»

Odsluženi sateliti razpadejo in smetijo

Slo-Tech - Ameriški vremenski satelit NOAA-17, ki so ga prenehali uporabljati pred osmimi leti, je v orbiti razpadel na vsaj 16 kosov. Satelit so v orbito poslali leta 2002, nato pa je enajst let z višine 800 kilometrov snemal površje. Iz še neznanih razlogov je 10. marca razpadel, s čimer je povečal število smeti v orbiti. NOAA je konec tedna potrdila, da se je satelit razletel.

Čeprav razlog še ni znan, pa to ni prvi satelit v podobnih orbitah, ki je razpadel. NOAA-15 je novembra 2015 podobno razpadel približno poldrugo leto po prisilni upokojitvi. Februarja istega leta in oktobra 2016 pa sta razpadla še vojaška satelita DMSP F-13 in DMSP F-12. Ta dva sta razpadla zaradi napake v dizajnu akumulatorjev. Vse satelite je zgradil Lockheed Martin. Mimogrede, NOAA-17 je imel načrtovan rok uporabe slabe tri leta, a je deloval enajst let, preden so mu odpovedali ključni instrumenti.

Ko so NOAA-17 upokojili, so ga deaktivirali. To pomeni, da so odklopili akumulatorje, ugasnili oddajnike in odprli...

12 komentarjev

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

Ruski matematični čarovnik zavrnil nagrado

Washington Post - Marca smo pisali o matematičnem geniju iz Rusije Grigoriju Jakovljeviču Pereljmanu, ki je leta 2003 predložil dokaz Poincaréjeve domneve. Rešitev se je po natančni preveritvi izkazala za korektno in ker sodi med sedem matematičnih problemov tisočletja, kot jih je opredelil Clay Mathematics Institute of Cambridge, pripada Pereljmanu nagrada v vrednosti milijon dolarjev. Svojo ekscentričnost je Pereljman dokazal že večkrat, saj na primer ni sprejel Fieldsove medalje...

48 komentarjev

Kitajska se pripravlja na prvi sprehod po vesolju

New Scientist - Kitajska je pripravljena na njihovo najbolj drzno vesoljsko misijo doslej. V orbito bodo poslali misijo z človeško posadko, katere namen je 40-minutni sprehod okoli orbitalnega modula. Tako bodo lahko preizkusili nove vesoljske obleke, ki so bile načrtovane in izdelane izključno na Kitajskem. Če bodo vremenske razmere ugodne, lahko izstrelitev nosilne rakete opravijo že ta četrtek. Uspešna misija bo temelj za morebitno stalno kitajsko vesoljsko postajo, katere izgradnja je planirana do leta 2020, pa tudi za načrtovano človeško odpravo na Luno leta 2017.

Prva človeška kitajska odprava v orbito je bila leta 2003. Tako je postala ta država tretja sila, ki je zmožna izvesti vesoljske odprave z človeško posadko. Kitajska namerava predvajati posnetek odprave v živo, kar bodo storili z majhno sondo, ki bo lebdela v bližini glavnega modula. URL prenosa še ni znan, zato se splača pogledati spletno stran Šanghajske akademije za vesoljsko tehnologijo (SAST):

26 komentarjev

Nova vesoljska nagrada

Space - 4. oktobra se je končala prva zasebna vesoljska dirka Ansari X-Prize, kjer je prvo nagrado 10 milijonov dolarjev pobrala ekipa Burta Rutana in Paula Allena z vesoljskim vozilom SpaceShipOne. Sedaj pa se obeta nova, "Ameriška vesoljska nagrada", ki jo razpisuje podjetje Bigelow Aerospace. Nagrada je 50 milijonov dolarjev.

Na kratko nekatera pravila: vesoljsko vozilo mora prevažati vsaj pet oseb na višino 400 km in mora zaključiti vsaj dve orbiti okoli Zemlje na tej višini. To mora ponoviti v 60 dneh. Največ 20% vozila je lahko potrošljivega, vozilo mora pokazati sposobnost priključitve na napihljivi bivalni modul Bigelow Aerospace in pokazati možnost, da lahko tam ostane 6 mesecev. In ne popolnoma zanemarljivo: tekmovalec mora biti iz Združenih držav Amerike. Rok izvedbe je 10. januar 2010.

Namen te dirke je odvzeti primat ruskega vesoljskega vozila Sojuz, ki je trenutno najcenejše orbitalno vozilo za človeško posadko. Več o nagradi na dosegu klika.

21 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Slashdot - Le nekaj ur po prvem uspešnem zasebnem poletu v vesolje so se že pojavile govorice, da naj bi tudi NASA ponudila milijonske nagrade (med 10 in 30 milijoni dolarjev) za izdelavo zasebnih vesoljskih vozil. A ker je X-prize s svojimi zahtevanimi 100 km že skoraj dokončan, so se odločili za nekoliko večji iziv, glede na to da so tudi nagrade precej večje. Tokrat bodo morali zasebniki izdelati rakete, ki bodo lahko poletele malo dlje od Zemlje (orbita) ter na Luno. Vsekakor bolj zanimivo kot "samo" polet na 100 km.

9 komentarjev

Se začenja vesoljski turizem?

Slashdot - Ameriška vlada je sporočila, da je podelila prvo licenco za izgradnjo zasebne rakete s človeško posadko, s čimer naj bi prvič v zgodovini odprla vesolje za posameznike. Federal Aviation Administration (FAA) je licenco podelila podjetju Scaled Composites iz Kalifornije, ki ga vodil Burt Rutan, znan predvsem kot oče letala, ki je leta 1986 prvo obkrožilo svet, brez da bi vmes natočilo gorivo.

Space Ship One je sestavljen iz raketnega letala SpaceShipOne in White Knighta, eksotičnega reaktivca, ki bo ponesel raketo v orbito. Plovilo so izdelali na pobudo razpisa X PRIZE, ki naj bi pomagal zagnati vesoljski turizem. Nagrada za prvo mesto je bila 10 milijonov USD. Raketa bo morala nositi vsaj 3 ljudi in doseči 72 km nad Zemljo, postopek pa bodo morali ponoviti 14 dni po prvem vzletu. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi Tody.

10 komentarjev

Na "prag Vesolja"

New Scientist - Tale lepotica bo bržkone pred koncem leta, natančneje pred stoto obletnico prvega poleta s strojem težjim od zraka, odnesla prve tri komercialne astronavte na višino 100 kilometrov. No, ne ravno astronavte, bolje rečeno "preizkusne turiste". Za tem projektom stoji možakar, ki sliši na ime Burt Rutan. Avtor plovila Voyager, ki je prvi brez prestanka obletel svet. Več o tem.

5 komentarjev