»

Red Hat bogatejši za 100 milijonov dolarjev

ENT News - Michael Dell, prvi mož podjetja Dell Inc. se je izprsil in s svojim podjetjem MSD odkupil za 99,5 milijonov dolarjev obveznic podjetja Red Hat.

Podjetje Dell Inc., ki je še vedno prvi proizvajalec osebnih računalnikov v obljubljeni deželi čez lužo, je že od splavitve Windows 2000 eden najvidnejših partnerjev podjetja Microsoft. Družbi sta še vedno tesno povezani, a kljub temu Dell čedalje bolj pogosto sodeluje tudi z Red Hatom.

Še izvorna novica na ENT News.

Le kaj se nam obeta?

9 komentarjev

eCos odslej pod okriljem FSF

Slashdot - Odprtokodni operacijski sistem za uporabo v "vgrajenih" sistemih (morda vam bolj domače zveni angleški pojem "embedded systems") eCos (embedded Configurable operating system) je bil doslej v lasti nam dobro znanega linuxaškega podjetja Red Hat. To podjetje, ki je pred časom nehalo skrbeti tudi za eno najpopularnejših "zastonjskih" distribucij Linuxa, se je odločilo, da bo lastništvo in vzdrževanje predalo Fundaciji za prosto programsko opremo FSF. Poteza je bila nekako pričakovana, saj je Red Hat že pred dvema letoma nehal razvijati eCos in so zanj nekaj popravkov in dopolnitev dodajali le prostovoljci.

Pričakujemo lahko, da bo ta poteza dala nov zagon razvoju tega operacijskega sistema, ki je med razvijalci poleg odprtosti znan tudi po majhnem "footprintu" in po tem, da je aplikacije zanj mogoče razvijati tako pod Linuxom kot pod Okni (z nameščenim Cygwinom) in da si bo v konkurenci z embedded Linuxom, Windows CE, QNX in ostalimi izbojeval večji tržni delež.

Uradno novico...

2 komentarja

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev

Rdeči Klobuk™ preseneča

PC Linux Online - Red Hat se je odločil za korenite spremembe v razvoju svoje distribucije Linuxa. Ustanovili so The Red Hat Linux Project, ki bo v obdobju štirih do šestih mesecev izdajal nove različice operacijskega sistema, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa. Razmerje med distribucijama bo očitno enako kot je sedaj že uveljavljeno v svetu odprte kode; v enakem odnosu sta npr. OpenOffice.org in StarOffice ter tudi Mozilla in zdaj že pokojni Netscape. Seveda je jasno, da bodo podpore deležni le uporabniki Red Hat Linuxa. Trdijo, da bodo z novim razvojnim modelom zagotovili največjo možno svobodo razvijalcem pri izbiri programskih paketov za distribucijo, obenem pa sami še vedno ne bodo izgubili nadzora nad razvojem.

Red Hat se je prav tako odločil, da bo opustil prodajo Red Hat Linuxa kot izdelka v škatli. Že naslednja različica, Red Hat 10, ki ima kodno ime Cambridge, bo na voljo bolj ali manj le kot prenos s spleta ali kot naročilo preko telefona pri prijatelju [:D]. Red Hat Linux 9.0.93...

3 komentarji

Red Hatovo letno poročilo za leto 2003

Red Hat - Ustvarjalci najbolj razširjene distribucije Linuxa, podjetje Red Hat, so izdali svoje letno poročilo o dosežkih podjetja in njegovih ciljih. Med drugim se lahko pohvalijo, da je Ameriški ponudnik internet storitev AOL izbral njihove rešitve za poganjanje strežnikov v prihodnosti.

Red Hat Linux dominira na področju Linux IT storitev, zato se vedno več velikih podjetij odloča za njihov operacijski sistem. Novembra 2002 je revija CIO napovedala da bo izmed vseh 375 teh IT podjetij, 54% pokrival Red Hat Linux.

0 komentarjev

Bo SCO tožil tudi Red Hat in SuSE?

PC Linux Online - SCOsource, oddelek podjetja SCO, Inc., ki skrbi za zaščito lastnine omenjenega podjetja, je letos marca vložilo tožbo proti VelikemuModremu™, ker naj bi ta zlorabil Unixovo kodo podjetja SCO in jo prenesel na Linux, kar je podjetju prineslo velike finančne posledice.

Spletna revija MozillaQuest je objavila pogovor s Chrisom Sontagom, podpredsednikom SCO (prej znan kot Caldera International, Inc.) in vodjo oddelka SCOsource. Njegov oddelek naj bi ugotovil, da je izvorna koda podjetja SCO prisotna tudi v distribucijah Red Hat in SuSE, ni pa je v Linuxu -- jedru. Več kot očitno se zdi, da bo podjetje kmalu vložilo tožbo tudi proti omenjenima distributerjema Linuxa.

Zanimivo je, da se je SCO usmeril samo na komercialna podjetja, ki imajo opravka z Linuxom. Izgleda, da so jih napadli, ker imajo to, česar oni nimajo -- denar. Zelo težko je tudi verjeti, da so prečesali te gigantne kose izvorne kode in jih povrhu vsega še primerjali s svojo. In kje je Mandrake? So se ga usmilili, ker je...

1 komentar

Red Hat Linux 9 kmalu

Slashdot - Podjetje Red Hat, avtor najbrž najbolj uporabljane distribucije Linuxa na svetu, se je očitno ognilo tradiciji, zato nas konec marca, oziroma v začetku aprila (sedmega), čaka povsem sveža različica operacijskega sistema Red Hat Linux 9. Neučakanci pa se tako ali tako igrate že z beta verzijo, oziroma raznoraznimi leaki (če ti seveda obstajajo [:D]). Klikot!

6 komentarjev