»

Micron se pobira

The Register - Verjetno veste, pa tudi poročali smo že, da je Micron, eden vodilnih izdelovalcev pomnilnika, v razburkanih finančnih vodah (sicer, roko na srce, kdo pa ni?). Vendar se tudi temu velikanu obetajo mirnejše vode, saj so po treh letih zabeležili prvi četrtino, kjer so imeli dobiček.

Tako so zadnjo letno četrtino, kjer je sicer tudi promet najvišji, zabeležili ob 1,1 milijardah dolarjev prometa 1,1 milijonov dobička. Ta podatek pa menda ni pomembnen samo za podjetje samo, ampak je tudi dober znak, da se trg pomnilnika obrača na bolje. Kot pravijo pri Registru, ki se sklicuje na IDC, bo prodaja na svetovni ravni ostala visoka nadaljni dve leti, ko naj bi spet prišlo do prenasičenosti trga.

Kako je k dobrim rezultatom pripomogel Intel, in kaj je Micron pestilo pred časi, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

V pričakovanju Athlona 64(FX)

GamePC - Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov...

18 komentarjev

Tretjinski porast prodaje pomnilnika

The Register - Kot napovedujejo pri Gartner Dataquest, bo v tretjem letošnjem četrtletju prodanega za okrog 35 odstotkov več pomnilnika kot v drugem kvartalu. Kakorkoli že, običajno je, da se prodaja malenkostno dvigne v tretjem četrtletju, a napovedi kažejo, da bo letošnja bera to povprečje krepko presegla. Tudi Hynix je že objavil, da povpraševanje po pomnilniku pričenja dosegati proizvodnjo. Če so predvidevanja Gartner Dataquest pravilna, bodo v tretji četrtini letošnjega leta po svetu prodali za 5 milijard dolarjev pomnilnika, medtem ko so ga v drugi zgolj za 3,72 milijarde. Več o tem.

7 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je Gigabyte na Japonskem pred kratkim pripravil predogled nekaterih svojih plošč za prihajajoče Athlone64 in Opterone. Predstavljene so bile plošče, ki temeljijo na čipovjih AMD 8000, nVidia CK8 in VIA K8T800. Vse predstavljene plošče imajo precej standardne lastnosti značilne za nove plošče, izstopa pa GA-7A8DW, ki deluje na AMD 8151. Plošča je dvoprocesorska, na 940-pinskem ležišču, ima 1x PCI 33 MHz, 1x PCI-X 100MHz, 1x PCI-X 133MHz ter režo AGP 8x. To zanika nekatere govorice, po katerih naj dvoprocesorske plošče za Opterone ne bi vsebovale reže...

5 komentarjev

Še malo Opterona

The Register - Današnji dan je, vsaj tako kaže, v celoti posvečen AMDjevim Opteronom. The Register, vaš "večni vir preverjenih informacij", nam je danes postregel z novimi cenami AMDjevih procesorjev v prihodnosti. Najbolje jo bodo odnesli tisti, ki si nameravajo v prihodnosti kupiti Opterona, saj je Opteron 144 cenejši kar za 35 odstotkov (iz 669 na 438 USD), Opteron 142 za 33 odstotkov (iz 438 na 292 USD), medtem ko ostaja cena Opterona 140 nespremenjena. Seveda govorimo o veleprodajnih cenah na 1000 prodanih primerkov procesorja.

Tudi dvoprocesorski Opteroni so doživeli pocenitev -- Opteron 244 se je znižal iz 794 na 690 USD kar ustreza 13-odstotni pocenitvi. Opteron 242 je šel iz 690 na 455 dolarjem (24-odstotna pocenitev), in tako dalje. Pocenitvi niso mogli zbežati niti ostali modeli procesorjev iz AMDjeve ponudbe, saj so se v povprečju pocenili za 15 odstotkov. Novica in celotna tabela.

3 komentarji