»

Mozilla Sunbird

OSNews - Skupaj z novo alpha-različico brskalnika je ekipa Mozille izdala tudi novo različico programa, ki je izboljšana različica koledarja iz Mozille. Samostojna različica koledarja se imenuje Sunbird in deluje neodvisno od Mozillinega spletnega brskalnika. Program nam omogoča dodajanje sestankov, razporeditev časa ter seznam opravil, kar močno izboljša pregled nad dogodki in našim (ne)prostim časom. Primer koledarja. Povezava do datotek: Koledar kot dodatek Mozilli ter Sunbird kot samostojen program.

8 komentarjev

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Mozillazine - Mozilla.org je pravkar izdala Mozillo 1.5 Beta, ki prinaša predvsem novosti v odjemalcu za pošto in novice ter veliko nadgradnjo ChatZille, odjemalca za klepet po protokolu IRC. Končno smo dočakali tudi črkovalnik, ki je bil dolga leta na voljo le kot razširitev. Podrobnejše informacije o novostih, prenosu in znanih težavah lahko najdete tukaj ali pa se odpravite neposredno na prenos. Na voljo je že tudi slovenski jezikovni paket. Vabljeni k preizkušanju in poročanju o hroščih!

Scott MacGregor, ki je pred kratkim postal redno zaposlen pri organizaciji The Mozilla Foundation, pa je skoraj sočasno objavil izid prvega kandidata za izdajo Mozilla Thunderbirda 0.2. Tako je zapisano tudi v novi začrtani poti, po kateri so načrtovali sočasen izid Mozille 1.5b in Mozilla Thunderbirda 0.2 RC, skupaj pa naj bi izšli tudi končni različici obeh programov. Prenos!

12 komentarjev

Mozilla Firebird v slovenskem jeziku

Mozilla.Lugos.Si - Na voljo je Mozilla Firebird v slovenskem jeziku (za Tomaže)! Gre za prvo poslovenjeno različico čedalje bolj priljubljenega brskalnika, zato je prisotnih nekaj napak, ki pa bodo kmalu odpravljene. Namestite Mozilla Firebird in slovenski jezikovni paket, ter sledite navodilom, opisanim na strani za prenos slovenskega jezikovnega paketa.

Zdaj ste torej spet na vrsti vi, da nam sporočate napake, in sicer tiste, ki se tičejo prilagajanja v slovenščino. To lahko storite s komentarji na našem dopisnem seznamu. V kratkem lahko pričakujete nove jezikovne pakete, tem pa bodo sledili tudi celotni binarni paketi ua Linux in Windows.

Znane napake:
  • Okno s splošnimi nastavitvami se v okolju Window se ne prikaže
  • Napredne možnosti JavaScripta se ne prikažejo popolno
  • User Agent String je še vedno en-US (hrošč v Mozilla Firebirdu)

73 komentarjev

RJ Tarpley's Coffee Company ponuja zbirko kav Mozilla

Mozillazine - Podjetje RJ Tarpley's Coffee Company, ki se, kot lahko ugotovite že iz imena, ukvarja s prodajo kave, je na seznam svojih izdelkov dodalo posebno zbirko kav, posvečeno Mozilli. Lastnik podjetja, Ron J. Tarpley, je seveda ljubitelj kave, a hkrati tudi velik poznavalec Mozille, zato tesna zveza med njima ni nepričakovana. Vendar to še ni vse! Podjetje bo polovico dobička, ki ga bo pridobilo na račun zbirke kav Mozilla, namenilo skupnosti The Mozilla Foundation!

4 komentarji

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.4! Nova različica ponuja številne izboljšave in nove možnosti v primerjavi s starejšimi različicami. Dodana je podpora za preverjanje istovetnosti NTLM (samo v različici za Windows), izboljšano je delo z zaznamki, Composer omogoča spreminjanje velikosti slik in tabel z metodo klikni-in-povleci, na voljo je gladko drsenje po spletnih straneh (možnost morate vključiti sami), izboljšan je mehanizem za nadzor nadležne elektronske pošte ... Podrobnejše informacije so na voljo v Opombah ob izdaji. Na voljo sta slovenski različici za Linux in Windows ter jezikovni paket XPI, s katerim lahko poslovenite Mozillo na preostalih operacijskih sistemih.

Veja 1.4 bo nadomestila vejo 1.0 in bo tako postala stabilna osnova za razvijalce, ki v svojih izdelkih uporabljajo Mozillino tehnologijo. Tako je že izšel Netscape 7.1, ki se od različice 7.0 loči predvsem po novostih, ki jih je prinesla Mozilla v razvoju od različice 1.0 do 1.4.

Hkrati je Mozilla 1.4 tudi zadnja Mozilla,...

25 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 3 je izšel

več strani - Ponovno, in tokrat zadnjič, je izšla Mozilla kot jo poznamo danes. Release Candidate 3 je namreč zadnja različica, v kateri so brskalnik, poštni odjemalec in vse kar spada zraven vključeni v en paket. Od sedaj naprej bo namreč vsaka komponenta ločena.

Brskalnik bo od sedaj(oz. že) temeljil na Phoenixu, ki se je že preimenoval v Mozilla Firebird, poštni odjemalec, od sedaj temelječ na Minotauru, pa bo po novem imenovan Thunderbird.

Za sedanjo različico pa najdete seznam izboljšav tukaj. Še slovenska win32 prevedena različica.

Čez nekaj let pa se bomo nostalgično spominjali časov, ko smo vse dobili v enem kosu...

5 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 2 v slovenščini

Mozillazine - Drage rojakinje, dragi rojaki, spoštovani državljani Republike Slovenije! Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!

Izšla je namreč druga in verjetno zadnja predizdaja™ Mozille 1.4, ki ji bo čez nekaj dni sledila tudi končna različica. Tako imate še zadnjo priložnost, da sporočite morebitne napake v delovanju Mozille. A to še ni vse! Tokrat imate celo priložnost, da se pritožite tudi na napake v slovenskih prevodih, saj je urna ekipa SloZilla že pripravila jezikovne pakete XPI, s katerimi v trenutku prilagodite svojo Mozillo slovenskemu okolju. In tudi to še ni vse! Slovenci, ker ste večinoma uporabniki okolja Windows, imate prvi na svetu na voljo tudi celotne binarne pakete Mozille 1.4 RC2 za okolje Windows, tako da lahko namestite Mozillo, ki je poslovenjena že ob prvem zagonu! Vabimo vas, da preskusite Mozillo 1.4 RC2 v slovenščini in s tem prispevate k večji kakovosti končne izdaje.

Nocoj so torej še dovoljene sanje, jutri pa ...

5 komentarjev

Mozilla 1.4 Release Candidate 1

Mozillazine - Izšel je prvi kandidat za končno različico Mozille 1.4. Potem ko se je organizaciji mozilla.org pripetil neljubi dogodek pri izdaji Mozille 1.2, ki so jo zaradi hude varnostne luknje morali umakniti s strežnikov in pripraviti novo različico -- 1.2.1, se je vodstvo odločilo, da bo pred vsako končno različico objavljalo še kandidate zanjo. Klik! Zdaj imate torej še zadnjo priložnost, da naredite Mozillo 1.4 še stabilnejšo in varnejšo. Zgrabite jo!

Opomba: Različica 1.4 bo zadnja Mozilla, ki še NE bo temeljila na novem razvojnem načrtu (roadmap).

6 komentarjev

Mozilla Firebird 0.6!

Mozillazine - Dolgo smo čakali in naposled tudi dočakali. Izšel je Mozilla Firebird 0.6 -- brskalnik, ki temelji na Mozillini kodni osnovi in bo od Mozille 1.5 naprej osrednji element tega programa. Prejšnja različica je izšla decembra, zato je spisek novosti resnično dolg. Najbolj opazna sprememba je nova privzeta tema, ki temelji na Qute. Pogovorno okno z nastavitvami je povsem prenovljeno in omogoča tudi preprosto brisanje zgodovine, piškotov ... Številnih izboljšav je bil deležen tudi upravitelj zaznamkov, nova različica pa je opremljena z orodjem, ki v primeru odkritja hrošča samodejno pošlje sporočilo razvijalcem (Quality Feedback Agent). Opombe k izdaji in Dolpoteg.

19 komentarjev