»

Gigaherčni FSB! Sinhrono s pomnilnikom, prosim!

Tom's Hardware - Prehod iz 533 na 800 MHz FSB je pri Pentiumu 4 pomenil veliko. Zaradi visoke prepustnosti tu igra veliko vlogo prepustnost pomnilnika. Striček Tom nas je tokrat presenetil s preizkusom treh DDR 500 pomnilniških modulov različnih proizvajalcev -- Corsair, Kingoston in OCZ. Za to priložnost so Pentiumu 4 zvišali delovno frekvenco in tako izenačili prednje vodilo procesorja na 1 GHz. Pognali so ga skozi nekaj testov in prišli do zanimivih ugotovitev o tako hitrem pomnilniku. Klik!

34 komentarjev

Ko že govorimo o hitrosti...

X-Bit Labs - Korejsko podjetje Hynix je napovedalo prihod njihovega 500-MHz DDR SDRAM modula kapacitete 256 MB. Napovedani DDR500 pomnilnik, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo na voljo že avgusta v treh različnih paketih: FBGA, TSOP in QFP. Namenjen je predvsem igračarskim navdušencem, saj s svojo frekvenco dosti pripomore k boljši zmogljivosti sistema. Kot kaže bo edina težava dobavljivost pomnilnika na ameriškem tržišču, saj ima podjetje v Združenih Državah samo eno tovarno, uvoz v Ameriko pa je predrag. Klik!

4 komentarji

Izberite pravi pomnilnik za svojega Pentiuma 4

AnandTech - Z izidom Pentiuma 4 s prednjim vodilom pri 800 MHz so se postavile tudi zahteve po boljšem in hitrejšem pomnilniku, kajti prepustnost 6,4 GB/S ni mala malica celo že za zelo uveljavljen DDR400-pomnilnik. Na Anandtechu so na preizkus vzeli nekaj pomnilniških modulov različnih proizvajalcev. Hitrosti so se gibale od danes že povsem standardnih 400 megahercev pa do eksotičnih pol gigaherca. Po končanih testih so prišli so do zelo zanimivih ugotovitev, zatorej -- Klik!

0 komentarjev

Najhitrejši pomnilnik: XDR DRAM

več strani -

Če smo se še pred časom slinili nad DDR-pomnilniškimi moduli, malce kasneje pa nad DDR-II in QDR, se morajo proizvajalci sedaj znantno bolj potruditi, da nam na lica izvabijo nasmeške. Za zdaj jim to dobro uspeva.

Rambus, ki se za svojo preteklost in tožarjenja še presenetljivo dobro drži, je v četrtek skupaj z Elpido in Toshibo najavil novo vrsto DRAM pomnilnika -- XDR. Pomnilnik s kodnim imenom Yellowstone bo sprva tiktakal pri 3,2, kasneje pa pri 6,4 GHz, s čimer hitrosti današnjih pomnilnikov presega za faktor osem. Proizvajalci nam obljubljajo prepustnost vse do 100 GB/s, začetek proizvodnje za konec leta 2004, masovno proizvodnjo pa še leto kasneje. Uradna najava.

11 komentarjev

AOpen Aeolus FX5600

Digit Life - Podjetje AOpen je napovedalo prihod njihove grafične kartice, ki bo temeljila na NVIDIA GeforceFX 5600 čipu, imenovano AOpen Aeolus FX5600. Podjetje bo izdelalo dve inačici grafične kartice, in sicer ''hitro'' različico ter inačico, ki bo imela najboljše razmerje cene z zmogljivostjo. Aeolus FX5600 kartice bodo na voljo z 128 ali 256 MB pomnilnika, na tržišče pa jih bo podjetje poslalo 29. aprila. Poleg DVI, Video Out in CRT priključkov ter polne podpore VIVO modulu bomo na kartici našli tudi učinkovit Aeolusov ventilator. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Samsung izdeluje 333 MHz DDR SDRAM

Electic Tech - Že pred več tedni smo se lahko slinili, ko so nekateri proizvajalci procesorskih naborov (chipsetov) najavili, da bodo v svojih čipih podprli 333 MHz DDR SDRAM. Z napovedmi ni bilo nič narobe. Potrebovali smo le še proizvajalca, ki bo ugriznil v vabo in ponudil nove module. Ta nekdo bo Samsung, ki se spopada s pomnilniško krizo in upa, da mu bodo 333 MHz moduli prinesli nekaj dobička. Kakor poroča Electic, je novi DDR SDRAM 2.5-krat hitrejši od navadnega PC133 SDRAMA in za 25 % hitrejši od že kar uveljavljenega DDR266, ki deluje pri 133 MHz (266 MHz DDR - 333 MHz DDR deluje pri 166 MHz). Samsung navaja, da bodo novi moduli idealni za strežnike, grafične postaje, konzole in računalnike, ki vsebujejo procesorje, ki imajo višji takt od 1.5 GHz (Penitiumi4 in prihajajoči Palomini). Če pa bo 333 MHz DDR SDRAM upravičil pričakovanja, pa bomo videli kmalu, kajti Samsung se že pripravlja na masovno produkcijo le-tega....

0 komentarjev