem v preteklosti gledali predvsem na to, da dela v 'brskalniku' in the-browser je bil še do nedavnega IE. Zanemarjali so uradne standarde v prid IE. Stanje se spreminja. Stavek Firefox is not 100% Internet Explorer and ActiveX compatible. je neumen. Kdo si želi tega? Hočemo konzorcijeve standarde, ne Microsoftove.

- Avant browser, ki ga priporočajo, prav gotovo ne spremeni veliko na področju hitrosti rendanja in na področju varnosti, ali pač?

Da vidim, kakšna debata se bo razvnela >:D
lp, Matevžk

Azrael ::

Še vedno off topic ampak samo odgovor na prejšnji post:

@Matevzk:

Sem imel FF pa je kmalu letel dol, uporabljam MyIE2 na IE 5.5 osnovi, ker uporabljam Win98.

Zakaj je FF pri meni postal zgodovina?

- počasen zagon in počasno prikazovanje strani na C550MHz, zato o hitrosti na 486 resno dvomim
- precej strani ne dela prav (IE only), ni napaka FF, ampak tako je
- MyIE2 uporablja lahko IE ali Gecko engine in ima hitrost IE, tabe, popup blocker, mouse gesture, tako kot FF je preveden, oba sta free...

Glede varnosti, piškotki ostanejo za enim in drugim in je kakšen SpyBot S&D obvezen v vsakem primeru. Ostalih grdobij v dobrih 2 letih uporabe MyIE2 nisem dobil, vsaj nič ni javil ne AV, ne npr Proces explorer. Tako, da IMHO te nadgradnje IE pokrpajo večino napak v zasnovi IE.
Nekoč je bil Slo-tech.

DCER ::

Pri obeh lahko nastaviš da se vse pobriše ob izhodu iz probrama. Tako da piškotki so res še najmanjši problem :)

McAjvar ::

se jaz off-topic :)

@matevzk: ravno sem bral oni link in sem razmisljal, da je avtor marsikje precej pristranski. no, cisto lepo si napisal, se popolnoma strinjam :) res je, da ni popolnega brskalnika, pa vendar ce se ze gre neko objektivno primerjavo, naj ne favorizira ie-ja oz. vsaj ne tako ocitno.

@azrael: imel sem moznost uporabe firefoxa (takrat se razlicice 0.5 do 0.8) na celeronu 600, pa moram priznati, da je primerjava ie-firefox bila v prid slednjemu. res pa smo imeli samo navadne user accounte na masinah, tako da se ni dalo kaj dosti nastavitev spreminjat.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Azrael ::

Vem prve vezije FF 0.x so bile v redu, kar se tiče hitrosti, potem pa vendno počasneje, dokler nisem obupal nad FF.

No ja, vseeno moram priznati, uporabljal sem ga dovolj časa, da so me okužili in navdušili nad uporabo s tabov:D
Nekoč je bil Slo-tech.

[BISI] ::

Matevzk: Sistemske zahteve so, tako kot ze sam ugotavljas, vedno tezavna presoja (sploh pri brskalnikih :)). Kaj ti pomagajo nizke sistemske zahteve, ko pa ves, da najnovejsega Internet Explorerja ne mores poganjati brez Windows XP in SP2.
Res da nimam dostopa do nobene 486, zato uporabljam kot najslabso testno konfiguracijo Celeron 433, 64 MB pomnilnika in windows 95. Pri tej konfiguraciji seveda lahko poganjas najnovejsi Firefox 1.5 (kakor tudi prejsnje in Mozillo Suite ter vse derivate za win platformo), ceprav windows 95 uradno ni podprt, ne mores pa na njem poganjati (ob trenutni konfiguraciji in operacijskem sistemu) Internet Explorerja 6 ali vec.
Ce ne das veliko na varnostne izboljsave, ki jih je Explorer dozivel s SP2, potem je vseeno ali uporabljas IE6+ ali IE5.x - sprememb v ozadju tako ali tako ni (no, pri sedmici sta bila odpravljena dva css hrosca ob izdaji prve beta verzije), security fixi pa so na voljo za obe inkarnaciji. Zato je popolnoma vseeno, ce na primer Azrael uporablja MyIE2 s kvazi starim jedrom.

Se smo pri varnosti... Za inovacije opozorilne vrstice bi tezko rekel, kdo se je spomnil tega. Je pa res, da bodo brskalnik kmalu zaceli uvajati obarvana polja z naslovom spletne strani, kar ze imajo nekateri brskalniki (ne vem, ce je bil prej sklenjen dogovor med Firefoxom, Safarijem in Opero ali v rugacnem vrstnem redu - ne pozabimo, da so povsod zaposleni Mozillasi...), Internet Explorer pa jo bo prejel v verziji 7 v sklopu obrambe pred "phishingom". Aja, v sklopu varnosti oziroma bolj zasebnosti lahko se omenimo moznost IE7, ki jo ima nov Firefox 1.5 - Clear Private Data... (kot receno, IE7). Sicer pa ne vem, zakaj bi primerjali produkt, ki je ze na trgu, in produkt, ki bo mogoce na trgu v letu 2006 (na polovici leta bomo tako ali tako se docakali Firefox 2.0, v zacetku 07 pa se 3.0 - tako da lahko zacnemo pocasi primerjat IE7 vsaj z Fx2, ce ne celo z Fx3)... Varnostni prijemi se bodo torej ocitno standardizirali (neverjeten korak Microsofta, podobno kot izbira Firefoxove ikone za feed-e).

Kar se pa tice hitrejsega zagona... Heh, ni mi jasno kako so uspeli hitreje zagnati klasicno Mozillco z mailnews kodo. Razen, ce so ji dopustili, da se naseli v pomnilnik.
And then I saw her face... Mozilla Firefox

Matevžk ::

Ja, no, tistale rumena vrstica je res ... zanimiva :D Inštaliram najnovejši Firefox, ma to vrstico -- u, fino, res huda inovacija. Ravno takrat nekako izide XP Service pack 2, inštaliram -- glej za zlomka, tudi IE jo ma -- kdo je idejni avtor?? :\
lp, Matevžk

M.B. ::

Vem da je vsaj verzija Firefoxa 1.0 imela to obarvano vrstico, je pa izšla 9.11.2004.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

BendeR ::

Ta famozna rumena vrstica se je prva pojavila v IE s prihodom SP2 (torej pred FF 1.0). V FF pa komaj ob izidu 1.0. Da ne bo kdo slučajno odkrival tople vode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

Microsoft ::

O kaki rumeni vrstici je to sploh govora?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Matevžk ::

Uni varnostni, k te opozori, da je blokiral popup, da spletna stran želi nekej namestit, ipd.
lp, Matevžk
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj vemo o napadih Spectre in Meltdown na procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9133905 (28400) D3m
»

Huda ranljivost v vseh napravah z Wi-Fi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7223799 (18764) SeMiNeSanja
»

Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Oddelek: Novice / Android
4217847 (11589) Cheetah
»

Najbolj luknjičav Apple

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3510671 (8385) MrStein
»

Internet Explorer je bil v letu 2006 ranljiv 284 dni

Oddelek: Novice / Varnost
334149 (2709) darkolord

Več podobnih tem