»

Brezžični Toronto

Slo-Tech - V Kanadskem mestu, Torontu, so v sredo splavili prvi del Wi-Fi omrežja, ki ga gradi podjetje Toronto Hydro Telecom, katerega lastnik je mesto samo.

Trenutno je omrežje usposobljeno le v finančnem delu centra mesta, do decembra pa načrtujejo, da bo omrežje pokrivalo že šest kvadratnih kilometrov mestnega jedra in tako pokrivalo finančni center, dve univerzi ter občinske stavbe. Omrežje uporablja sistem dostopnih točk ("hot-spots"), katere so montirali kar na svetilke ulične razsvetljave.

Uporaba omrežja bo prvih šest mesecev brezplačna, po tem obdobju bo pa bo cena storitve znašala 5 dolarjev na uro, 10 dolarjev na dan ali 29 dolarjev na mesec. To gre seveda v nos komercialnim ponudnikom Wi-Fi storitev, ki pa imajo brezžična omrežja navadno omejena le na določene stavbe in ne pokrivajo tako širokega območja.

Več: CBC news.

Očitno se je pohod brezžičnih mest pričel. Kdaj se mu bomo pridružili Slovenci?

4 komentarji

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

Intel potihoma splavil novo čipovje

i848P

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - V naših novicah ste že lahko zasledili novico, da je Intel napovedal izid enokanalnega Springdale čipovja, i848P poimenovanega. Vseboval bo vse funkcije Springdale čipovja (podpora DDR 400, AGP 8X, Serial-ATA, Hyper-Threading), le da bo do pomnilnika dostopal po enem samem kanalu.

Intel je torej vsaj za polovico prirezal krila svojemu čipovju. Verjetno se sprašujete zakaj. Razlog za to je želja po osvojitvi nižjega cenovnega razreda. Več o tem.

0 komentarjev

Enokanalni Springdale

več strani -

Intel je nedavno izdal svoji čipovji za nove Prescotte, imenovani Springdale in Canterwood, ki sta si zelo podobni in nam nudita večino dobrot, ki so si jih Intelovi inženirji lahko zamislili -- dvokanalni dostop do pomnilnika, 800 MHz-FSB; Canterwood tudi zloglasni PAT.

The Register nas sedaj obvešča, da bo Intel storil tudi korak nazaj in predvidoma prihodnji mesec začel odpošiljati še "oskubljeni" Springdale. Glavni razlog bo kakopak cena, ki bo za odtenek nižja (28 ali 29 dolarjev na primerek) od cene i865PE čipovja. Tajvanski izdelovalci matičnih plošč vedo povedati še, da rahitični bratec i848P ne bo v ničemer zaostajal za Springdaleom, razen da ne bo podpiral dvokanalnega dostopa do pomnilnika. The Register, DigiTimes.

0 komentarjev

"Na PAT spominjajoča tehnologija" nič več?

X-Bit Labs - Intel čedalje bolj viha nos nad poplavo "na PAT spominjajočih tehnologij," ki jih vključujejo različni proizvajalci v svoje plošče z i865 naborom. Ako ste morebiti preživeli počitnice v kakšnem zakotju, naj omenim, da ima Springdale vgrajene, a onemogočene določene mehanizme, ki pohitirjo dostop do pomnilnika, visokoleteče poimenovane PAT. Čemu, porečete. Iz preprostega razloga, da bi se bolje prodajal njegov močnejši bratec Canterwood. In kaj potem storijo zli proizvajalci matičnih plošč? Packi nemarni ubogemu Intelu prekrižajo načrte s tem, ko PAT hinavsko vklopijo tudi v Pomladnih dolih. Resda pod drugim imenom, saj se sme PAT uporabljati le v povezavi z i875, jalova uteha, mar ne? Skrajni čas torej, da bošček udari po mizi in naredi konec tej travestiji. Po poročanju X-Bit Labs je z novo revizijo i865P in PE storil prav to. Na srečo pa tudi skozi te nevihtne oblake pronica žarek sončne svetlobe. Šlo naj bi namreč za modifikacijo zasnove same, zato up na obraten postopek ni...

3 komentarji

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

Poslovni rezultati Tajvancev

X-Bit Labs - Tajvanski izdelovalci matičnih plošč in ostalih računalniških pritiklin so objavili svoje poslovne rezultate za prvi mesec letošnjega leta. Najvišjih povečanj prodaje so se veselili pri ABIT, EPoX, MSI in DFI; nekoliko manj veseli so bili pri ECS in USI. Sicer pa, oglejte si preglednico.

Dohodki tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč (v milijonih dolarjev)
podjetje januar 2003 december 2002 mesečna rast
ASUS 183,72 155,34 11,1 %
ECS 160,6 162,04 -0,9 %
MSI 167,36 129,58 29,2 %
Gigabyte 84,86 84,46 0,5 %
USI 70,3 85,5 -17,8 %
AOpen 43,6 39,8 9,5 %
ABIT 29,76 7,33 305,9 %
Shuttle 16,27 14,59 11,6 %
Biostar 15,75 16,05 -1,8 %
Albatron 13 9,9 31,4 %
Chaintech 11,64 10,64 9,5 %
EPoX 11,25 7,94 41,7 %
Jetway 8,86 9,41 -5,8 %
DFI 7,88 6,70 17,6 %
Acorp 6,47 5,78 11,9 %
SOYO 4,05 6,24 -35 %

Izvirna novica.

5 komentarjev

Navitje tu, navitje tam, navitje v trgovini?

DigiTimes - Intel je naznanil namero, da bodo njegovi prihajajoči nabori čipov vsebovali omejeno podporo navijanju.

V drugem četrtletju prihajajočega leta tako lahko pričakujemo plošči Canterwood in Springdale, ki nam bosta v navezi z 800 MHz vodilom ter podpori DDR400 dovoljevali nastavljanje napetosti ter hitrosti RAMa.

Vse lepo in prav -- za 'nas'. No, kolikšna bo dejanska uporabnost, bomo še uvideli; se pa postavlja vprašanje, kaj bo tovrstna pol-uradna odobritev navijanja pomenila za trg -- še posebej razna garažna podjetja, ki jih v Sloveniji mrgoli. Spomnim se dne, ko sem na nekem oglaševalskem letaku uvidel računalo s Celeronom 300, ki je deloval pri 450 MHz...

Kaj pa, če prospekti in morebiti tudi računi ne bodo tako -- dosledni?

4 komentarji