»

9 GB na 96 kvadratnih centimetrih (DL DVD-/+R)

DigiTimes -

Konec tega, začetek naslednjega četrtletja lahko pričakujemo iz tovarn podjetij Ritek in CMC Magnetics prve enostranske dvoslojne zapisljive DVD medije. Kapaciteta takih medijev znaša 2*4,7*109 bajtov (8,75 GiB) - taki kapaciteti pravimo tudi DVD9.

Philips in Pioneer uvajata striktnejšo licenčnino za proizvajanje DVD+R DL medijev, zato bo proizvodnja teh medijev za manjše izdelovalce onemgočena, kar pa za nas v končnem efektu pomeni boljše medije. Ritek med drugim načrtuje masovno proizvodnjo ploščkov, okrog konca junija.

Prve enote Japonci že napovedujejo za sredino maja, Tajvanci so pa povedali, da bodo njihovi mediji 20-30% cenejši od konkurenčnih iz Japonske.

Opozarjajo pa nas, da naj ne pričakujemo hitrega padanja cen...

9 komentarjev

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

Slashdot - Prva asociacija povprečneža ob pomisleku na nekdanje države Sovjetske zveze, Jugoslavije in verjetno še kakšne podobne "združbe", je slaba gospodarska razvitost v primerjavi z Zahodom. To vsekakor drži do neke mere, a včasih se zgodi, da katera od omenjenih državic prekaša kakšno zahodno ravno na področjih, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. Nekaj takega se je zgodilo v Estoniji, kjer je prišlo do prave revolucije brezžičnega interneta.

Kar dve tretjini države, ki obsegata območje večje od dveh Slovenij skupaj, sta že pokriti z brezžičnim omrežjem. Trenutno ga sestavlja 285 pokritih območij, od katerih sta dve tretjini brezplačni za uporabo. Glavne zasluge za poplavo brezžičnega interneta v, zdaj ji že lahko tako rečemo, E-stoniji, ima Veljo Haamer, urednik spletne strani WIFI.ee, ki bdi nad razvojem brezčičnega interneta v državi. Klik!

Kot v kakšni estonski pravljici ...

26 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Modem? Tajvanski. WLAN-kartica? Tajvanska.

DigiTimes -

Evropejci in Američani se imamo za tehnološki velesili, ki združujeta najbolj izobražene ljudi in najboljšo tehnologijo. Recimo, da to do neke mere res drži, a je po drugi strani zanimivo pogledati statistiko, od kod naša oprema izvira.

Na DigiTimes pravijo, da naprimer kar 70 odstotkov xDSL-modemov izvira s Tajvana (18 od 26 milijonov). Največji proizvajalci so Ambit Microsystems, Askey Computer in Zyxel Communications. Klik!

Pri opremi za WLAN je ta številka še višja in se približa osemdesetim odstotkom, s čimer so tajvanski proizvajalci zaslužili okrog 164 milijonov dolarjev v drugem četrtletju letos. Celotni prihodki od prodaje omrežnih komponent (vključujoč ne brezžične) pa je znašal 400 milijonov dolarjev, kar je za slabih 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Klik!

4 komentarji

Seagate, Hitachi in Maxtor ...

Slo-Tech - ... so iz prodaje začeli umikati trde diske s kapaciteto med 40 in 80 GB, kar pomeni da umikajo prav najbolj prodajane. Razlog za umik proizvodov je slaba kvaliteta diskovja, narejenega na Kitajskem. Diski so imeli namreč slabe sektorje in so se čudno obnašali pri formatiranju. Največ, kar 15.000 teh pogonov je odšlo na Tajvan. Edini izmed štirih velikih proizvajalcev trdih diskov, ki ni imel nobenih težav, je Western Digital, saj ta nima tovarne na kitajsekm. Klik!

Hvala ReSpEcTu za novičko.

3 komentarji

Spametovanje

2CPU - Lepo je, da je Slo-Tech pustil vsaj malo vtisa na ameriški strani za računalništvo 2cpu. Pred časom (upam, da se spomnite), smo na 2cpu imeli zelo mučno debato, saj je človek napisal, da procesorska moč pri strežniških sistemih sploh ni važna, tako da je bolje vtakniti 2 single-processor VIA računalnika v veliki server case, saj bi se tako strežnik manj grel. Pustimo veliko luknjo v hitrosti... Pustimo tudi to, da se je debata na koncu sprevrgla v ozkomiselnost Američanov v slogu "what the fuck do you need Slovenian OC pages, you have American" ter v slogu "There are no Chinese OC pages because all Chinese speak American, you fucking a-hole". Ampak lepo je, da so se spametovali ter popljuvali idejo o dual Cyrix mamaplatkah, ki so jih predstavili na CeBitu.

7 komentarjev